A földönkívüli létformák felépítése az emberre is hasonlíthatna, de lehet, hogy észre sem vennénk őket

2023 / 01 / 19 / Bobák Zsófia
A földönkívüli létformák felépítése az emberre is hasonlíthatna, de lehet, hogy észre sem vennénk őket
Hasonlítana az emberre egy földön kívül kialakult létforma, ha létezne, vagy teljesen más alakot venne fel? Az idegen létformák felépítéséről szóló hipotézisek teret engednek a képzeletnek: hogyan nézne ki például az olyan organizmus, amely halott csillagok szívében rejtőzik?

Nehéz pontosan felbecsülni az univerzum méreteit, hiszen még a legközelebbi szomszédainkról, a Tejútrendszer távoli határairól is csak korlátozott tudással rendelkezünk. A kutatók becslése szerint csak a galaxisunkban hozzávetőlegesen száz-háromszáz milliárd csillag kering. Ezeknek 20-50%-a rendelkezhet bolygórendszerrel. Az extraszoláris bolygók, vagyis exoplanéták egy része a Földhöz hasonlóan sziklásak lehetnek, vagyis nem gáz-, vagy jégbolygók, így van hol megtelepedni rajtuk az életnek és rendelkezhetnek atmoszférával, mely megvédi őket az űr sugárzásától és törmelékétől. Ezenkívül potenciálisan víz is boríthatja őket, ami valószínűleg előfeltétele az élet megjelenésének.

Elképzelhető, hogy ezeken az exobolygókon a Földhöz hasonló módon alakulhat vagy alakulhatott ki az élet, bár a hatalmas távolságok miatt ezt detektálni eddig még nem sikerült.

Hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban ma is akkora talány, mint évszázadokkal ezelőtt, de a fizika és biokémia általunk ismert törvényeinek alapján a kutatók felállíthatnak különböző hipotetikus modelleket, melyek bemutatják, milyen formát vehetne fel egy földönkívüli életforma, ha az emberhez hasonlóan szénalapú organizmus lenne, vagy esetleg teljesen más összetevőkből épülne fel. Az elmúlt évtizedekben felvetődött a szilíciumalapú, és metánalapú élet ötlete is, vagy, hogy az élet kialakulásához szükséges vizet akár ammónia is helyettesítheti.

A videóban John D. Boswell filmkészítő mutatja meg, hogyan nézhetnének ki az idegen létformák a tudományos koncepciók alapján. Boswell, aki 2017-ben megalkotta a National Geographic számára a nyolc részes Origins: The Journey of Humankind (Kezdetek: Az Emberiség Utazása) sorozatot, a honlapján felsorolja azokat a tanulmányokat és publikációkat, amelyek kiindulópontként szolgáltak az animációihoz. A videóhoz tartozik magyar felirat is, ha nem indul el magától, a videó alján jobb oldalon található beállítások menüben tudjuk kiválasztani a nyelvek között.

(Fotó: GettyImages/Paul Mcerlean)

Ez a cikk eredetileg 2021.03.11-én jelent meg a Rakétán.

Egy magyar kutató felfedezése teljesen megváltoztathatja, amit az élet kifejlődéséről eddig tudtunk Magyar evolúcióbiológus vezetésével zajlott az kutatás, mely lezárhatja a hosszú ideje tartó vitát az élőlények származásával kapcsolatban. Úgy tűnik, mindnyájan Asgardból jöttünk.
Egyszerre két nagyon meredek teória is napvilágot látott az ufókkal kapcsolatban Az ufók már itt vannak a Földön, csak nem látjuk őket. Vagy mi magunk lennénk azok?
Régóta halott bolygókon keresnek a csillagászok életet A következő generációs teleszkópok (működjenek akár az űrben, akár a Földön) képesek lesznek arra, hogy a távoli csillagrendszerek bolygóin életre utaló nyomokat találjanak. Különösen, ha azok kiégett csillagok, úgynevezett fehér törpék körül keringenek. A Cornell Egyetem tudósai most összeállítottak egy használati útmutatót, hogy az életre utaló jeleket a jövő kutatói a színképelemzés segítségével megtalálják.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.