Folytatja az USA a meglepő szokását: ismét nyilvánosságra hozták, merre jár egy atom-tengeralattjárójuk – de miért?

2022 / 11 / 30 / Felkai Ádám
Folytatja az USA a meglepő szokását: ismét nyilvánosságra hozták, merre jár egy atom-tengeralattjárójuk – de miért?
A tengeralattjáró nagy előnye, hogy könnyen eltűnik a figyelő tekintetek elől – az USA viszont most már sokadjára hozta nyilvánosságra egy nukleáris csapásra is képes hajójuk helyzetét. Mire képesek ezek a járművek, és mi lehet Amerika célja a szokatlan húzással?

Az amerikai haditengerészet ismételten szokatlan lépést tett: nyilvánosságra hozta a 14-ből az egyik Ohio osztályú nukleáris rakéta-tengeralattjárójának, vagyis SSBN-nek a helyzetét és a tevékenységét. Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának (STRATCOM) hivatalos közleménye alapján a USS West Virginia az év elején látogatást tett Diego Garcia brit szigeten, ahol jelentős amerikai katonai létesítmények találhatók – számol be róla a The War Zone.

Minden Ohio SSBN (melyek beceneve egyébként „boomer”) akár 20 Trident II tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, más néven Trident D5-tel szerelhetőek fel, és ezek mindegyike Multiple Independent Reentry Vehicle (MIRV) konfigurációval rendelkezik. Ami fontos, hogy ezek akár 14 db nukleáris robbanófejjel is felszerelhetőek. A boomerek azonban jellemzően nem használják ki nukleáris robbanófej tekintetében a lehetséges kapacitást az Oroszországgal kötött fegyverzetkorlátozási szerződések miatt.

Korábban másik típusú hajók helyzetéről is lerántották a leplet: a négy Ohio SSGN hagyományos csapásmérő platform (ezeket az SSBN-ekből alakították ki), amely legfeljebb 154 Tomahawk robotrepülőgéppel tölthető fel, de jellemzően kevesebb ilyen fegyvert hordoznak, hogy jusson hely „más képességeknek” is. Az SSGN-ek a haditengerészet legkedveltebb tengeralattjárói, amelyek nagy teljesítményű, egyben több feladatra is alkalmas hajók – egyaránt szolgálhatnak indító platformként a különleges műveleti erők és a személyzet nélküli rendszerek, valamint a víz alatti parancsnoki és irányítási, esetleg a hírszerzési központok számára.

Mint az a STRATCOM közleményéből kiderül, a USS West Virginia küldetése egy kiterjesztett elrettentő járőri feladat, amely „biztonságot és stabilitást biztosít az USA szövetségesei számára, egyben hangsúlyozza a ballisztikusrakéta-tengeralattjáró páratlan képességeit az elrettentésre és szükség esetén a válaszadásra a világ bármely pontjáról”.

Nem ez tehát az USA első, hasonló húzása, októberben az Amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) tette közzé, hogy a West Virginia az Arab-tengeren járőrözik, de novemberben hozták nyilvánosságra, hogy egy másik Ohio-osztályú SSBN, a USS Rhode Island felkeresett egy brit tengeri bázist, Őfelsége Gibraltári Haditengerészeti Bázisát a Földközi-tenger bejáratánál.

Mindez annyiban furcsa tehát, hogy az Ohio-osztály tengeralattjáróit kifejezetten azzal a céllal fejlesztették, hogy eltűnjenek a figyelő tekintetek elől, és olyan csendesen hajtsanak végre küldetéseket, amennyire ez csak lehetséges. És hogy mi lehet tehát a meglepő lépések oka? A The War Zone cikkírója szerint egyértelműen az elrettentés és az erődemonstráció: a West Virginia Diego Garciában tett látogatása például egész biztosan hangsúlyozza a boomer jelenlétét egy olyan helyen, amely egyformán fontos Európa és Ázsia számára egy olyan időszakban, amikor mindkét régióban zajló események jelentős problémákat vetnek fel. Problémák tekintetében ugyanis nem szűkölködünk: Oroszország ukrajnai háborúja, Kína Tajvannal szembeni fellépése mellett még Észak-Korea egyre provokatívabb ballisztikus rakétatesztjei említhetőek itt.

(Kép: USS West Virginia, forrás: Flickr/Official U.S. Navy Page)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.