Földöntúli óceánok lehetnek az élet forrásai?

2023 / 01 / 04 / Bobák Zsófia
Földöntúli óceánok lehetnek az élet forrásai?
Hamarosan misszió indul a Földtől távoli óceánok vizsgálatára, amelyek során az eddigi legalaposabb megfigyeléseket végző rendszert használják a jeges világok potenciális lakhatóságának feltérképezésére.

Az Európai Űrügynökség Juice (JUpiter ICy moons Explorer) programja két olyan kérdés megválaszolását segítheti elő, amelyek fontos témát képviselnek az űrkutatások és a földi élet megértésének szempontjából is: egyrészt, hogyan működik a Naprendszer, másrészt, pontosan milyen feltételek megléte szükséges az élet megjelenéséhez?

A Földtől távoli bolygók és holdjaik potenciális lakhatóságának lehetőségét, vagyis azt, hogy adhattak-e otthont valaha is valamilyen fajta életnek, több misszió is vizsgálja távoli vagy közeli megfigyelések által, de a Juice lesz az első, ami a Naprendszer külső részének bizonyos régióját olyan műszerarzenállal térképezi fel, ami akár a helyben történő mérésekre, akár távoli érzékelésre is képes, az eddigieknél jóval alaposabb vizsgálatok során. A célpont a Jupiter holdrendszere, ahol három égitestet fog közelebbről szemügyre venni a szonda: az Europát, a Ganümédészt és a Kallisztót. Ezeknek közös jellemzője, hogy nagy valószínűséggel óceánt rejtenek a jégpáncéljuk alatt és a víz jelenlétének köszönhetően az élet kialakulásához kedvező feltételeket is rejthetnek.

Hogy ez valóban így van-e, arra egy ideig még nem kapunk választ,

de a 2030-as években elkezdődhetnek az első mérések a földöntúli óceánok környékén.

A Juice program eredetileg a tavalyi évben indult volna, de végül 2023-ra csúszott a start időpontja. A szonda áprilisban az Ariane-5 rakéta segítségével jut majd el az űrbe, ahol nyolc éven keresztül utazik a Jupiterhez, mígnem 2031 végén vagy 2032 elején pályára áll a bolygó körül. Első körben a három holdat vizsgálja, majd a tudományos munkák befejezéseképpen pályára áll a Ganümédész körül. A szonda legfontosabb részét a mérési eszközei jelentik, amelyek között találhatóak távoli megfigyelésre alkalmas berendezések (a JANUS, a MAJIS, az UVS és az SWI), geofizikai eszközök (GALA, RIME és a 3GM), valamint helyi adatgyűjtést elősegítő műszerek (PEP, J-MAG, RPWI). A spektrográfok, magnetométerek, radarok, kamerák és más műszerek együttesével a kutatók betekintést nyerhetnek a jégrétegek által elfedett óceánok borította világba és akár az élet lehetséges forrásait is felfedezhetik.

A Juice misszió indulása előtt az ESA egy, a programhoz kapcsolódó játékot is indított: bárki kitalálhat egy küldetéshez illő alkoholmentes koktél receptet, aminek összetevőivel valamilyen módon a Jupiterre és holdjaira (vagy magára a szondára) kell utalni. A közösségi média oldalakra Space Juice hashtaggel feltöltött recepteket az Európai Űrügynökség munkatársai figyelik és pontozzák, a legjobb ital készítője pedig meghívást kap a rakétaindítás idejére a németországi Darmstadtba az ügynökség Űrműveleti Központjába.

(Fotó: ESA, NASA/JPL/DLR)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.