Fogjunk tigrisszúnyogot az Ökológiai Kutatóközpontnak!

2020 / 07 / 03 / Felkai Ádám
Fogjunk tigrisszúnyogot az Ökológiai Kutatóközpontnak!
A tigrisszúnyog vagy más néven ázsiai zebraszúnyog a 4. helyen áll a 100 legrosszabb invazív faj listáján. Nem csak csíp, de ráadásul rengeteg betegséget is terjeszt. Az Ökológiai Kutatóközpont arra kíváncsi, hogy ezek az állatok mennyire képesek áttelelni, és ehhez kérik most a lakosság segítségét.

A rovar tehát nem csak az embereknek, de a házi- és vadállatoknak is rengeteg kellemetlenséget okoz.  Ráadásul legalább 22-féle vírust is terjeszt. Az állatból eddig olyan finomságokat mutattak ki, mint a sárgaláz vírusa, a nyugat-nílusi vírus, vagy a japán encephalitis vírusa. Ha ez nem lenne elég, a tigrisszúnyog akár a Zika-vírust is terjesztheti.

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de mára szinte mindenhol elterjedt. A terjedésre az elmúlt három évtizedben került sor passzív úton, leginkább a nemzetközi kereskedelmi útvonalakon. A szúnyogok hideg- és szárazságtűrő tojásai használt gumiabronccsal és a szerencsebambuszok vizében jutottak el messzire.

Az Aedes albopictust Európában először Albániában észlelték 1979-ben. Európában jelenleg Olaszország a leginkább fertőzött a rovar által.

A tigrisszúnyogot már többször észlelték Magyarországon, de egyelőre nem ismerjük sem a pontos elterjedését, sem a populáció méretét. Kérdés továbbá, hogy hazánkban a szúnyog képes-e átvészelni a telet.

A válaszok megtalálásához pedig az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri.

A tigrisszúnyog elleni küzdelmet mi az állatok észlelésével: lecsapott példányok, esetleg a még élő példányok vagy a szúnyogról készült fotók elküldésével segíthetjük. A pontos részletekről, a képek és az állatok elküldésének mikéntjéről, valamint a szükséges adatokról pedig az itt olvasható felhívás árul el pontos részleteket.

Az állatokat egyébként viszonylag könnyű elkülöníteni az országban előforduló, többi csípőszúnyogtól:

„[E]z a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér állat nem él hazánkban. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter.”

(Kép: wikipedia, Ökológiai Kutatóközpont)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.