Újabb részletek a Twitter-hackelésről: az ellopott pénz csak figyelemelterelés?

2020 / 07 / 20 / Pőcze Balázs
Újabb részletek a Twitter-hackelésről: az ellopott pénz csak figyelemelterelés?
Szerdán többek között az Apple, Elon Musk, Bill Gates és Joe Biden elnökjelölt is arról írt a Twitteren, hogy ha bitcoint utalunk nekik, duplán visszaküldik azt. Természetesen az üzenetek mögött bűnözők állnak - most már kezd látszani, hogy hogyan tudtak több mint harmincmillió forintot keresni a trükkel. Az viszont nem, hogy ez volt-e az egyetlen céljuk.

“Számtalan amerikai támaszkodik a Twitterre, hogy híreket olvasson és nézzen, hogy vitákban vegyen részt és közvetlenül hallja politikusok, aktivisták, üzletemberek és más véleményvezérek gondolatait. A szerda esti támadás a Twitter ellen komoly adatbiztonsági aggályokat vet fel, és megmutatja, hogy hogyan lehet az ilyen eszközöket a közbeszéd ellen felhasználni. A hivatalom haladéktalanul megkezdi a vizsgálatot.” - ezt New York állam főügyésze nyilatkozta a szerdai támadás után. Ezzel egy időben az FBI is bejelentette, hogy nyomozni kezd. A hatóságok reakciója jól mutatja, hogy a közösségi média mennyire fontos kommunikációs eszköz lett: a Rakéta az év elején már arról írt, hogy amikor királyi szakítások és hadüzenetek jelennek meg ezeken a platformokon, akkor nagyon oda kell figyelniük a biztonságért felelős szakembereknek.

Hogyan úszta meg Donald Trump?

Miközben a 130 célpontból végül 45 globálisan ismert személy és vállalat fiókját érintette a botrány, a legismertebb Twitter felhasználó megúszta a dolgot - talán azért, mert az ő fiókját további megoldásokkal védik. Lehetséges, hogy ez annak a következménye, hogy 2017-ben egy, az utolsó napját töltő alkalmazott néhány percre letiltotta az amerikai elnököt a Twitterről. Úgy tűnik, most is érintettek voltak a vállalat saját alkalmazottai: a cég a közleményében azt állította, hogy kicsalhatták a kollegáitól a hozzáférést a belső rendszereikhez. Egy péntek esti hivatalos blogbejegyzés szerint megváltoztatták a kiemelt fiókokhoz tartozó email címeket, majd jelszócserét kértek, így tudtak belépni és posztolni a hackerek Barack Obama vagy Bill Gates nevében.

Mindezt 30 millió forintért?

Az, hogy a világ egyik legismertebb és legfontosabb közösségi platformját feltörik, majd az azon ténykedő legismertebb felhasználók nevében posztolnak, példátlan - az, hogy ehhez képest mindössze 100 000 dollárt zsebeltek be az elkövetők, felvet kérdéseket. Vajon ez csak elvonja a figyelmet a támadás tényleges céljáról? Lehetséges, hogy a támadók hozzáfértek a fiókok privát üzeneteihez, ami sokkal nagyobb értéket jelenthet? A Twitter péntek éjjel azt is elárulta, hogy nyolc, nem kiemelt fiók esetében az elkövetők letöltötték a fiók teljes tartalmát, privát üzenetestül, mindenestül. Hogy ki ez a nyolc ember, és miért lehetettek érdekesek a támadóknak, nem tudjuk. Ha nem is valószínű, de elképzelhető, hogy ezek az adatok nagyobb értéket képviselnek, mint a kripto-zsákmány.

Amikor négy éve Amerikában választások voltak, orosz hackerek hozzájutottak a demokrata párt e-mailjeihez, amelyekből aztán hónapokon át szivárogtattak kedvükre a sajtónak, hogy végül, részben ennek köszönhetően Donald Trump legyen az Egyesült Államok elnöke. Ha valóban csak a pénzről szólt a szerdai támadás, akkor lehet, hogy olcsón megúsztuk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.