Forró olajjal irtja a gyomokat egy amerikai mezőgazdasági gép

2023 / 11 / 25 / Bobák Zsófia
Forró olajjal irtja a gyomokat egy amerikai mezőgazdasági gép
A félautomata gép propángázzal forralja a repceolajat, amelyet a gyomokra fecskendez, ezzel a gyártó szerint 40%-os költséghatékonyságot lehet elérni a kézi gyomlálással összehasonlítva.

A precíziós gazdálkodás egyre nagyobb szerepet kap a mezőgazdasági munkák során szerte a világban, mivel a technológia segítségével sokkal pontosabban és ezáltal kevesebb vegyszer felhasználásával tudnak termelni a gazdálkodók. A szenzorokkal és kamerákkal felszerelt munkagépek folyamatosan gyűjtik az adatokat a megfigyelt területekről, jobb betekintést nyújtva a földek állapotába, a növények egészségi helyzetébe, a gyomok elhelyezkedésébe és mennyiségébe, így a munka során célzottan és "személyre szabottan" lehet a területet kezelni. A gépek gyakran autonóm vagy félig autonóm módon működve, algoritmusok segítségével dolgozzák fel az adatokat és azonosítják a problémákat, ami elősegíti a gyorsabb munkavégzést. Az okosmegoldásokkal a gazdálkodás során kevesebb vegyszerrel, környezetbarátabb módon lehet végezni a növénytermesztést, bár a precíziós gépek beszerzése általában jelentős kezdeti beruházást igényel.

A gyomok irtása az egyik fontos lépés a növények egészséges fejlődésének biztosítása terén és precíziós gyomirtó gépekből egyre többféle létezik, sok közülük innovatív módszerrel, például lézersugárral végez a nemkívánatos növénykezdeményekkel. Egy amerikai cég, a Tensorfield gépe más technikát alkalmaz: növényi olajjal forralja le a gyomokat.

A Jetty elnevezésű munkagép a sorok között haladva kamerákkal figyeli a talajt és amennyiben gyomokat észlel, körülbelül egy centiméteres pontossággal célozva 160 Celsius-fokra hevített repceolajat fecskendez rájuk, lényegében megsütve a gazokat. Az olajat propángázzal felmelegített folyadék segítségével tartja megfelelő hőmérsékleten és a forró anyagból csak egészen kevés mennyiséget, mikrodózist juttat ki a földre, hogy a gyomok közvetlen közelében elhelyezkedő növényekben ne tegyen kárt. A módszert olyan mezőgazdasági területeken érdemes alkalmazni a cég leírása szerint, ahol sűrűn növő, egymáshoz közel lévő növényeket, például répát termesztenek a gazdálkodók.

A félautomata Jetty előnye, hogy vegyszerek nélkül dolgozik és kiváltja a kézi gyomlálást, amivel a Tensorfield ígérete alapján 40%-kal költséghatékonyabban lehet megoldani a termőföldek tisztítását. A módszert a Kaliforniai Egyetem és a Bonni Egyetem kutatóinak munkájára alapozták és működőképességét két éve tesztelik a földeken, a gépet pedig már a vásárlók számára is elérhetővé tették bérlési részében, körülbelül fél hektáronként 17 000 forintos áron, amihez még hozzájön a kiirtott gyomok költsége, gyomonként másfél forintért a Future Farming leírása szerint.

(Fotó: Tensorfield)

Lőfegyverekkel szedi le áldozatait a fákról az év mezőgazdasági robotja Egyedül dolgozik, akár éjjel is vadászik az ellenségre és pontosan céloz: a robot egy valódi terminátor.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.