Fordított képkereséssel kiderítették, melyik a leghíresebb fotó a világon

2022 / 07 / 31 / Bobák Zsófia
Fordított képkereséssel kiderítették, melyik a leghíresebb fotó a világon
A tanulmány szerint az első helyeken csak előző századi képek szerepelnek, egy kivétellel: a World Trade Center északi tornyáról 2001. szeptember 11-én lezuhanó férfit ábrázoló fénykép is bekerült az első húsz helyezett közé.

A fotónyomatokkal foglalkozó brit Inkifi cég sajátos módon járt utána, hogy a világ milliárdnyi, nyilvánosan elérhető fotója közül vajon melyik a legismertebb: a vizsgálathoz a fordított képkeresés módszerét alkalmazták, amellyel kideríthető, hogy egy-egy, az interneten fellelhető fotót hol használnak. Az eredmények szerint a legismertebb fényképek között, talán nem meglepő módon, főként előző századi alkotások szerepelnek, egy kivétellel.

A fordított képkeresés tulajdonképpen egy kép múltját mutatja be, vagyis a segítségével fel lehet fedezni egy, valamely oldalon megosztott fotó forrását és azt is, hogy hányszor és hol használták fel az évek során. Erre a módszerre épülő alkalmazásokkal akár a saját magunk által feltöltött képek sorsát is nyomon követhetjük (lebuktatva azokat, akik engedély nélkül osztották meg a fotónkat), vagy más módon is hasznosíthatjuk a technikát: a lefotózott objektum kilétét is felkutathatjuk, mivel a fordított képkeresés a hasonló tartalmak felderítését is hatékonyan végzi.

Az Inkifi megoldása, hogy a világ leghíresebb képét ilyen módon fedezze fel, lehetséges, hogy nem a legprecízebb metódus - ilyen módon nyilvánvalóan olyan felvételek lesznek a befutók, amelyeket számos helyen használtak már illusztrációnak az interneten, vagyis sok olyan lesz köztük, amelyek nem jogvédett státuszúak, hanem a közkincs részét képezik, de az is igaz, hogy manapság az ismeretek megszerzése gyakran a világhálón keresztül történik, így egy-egy sokszor felbukkanó fénykép lényegesen nagyobb ismertségre, népszerűségre tehet szert szélesebb körben is.

Az Inkifi leírása szerint a kutatással a vizsgált képek jelentőségét próbálták feltérképezni

és azt, hogy mely ábrázolások bírnak nagy fontossággal az emberek számára, de mivel a világtörténelem összes képét nehéz lett volna kiértékelni, ezért egy korábban elkészített százas listára alapozták az elemzést.

A listát a Time kiadó rakta össze öt évvel ezelőtt (és a Life magazinban jelent meg), történészekkel, kurátorokkal és híres fotográfusokkal együttműködésben és a gyűjteményben a világ legelső fényképétől kezdve a Hubble által készített felvételeken át a huszonegyedik század sportolóiról és eseményeiről készített fotókon át rengeteg jól ismert ábrázolás megtalálható.

Az Inkifi tehát ezekről derítette ki, hogy az internet népe melyiket használja leggyakrabban és ez alapján a NASA Ember a Holdon képe lett az első 31 003 megosztással, vagyis a cég besorolása szerint ez a leghíresebb felvétel. A képet Neil Armstrong készítette Buzz Aldrinról az Apollo 11 misszió során, miközben a Hold Mare Tranquillitatis (Nyugalom tengere) régióját fedezték fel 1969-ben.

A második helyet az Ebéd a felhőkarcoló tetején nyerte, ami az 1932. szeptember 20-án a New York-i RCA épület hatvankilencedik emeletén pihenő munkásokat ábrázolja és annak az évnek októberében jelent meg a New York Herald Tribune hasábjain. A Washington Post leírása szerint a fotó ugyan valódi munkásokkal, valódi helyszínen készült, de előre beállított módon: így reklámozták az amerikai álmot, a kemény munka, a hatalmasra növő épületek és az acél jelentőségét akkoriban.

A harmadik legismertebb kép az Inkifi listáján a Zászlóemelés Ivo Dzsima szigetén lett, amelyet Joe Rosenthal, az Associated Press fotósa készített 1945. február 23-án és később megnyerte a Pulitzer-díjat is. Mivel az Associated Press lemondott a fotó szerzői jogairól, ezért rengeteg helyen használták már az elmúlt évtizedek alatt és a második világháború egyik, ha nem a legismertebb fotója lett, bár kezdetben a kép eredeti mivoltával kapcsolatban voltak kétségek. Rosenthalt a hadsereg a látásával kapcsolatos problémák miatt nem alkalmazta hivatásos fotográfusként, de a National Geographic beszámolója szerint a reflexei rendkívül jók voltak, ezért a zászló magasba emelésének momentumát valóban sikerült abban a pillanatban elkapnia, amikor történt, nem volt szükség utólagos rendezésre, vagyis a kép nem beállított jelenetet mutat.

Az első húsz fotó közé ezek mellett bekerült még, többek között:

  • Einstein születésnapja, Arthur Sasse fotója, amit a fizikus 72. születésnapján készített

  • a lángoló buddhista szerzetes, Thích Quảng Đức képe, amely a férfi 1963. június 11-én végrehajtott öngyilkosságát mutatja

  • egy 1907-es kép, a fedélköz, ami az SS Kaiser Wilhelm II német birodalmi utasszállító hajóról készült
  • és Richard Drew Zuhanó férfi fényképe, ami a 2001. szeptember 11-ei tragédia egyik áldozatának végső percét ábrázolja: a képen szereplő ember az északi toronyból ugrott vagy esett ki, de a fotót publikáló The New York Times éles kritikák kereszttüzébe került a fénykép megjelentetése miatt. Drew később a CBS műsorában úgy nyilatkozott, hogy a képet tulajdonképpen nem ő fotózta, hanem a fényképezőgép - ezzel arra utalt, hogy az emberek zuhanását a tornyokból olyan gyorsan kellett megörökíteni, hogy csak az előhívás alatt tudta ellenőrizni, mi is szerepel valójában a felvételeken.

(Peta Pixel Fotó: NASA, Wikimedia Commons)

Tényleg ez a legszebb fénykép, ami a Földről valaha készült? A NASA az emberekre bízta a lehetetlen feladat eldöntését, akik - szerintünk - nem okoztak csalódást.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Az “egyenlőségnek” a matematikusok számára több definíciója is létezik, ami sokáig nem okozott problémát, de a számítógépes bizonyításellenőrzés során már gondot jelent. Ennek megoldása a matematika alapjainak az újragondolását is igényelheti.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.