Fotelturista: Utazás Madeira ősi Fanal erdejébe, 500 éves fák közé

2020 / 04 / 03 / Justin Viktor
Fotelturista: Utazás Madeira ősi Fanal erdejébe, 500 éves fák közé
Az odakint tomboló járvány, és a bizonytalannak tűnő jövő se tántorítson el senkit, ettől még a XXI. században élünk, és a fotelturizmus feltétlenül egyike azoknak a tevékenységeknek, melyek segíthetnek túlélni a karantén kényszerű mozdulatlanságát. Lesz még búza, lesz még lágy kenyér, de most irány Madeira, és a varázslatos Fanal-erdő.

Madeira szigete drámai tájairól híres, melyeket masszív hegyek szabdalnak, és ami vulkánokkal és sziklás strandokkal teleszórtan nyújtózik. A sziget egyik legegyedibb kincse egy igazán ősi, ködös erdő, ahol minden lépés egy tündérmeséből idepottyant jelenetet idéz, és igazán figyelni kell a lépteinkre, ha szeretnénk a saját világunkban maradni - és ha nem, és szeretnénk végleg eltévedni, akkor is jó helyen járunk, mert itt még azt is érdemes.

Madeira Fanal-erdeje ősi fáiról és mesebeli tájairól ismert.

A Fanal erdő, egy hajdan volt hatalmas babérerdő része, nevezetes varázslatos reggeli ködfátyláról. A Rakéta olvasói Albert Dros fotós hihetetlen képeinek és nagylelkűségének köszönhetően juthatnak el erre az álombéli tájra. Albert üdvözletét és jókívánságait küldi magyarországi rajongóinak, és azt írta nekünk képeslapjai hátuljára: Quédate en casa!

A Fanal a Laurisilva-erdő része, amely az UNESCO világörökségének része, a szépségéről és ökológiai jelentőségéről ismert. Hihetetlen, de 15–40 millió évvel ezelőtt Dél-Európa nagy részét ilyen típusú babérerdők borították. Ma már csak Madeirán, az Azori-szigeteken és a Kanári-szigeteken találhatóak meg. A Fanal különösen figyelemreméltó túraútvonalaival, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára a fák különböző példányainak felkeresését, melyek közül néhány több mint 500 éves.

Reggel a köd végiggördül a tájon, tünékeny fátyolba és kelta varázsigékbe öltöztetve a fákat.

Albert a festői erdő minden aspektusát megmutatja nekünk alkonyattól pirkadatig. A mohával borított fatörzsek és a tájon keresztülcsavarodó magányos fák lenyűgöző kompozícióinak részletei a nézőt a fennsíkok kellős közepébe repítik. A Fanal különösen arról a ködről ismert, amely reggelente gyakran végiggördül a tájon, tünékeny fátyolba és kelta varázsigékbe öltöztetve a fákat.

A 34 éves holland fotós titokzatos képei megragadják és elénk tárják az erdő változó hangulatát, napnyugtakor és éjszaka, az ég színes vászna keretezi a tájat. "A séta itt egyszerűen varázslatos" - mondja Dros. "A ködben borított erdőben néha nem tudhatod, hogy egy álomban sétálsz, vagy ez még a valóság, és egy idő után ez már nem is számít. Ez az erdő olyasmi, amit még soha nem tapasztaltam meg."

A tájfotós Albert Dros, a csillagok takarója alatt, az erdő éjszakai látványát is megörökítette.

Szerencsére, UNESCO státusának köszönhetően, a Fanal-erdő a jövőben is érintetlen állapotban marad. A Madeira Nemzeti Park területén található tájegységként különleges védőintézkedések biztosítják a védelmét, hogy ezek az ősi fák továbbra is virágozhassanak.

A látogatók azért érkeznek erre a védett területre, hogy megérezzék az ősi fák hangulatát, amelyek közül néhány 500 éves is elmúlt már.

(Forrás: MyModernMet Képek: Albert Dros)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.