Földrengések sorozata után ismét vulkánkitörés történt Izlandon

2023 / 07 / 12 / Bodnár Barna
Földrengések sorozata után ismét vulkánkitörés történt Izlandon
Az izlandi fővárostól délnyugatra, a Reykjanes-félszigeten lévő Litli Hrútur nevű hegyből tört a magma a felszínre, helyi idő szerint tegnap délután 4 óra 40-kor.

A jelenleg is zajló vulkánkitörés lakott területen kívül történt, így az emberekre nem jelent veszélyt, és egyelőre a légi közlekedést sem nehezíti meg a közeli Keflavík repülőtéren, mivel a vulkán nem bocsátott ki nagy mennyiségű hamut. A CNN azt írja, az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) jelentése szerint a hegy oldalában mintegy 200 méter hosszú hasadék keletkezett, ezen át, több helyen tört a magma a felszínre, mint megannyi „szökőkút”.

A kutatók által a félszigeten az elmúlt hat nap során észlelt mintegy 4700 kisebb földrengés alapján valószínűsítették, hogy a szeizmológiai aktivitást kitörés is fogja követni. Az izlandi szakértők mérései szerint a láva 162 ezer négyzetméternyi területet borított be, mintegy 730 ezer köbméter magma mennyiség tört a felszínre, ami másodpercenként 40 köbméter, körülbelül 1000 fokos olvadt követ jelent. Az események az alábbi webkamerán jelenleg is követhetők élőben:

A közelmúltban több hasonló esemény is történt a területen, a Fagradals-hegység 2021 márciusában körülbelül 6000 évnyi inaktivitás után tört ki. Az ezt követő hat hónapos vulkáni tevékenység izlandiak és külföldi turisták ezreit vonzotta a félszigetre. Ugyanez a vulkán 2022 augusztusában újabb három héten át volt aktív.

Az utóbbi évek talán legemlékezetesebb kitörését 2010-ban a mostani eseménytől keletre elhelyezkedő Eyjafjallajökul produkálta, amikor több mint kilenc kilométeres vulkáni hamucsóvát lövellt az égbe, ezzel egy hónapra megbénítva Európa légi közlekedését. A légkörbe jutott vulkáni hamu ugyanis elektromosan vezető volt, így gyakori mennydörgést és villámlást okozott a térségben. A kénes por és hamu a gépek biztonságos repüléséhez nélkülözhetetlen légsebesség-jelzőt is hátrányosan befolyásolta, ami rendkívül nehézzé tette a repülőgépek irányítását.


Az Izlandi Egyetem kutatói a Litli Hrutur közelében 2023. július 10-én. (Fotó: Kristinn Magnusson/AFP/Getty Images)

Mivel a mostani kitörés lakatlan területen történt, nem jelent „azonnali kockázatot” a közösségekre vagy az infrastruktúrára a helyi meteorológiai hivatal szerint. A szakértők ennek ellenére arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne menjenek a terület közelébe, mivel ott nagy mennyiségű vulkáni gáz fog felhalmozódni, ami a széljárás miatt valószínűleg az izlandi főváros, Reykjavík egyes részeit is eléri majd.

A Reykjanes-félsziget hatóságai is figyelmeztetést adtak ki, illetve a rendőrség lezárta a vulkánhoz vezető összes utat, a területen lévő „életveszélyes gázszennyezésre” hivatkozva.

(Borítókép: Kristinn Magnusson/AFP/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.