Fogjunk tigrisszúnyogot az Ökológiai Kutatóközpontnak!

2020 / 07 / 03 / Felkai Ádám
Fogjunk tigrisszúnyogot az Ökológiai Kutatóközpontnak!
A tigrisszúnyog vagy más néven ázsiai zebraszúnyog a 4. helyen áll a 100 legrosszabb invazív faj listáján. Nem csak csíp, de ráadásul rengeteg betegséget is terjeszt. Az Ökológiai Kutatóközpont arra kíváncsi, hogy ezek az állatok mennyire képesek áttelelni, és ehhez kérik most a lakosság segítségét.

A rovar tehát nem csak az embereknek, de a házi- és vadállatoknak is rengeteg kellemetlenséget okoz.  Ráadásul legalább 22-féle vírust is terjeszt. Az állatból eddig olyan finomságokat mutattak ki, mint a sárgaláz vírusa, a nyugat-nílusi vírus, vagy a japán encephalitis vírusa. Ha ez nem lenne elég, a tigrisszúnyog akár a Zika-vírust is terjesztheti.

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de mára szinte mindenhol elterjedt. A terjedésre az elmúlt három évtizedben került sor passzív úton, leginkább a nemzetközi kereskedelmi útvonalakon. A szúnyogok hideg- és szárazságtűrő tojásai használt gumiabronccsal és a szerencsebambuszok vizében jutottak el messzire.

Az Aedes albopictust Európában először Albániában észlelték 1979-ben. Európában jelenleg Olaszország a leginkább fertőzött a rovar által.

A tigrisszúnyogot már többször észlelték Magyarországon, de egyelőre nem ismerjük sem a pontos elterjedését, sem a populáció méretét. Kérdés továbbá, hogy hazánkban a szúnyog képes-e átvészelni a telet.

A válaszok megtalálásához pedig az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri.

A tigrisszúnyog elleni küzdelmet mi az állatok észlelésével: lecsapott példányok, esetleg a még élő példányok vagy a szúnyogról készült fotók elküldésével segíthetjük. A pontos részletekről, a képek és az állatok elküldésének mikéntjéről, valamint a szükséges adatokról pedig az itt olvasható felhívás árul el pontos részleteket.

Az állatokat egyébként viszonylag könnyű elkülöníteni az országban előforduló, többi csípőszúnyogtól:

„[E]z a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér állat nem él hazánkban. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter.”

(Kép: wikipedia, Ökológiai Kutatóközpont)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.