Lőfegyverekkel szedi le áldozatait a fákról az év mezőgazdasági robotja

2023 / 04 / 03 / Bobák Zsófia
Lőfegyverekkel szedi le áldozatait a fákról az év mezőgazdasági robotja
A gép automata üzemmódban járja a mandulaültetvényeket és biológiailag lebomló lövedékekkel semmisíti meg a kártevőket.

A mezőgazdasági termelés egyre inkább az automatizálás és a gépekre bízott munkafolyamatok irányába halad, főként a precíziós mezőgazdaság területén, ahol az adatgyűjtés és a feladatok kivitelezésének precizitása kulcsfontosságú szerepet tölt be. A gépesítés ugyan meglehetősen nagy kiadásokkal járó kezdeti befektetést igényel, de később, a jobb terméshozam és más előnyök elérése miatt megtérülhet az adatalapú gazdálkodásra való áttérés. A gyártók pedig alkalmazkodnak a változásokhoz és egyre több olyan robot kerül piacra, ami egy-egy specifikus feladatot eredményesen elvégez az emberek helyett.

Ilyen, speciális problémák megoldására alkalmas gép az InsightTRAC rover is, ami idén februárban elnyerte az Év Mezőgazdasági Robotja címet, amelyet egy szakmai zsűri, a meghívott gazdák és a Future Farming magazin munkatársai ítélnek oda minden évben az általuk leginnovatívabbnak tartott robotnak. A szabályok szerint a gépnek öt feltételnek kell megfelelnie ahhoz, hogy esélye legyen az első hely megszerzésére:

  • eredetiség/technológiai tekintetben áttörő jelleg
  • megvalósíthatóság/piaci megjelenésre való felkészültség
  • a gazdák életét pozitívan befolyásoló potenciál
  • könnyű alkalmazhatóság
  • fenntarthatóság

Az InsightTRAC, a döntés alapján, ezek közül minden kívánalomnak eleget tesz és újszerű megoldást nyújt egy régi problémára, amivel a gyümölcsültetvényeken dolgozók évről évre szembesülnek. A gyümölcsösök, köztük a mandulaültetvények pusztulását gyakorta azok a kórokozók okozzák, amelyek az úgynevezett múmiákban telelnek át: ezek azok a kiszáradt gyümölcsmaradványok, amelyek az ágakon maradnak még a hidegebb hónapokban is. Ahogy azt Anna Haldewang, az InsightTRAC cég alapítója elmondta, a kaliforniai mandulaültetvények fő ellensége, az Amyelois transitella, a gyümölcsmúmiákba rakja le a petéit, amelyek itt fejlődnek hernyóvá és később megrongálják az egészséges termést is. A kártevő nem csak a mandulafák szempontjából veszélyes, de a cég elsősorban a kaliforniai és ausztrál mandulaültetvények tulajdonosai számára fejlesztette a gépet, amelyet megvenni vagy bérelni is lehet tőlük.

A robot egyszerűen, de hatékonyan dolgozik: előre beprogramozott útvonalon haladva, a környezetét érzékelőkkel figyelve monitorozza a fákat, majd amennyiben mandulamúmiára akad, a tetején elhelyezett lőfegyverek egyikével becélozza és lelövi az ágról. A múmiákat nagy pontossággal ismeri fel, köszönhetően az algoritmusainak tanítása során betáplált sokezer képnek. A lövéshez biológiailag lebomló, a környezetre ártalmatlan anyagokból (kukoricakeményítő származékából) álló lövedéket használ, ami a talajra esve nem okoz problémát az élővilág számára. A robot elektromos meghajtású, de az akkumulátora lemerülése esetén sem kell hazamennie, mivel egy generátorról tölthető a helyszínen is.

Az InsightTRAC ugyan egy újabb példája lehetne annak, hogyan veszi el a gépesítés az emberek munkáját, de a gyártócég alapítójának elmondása szerint a gyümölcsmúmiák fákról való manuális leszedése fáradságos munka, amelyet senki sem szívesen végez el, a kivitelezése viszont nélkülözhetetlen a fák egészségének megőrzéséhez és a megfelelő terméshozam eléréséhez. A gyümölcsösöket járó, akár éjjel is dolgozó gép, hasonlóan a szemétgyűjtő automata hajókhoz vagy a gyomölő robotokhoz, nagy segítséget nyújt olyan problémák esetén, amelyeknek megoldását valójában mindenki szívesebben bízza robotokra.

(Fotó: InsightTRAC)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.