Újabb részletek a Twitter-hackelésről: az ellopott pénz csak figyelemelterelés?

2020 / 07 / 20 / Pőcze Balázs
Újabb részletek a Twitter-hackelésről: az ellopott pénz csak figyelemelterelés?
Szerdán többek között az Apple, Elon Musk, Bill Gates és Joe Biden elnökjelölt is arról írt a Twitteren, hogy ha bitcoint utalunk nekik, duplán visszaküldik azt. Természetesen az üzenetek mögött bűnözők állnak - most már kezd látszani, hogy hogyan tudtak több mint harmincmillió forintot keresni a trükkel. Az viszont nem, hogy ez volt-e az egyetlen céljuk.

“Számtalan amerikai támaszkodik a Twitterre, hogy híreket olvasson és nézzen, hogy vitákban vegyen részt és közvetlenül hallja politikusok, aktivisták, üzletemberek és más véleményvezérek gondolatait. A szerda esti támadás a Twitter ellen komoly adatbiztonsági aggályokat vet fel, és megmutatja, hogy hogyan lehet az ilyen eszközöket a közbeszéd ellen felhasználni. A hivatalom haladéktalanul megkezdi a vizsgálatot.” - ezt New York állam főügyésze nyilatkozta a szerdai támadás után. Ezzel egy időben az FBI is bejelentette, hogy nyomozni kezd. A hatóságok reakciója jól mutatja, hogy a közösségi média mennyire fontos kommunikációs eszköz lett: a Rakéta az év elején már arról írt, hogy amikor királyi szakítások és hadüzenetek jelennek meg ezeken a platformokon, akkor nagyon oda kell figyelniük a biztonságért felelős szakembereknek.

Hogyan úszta meg Donald Trump?

Miközben a 130 célpontból végül 45 globálisan ismert személy és vállalat fiókját érintette a botrány, a legismertebb Twitter felhasználó megúszta a dolgot - talán azért, mert az ő fiókját további megoldásokkal védik. Lehetséges, hogy ez annak a következménye, hogy 2017-ben egy, az utolsó napját töltő alkalmazott néhány percre letiltotta az amerikai elnököt a Twitterről. Úgy tűnik, most is érintettek voltak a vállalat saját alkalmazottai: a cég a közleményében azt állította, hogy kicsalhatták a kollegáitól a hozzáférést a belső rendszereikhez. Egy péntek esti hivatalos blogbejegyzés szerint megváltoztatták a kiemelt fiókokhoz tartozó email címeket, majd jelszócserét kértek, így tudtak belépni és posztolni a hackerek Barack Obama vagy Bill Gates nevében.

Mindezt 30 millió forintért?

Az, hogy a világ egyik legismertebb és legfontosabb közösségi platformját feltörik, majd az azon ténykedő legismertebb felhasználók nevében posztolnak, példátlan - az, hogy ehhez képest mindössze 100 000 dollárt zsebeltek be az elkövetők, felvet kérdéseket. Vajon ez csak elvonja a figyelmet a támadás tényleges céljáról? Lehetséges, hogy a támadók hozzáfértek a fiókok privát üzeneteihez, ami sokkal nagyobb értéket jelenthet? A Twitter péntek éjjel azt is elárulta, hogy nyolc, nem kiemelt fiók esetében az elkövetők letöltötték a fiók teljes tartalmát, privát üzenetestül, mindenestül. Hogy ki ez a nyolc ember, és miért lehetettek érdekesek a támadóknak, nem tudjuk. Ha nem is valószínű, de elképzelhető, hogy ezek az adatok nagyobb értéket képviselnek, mint a kripto-zsákmány.

Amikor négy éve Amerikában választások voltak, orosz hackerek hozzájutottak a demokrata párt e-mailjeihez, amelyekből aztán hónapokon át szivárogtattak kedvükre a sajtónak, hogy végül, részben ennek köszönhetően Donald Trump legyen az Egyesült Államok elnöke. Ha valóban csak a pénzről szólt a szerdai támadás, akkor lehet, hogy olcsón megúsztuk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.