Fogjunk tigrisszúnyogot az Ökológiai Kutatóközpontnak!

2020 / 07 / 03 / Felkai Ádám
Fogjunk tigrisszúnyogot az Ökológiai Kutatóközpontnak!
A tigrisszúnyog vagy más néven ázsiai zebraszúnyog a 4. helyen áll a 100 legrosszabb invazív faj listáján. Nem csak csíp, de ráadásul rengeteg betegséget is terjeszt. Az Ökológiai Kutatóközpont arra kíváncsi, hogy ezek az állatok mennyire képesek áttelelni, és ehhez kérik most a lakosság segítségét.

A rovar tehát nem csak az embereknek, de a házi- és vadállatoknak is rengeteg kellemetlenséget okoz.  Ráadásul legalább 22-féle vírust is terjeszt. Az állatból eddig olyan finomságokat mutattak ki, mint a sárgaláz vírusa, a nyugat-nílusi vírus, vagy a japán encephalitis vírusa. Ha ez nem lenne elég, a tigrisszúnyog akár a Zika-vírust is terjesztheti.

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de mára szinte mindenhol elterjedt. A terjedésre az elmúlt három évtizedben került sor passzív úton, leginkább a nemzetközi kereskedelmi útvonalakon. A szúnyogok hideg- és szárazságtűrő tojásai használt gumiabronccsal és a szerencsebambuszok vizében jutottak el messzire.

Az Aedes albopictust Európában először Albániában észlelték 1979-ben. Európában jelenleg Olaszország a leginkább fertőzött a rovar által.

A tigrisszúnyogot már többször észlelték Magyarországon, de egyelőre nem ismerjük sem a pontos elterjedését, sem a populáció méretét. Kérdés továbbá, hogy hazánkban a szúnyog képes-e átvészelni a telet.

A válaszok megtalálásához pedig az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri.

A tigrisszúnyog elleni küzdelmet mi az állatok észlelésével: lecsapott példányok, esetleg a még élő példányok vagy a szúnyogról készült fotók elküldésével segíthetjük. A pontos részletekről, a képek és az állatok elküldésének mikéntjéről, valamint a szükséges adatokról pedig az itt olvasható felhívás árul el pontos részleteket.

Az állatokat egyébként viszonylag könnyű elkülöníteni az országban előforduló, többi csípőszúnyogtól:

„[E]z a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér állat nem él hazánkban. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter.”

(Kép: wikipedia, Ökológiai Kutatóközpont)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.