A flexibilis munkavégzés nagy hátulütőjét küszöböli ki a Microsoft alkalmazása

2024 / 05 / 17 / Bobák Zsófia
A flexibilis munkavégzés nagy hátulütőjét küszöböli ki a Microsoft alkalmazása
Szeretnénk néha élőben is látni a kollégáinkat vagy a főnököt? Egy alkalmazás segít ebben.

Az otthonról való dolgozás és a távoli munkavégzés a járványhelyzet és a lezárások miatt sok helyen vonzó, sőt, szükséges opcióvá vált az emberek számára: az Eurostat 2021-es jelentése szerint 2020-ban a 20 és 64 év közötti európai lakosság 12%-a választotta a munkavégzésnek ezt a formáját, ami nagy ugrás volt az előző évtized 5-6%-hoz képest. Egyes országokban, például Finnországban, azon belül is Helsinki környékén ez az arány 37%-ra növekedett. Magyarországon is főként a főváros területén volt érezhető a változás, itt az Eurostat szerint körülbelül 2,5-6,9%-os növekedést lehetett megfigyelni az otthoni munkavégzés tekintetében. A változás hosszú távúnak bizonyult, mivel, bár egyre több helyen elvárás a személyes megjelenés az irodákban, de több helyen, többek között az Egyesült Államokban is, még mindig 12% feletti a teljes munkaidőben távmunkát végző dolgozók aránya és 28%-os a hibrid munkát végzők száma.

Az ehhez hasonló flexibilis munkarend egyesek számára a kényelmet jelenti, másoknak inkább problémát jelent a munkanapjuk megszervezése és a munka-magánélet egyensúly megtartása szempontjából.

Egy 2022-es tanulmány szerint a teljes mértékben otthonról dolgozók negatívabban ítélték meg saját mentális állapotukat, mint a hibrid munkarend szerint tevékenykedők. Egy másik, szintén 2022-es felmérés szerint az otthoni munka egyesekből a “csapdába esés” érzését hívta elő, mások számára pedig stresszt jelentett az online munka és meetingek miatti képzeletbeli megfigyelés, de több tanulmány is a fokozott izolációról vagy éppen a megnövekedett fogyasztásról (étel és alkohol) számolt be az otthonról dolgozók körében.

Ha valaki hibrid munkát végez és ha nem is minden nap, de időnként bemegy a munkahelyére, akkor is szembesülhet azzal a problémával, hogy nem találja bent kollégáit, csak az üres irodában üldögél, pedig ennek éppen ellenkezője lett volna a cél. Amennyiben nem előre megbeszélt meetingre vagy elvégzendő feladat miatt gyűlnek össze a munkatársak, és szeretnének egymással személyesen is találkozni, akkor persze számos lehetőség nyílik ennek megbeszélésére, de a legegyszerűbb valamilyen részben automatizált módon megoldani a problémát a folytonos szervezkedés helyett.

A Microsoft újonnan bemutatott Microsoft Places alkalmazása ezt a folyamatot egyszerűsíti le egy mindenki számára hozzáférhető rendszerrel, amiben az egyes munkatársak láthatják a többiek beosztását, tartózkodási helyét és a munkahelyük, irodájuk telítettségét, így könnyebben tudják összehangolni a közös munkát és találkozókat. A Places természetesen mesterséges intelligencia segítségével működik és 2024 második felétől a Microsoft chatbotjával, a Copilottal is integrálják, ezért a szervezést akkortól át lehet majd adni a digitális asszisztensnek, hogy még kevesebbet kelljen bajlódni az adminisztratív részekkel. A Placesben napokra lebontva látható, hogy melyik munkatárs mikor, melyik épületben/irodában/teremben, mennyi ideig lesz bent, legalábbis amennyiben megadta az adatokat.

Azt is láthatjuk, mikor lesz fontosabb tárgyalás vagy közös munka és a vezetők üzenetekben adhatnak leírást a napi tevékenységekkel kapcsolatos elvárásaikról, hogy a kollégák tudják, miért érdemes aznap bemenni, illetve mikor kell személyesen is találkozniuk a csapatukkal. A Copilottal való integráció után pedig elég lesz majd a chatbotnak feltenni a kérdést, hogy Melyik napon menjek be az irodába? és az asszisztens naprakész választ ad a lehetőségekről. Az alkalmazással a Microsoft egy olyan eszközt igyekezett létrehozni, ami megakadályozza a munkatársak elidegenedését, de adott esetben arra is felhasználható, hogy elkerüljük őket, ha a terv mégiscsak az üres irodában való üldögélés, bár ez valószínűleg nem célja az alkalmazást használók többségének.

A Microsoft Places a Teams Prémium részét képezi majd, ami nem ingyenes, hanem havi előfizetéssel járó program és nagyjából havi 2500 forintba kerül.

(Fotó: Microsoft, Kate Sade/Unsplash)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az AI evolúció három fázisa: a teljes idővonal
Az AI evolúció három fázisa: a teljes idővonal
Két kutató most egy könyvben kidolgozott egy részletes idővonalat a mesterséges intelligencia fejlődéséről, és arról, hogy mindez miként változtatja meg a világot. De milyen jövőt ígér a világ, amelyet egyre inkább az MI dominál majd?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.