Fordulat e-cigi ügyben: újfajta tüdőbetegség, ezúttal Kanadában

2019 / 11 / 24 / Felkai Ádám
Fordulat e-cigi ügyben: újfajta tüdőbetegség, ezúttal Kanadában
Kanadában egy 17 éves fiú került kórházba egy ritka tüdőproblémával, amely a kezelőorvosai szerint az e-cigi használattal hozható összefüggésbe. A betegség, a bronchiolitis obliterans vagy „popcorn tüdő”, a légzőszerv helyrehozhatatlan károsodása, amely bár több okra is visszavezethető, de jellemzően gázok és mérgek belélegzése váltja ki előzőleg egészséges emberben.

A "popcorn tüdő" akkor szokott fellépni, ha a légutakba kén, mustárgáz, illetve diacetil kerül. Ez utóbbi anyagot a pattogatott kukorica ízesítéséhez használják az Államokban, és a betegség is innen kapta a nevét, mert melegítés hatására kipárologva tüdőkárosodást okozhat. A diacetil használata az élelmiszeriparban amúgy Európában és így Magyarországon is tiltott. A betegség gyulladással, és a szűkebb légutak elzáródásával jár.

Dr. Karen Bosma, a Lawson Health Research Institute kutatója szerint a fiú betegsége más, mint amitől a betegek az Egyesült Államokban szenvednek, ami tehát azt jelenti, hogy az e-cigi több módon is károsíthatja a légzőszervet. Hozzátette, hogy egyelőre nem tudják melyik anyag okozhatja ezeket a tüneteket, az viszont biztos, hogy az e-cigarettákban több anyag is előfordul, amely belélegezve mérgező. Tehát nem igaz az állítás, hogy a hasonló termékek nem károsak az egészségre – próbálta a kutató eloszlatni az e-cigit övező legsúlyosabb félreértést.

Dr. Bosma szerint az e-cigi hosszú és rövid távú hatásai egyelőre ismeretlenek, így ezektől a termékektől mindenképp távol kellene tartania magukat a várandósoknak, azoknak, akik eddig sem dohányoztak és a fiataloknak.

A fiú egy hétnyi csillapíthatatlan köhögést követően került kórházba, ahol kiderült: a betegség annyira súlyos, hogy felkerült a tüdőtranszplantációra várók listájára. Erre végül nem került sor, de a beteg így is maradandó légzőszervi károsodást szenvedett.

Dr. Bosma és a csapata szerint a probléma forrása az e-cigaretta, különösen az ízesített fajta. A beteg családja ugyanis arról számolt be, hogy a fiú ilyesmiket szívott, köztük THC (a marihuána hatóanyaga) tartalmú termékeket. Az Amerikai eseteket pedig szintén ez utóbbival hozták kapcsolatba az ottani kutatók.

Az Egyesült Államokban eddig 2172 megbetegedésről számoltak be, ezek közül több mint 40 a páciens halálával végződött. Trump elnök szeptemberben még a legtöbb ízesített e-cigaretta termék betiltásáról beszélt, de a New York Times szerint a tanácsadói és az iparági lobbisták hatására már máshogy áll a kérdéshez. Az elnök egyelőre inkább csak tanulmányozni szeretné a problémát.

(Kép: Sarah Johnson, forrás: webmd)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.