Fizetős lesz a Twitter?

2020 / 07 / 24 / Felkai Ádám
Fizetős lesz a Twitter?
A Twitter a múlt héten a rengeteg, prominens személyekhez és cégekhez köthető fiókok feltörésével került az érdeklődés középpontjába. Pedig több minden is történik mostanság a közösségi platform háza táján, például komolyan felmerült egy előfizetői rendszer bevezetése.

Az első jelek július elején érkeztek, ekkor hirdetett a Twitter állást egy előfizetéses alapon működő platform létrehozására, amely „Gryphon” kódnéven fut. A hírre egyébként nagyot ugrott a Twitter részvényárfolyama, tehát a befektetői oldalról mindenképp nagy a helyeslés egy ilyen opcióval kapcsolatban. Tegnap pedig a vállalat vezérigazgatója, Jack Dorsey, hivatalosan is megerősítette egy befektetői értekezleten, hogy a Twitter vizsgálja egy előfizetéses rendszer bevezetésének a lehetőségeit – írja a Pocket-lint.

A vállat ezt egy tweetben is megerősítette.

A bejelentésre azzal együtt került sor, hogy a vezérigazgató elismerte, hogy az utóbbi időben csökkenni kezdtek a hirdetésekből származó bevételek. Dorsey szerint az előfizetéses Twitter valamiféle tesztjére még idén sor kerülhet. Hozzátette azt is, hogy magasak az elvárásai azzal kapcsolatban, hogy mikor váljék fizetőssé a Twitter egy-egy szolgáltatása a felhasználók számára.

Habár a CEO szerint egyelőre még a lehetőségek számbavételének „nagyon, nagyon korai” fázisainál tartanak, azt mindenképp el szeretnék érni, hogy az előfizetői szolgáltatás mintegy kiegészítse a hirdetői üzletágat. Dorsey ezt később úgy kommentálta egy tweetben, hogy jelenleg a hirdetői üzletág kiegészítését tervezik különböző új termékek bevezetésével. Ezek közül egy lehet az említett előfizetéses rendszer bevezetése, de más opciók is szóba jöhetnek.

Egyelőre viszont a tervezés olyan korai stádiumában tartanak, hogy ezekből a lehetőségekből idén még biztosan nem számítanak bevételre.

Annak pedig, hogy miért zuhan a hirdetésekből származó bevétel, számtalan oka lehet.

A CNN szerint a hirdetők eleve visszafogták a költéseiket a világjárvány hatására. Illetve a Twittert is megcsaphatta a közösségi oldalakat érintő bojkott, amit a nagyvállalatok indítottak jellemzően a Facebook a moderálási elvei miatt. (Ugyanakkor a Twitternél nem kommentálták, hogy mennyi bevételük esett ki ennek hatására, ha egyáltalán szó is van ilyesmiről.)

Illetve ahogy arról már szó volt, a múlt héten a közösségi óriás fennállásának legdurvább hacker-támadását szenvedte el.

Számszerűsítve egyébként mindez úgy fest, hogy a második negyedévben a Twitter hirdetési bevétele 562 millió dollár volt, ami a tavalyi második negyedévhez képest 23 százalékos visszaesést jelent. Nem véletlen tehát, hogy próbálják színesíteni a portfóliót, és egyéb bevételek után nézni. Kérdés persze, hogy a Twitter megtalálja-e egyáltalán a módját egy működőképes előfizetői modellnek.

(Kép: Flickr/Paul Snelling)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.