Fotótűzként terjedtek a kamufotók Donald Trump letartóztatásáról, eltiltották az alkotót a képeket készítő program használatától

2023 / 03 / 23 / Pőcze Balázs
Fotótűzként terjedtek a kamufotók Donald Trump letartóztatásáról, eltiltották az alkotót a képeket készítő program használatától
Miközben lóg a levegőben, hogy letartóztatják-e Donald Trump volt amerikai elnököt egy pornósztár lefizetéséért, egy online oknyomozó kollektíva alapítója a letartóztatásról készült "fotók" fabrikálásával ütötte el az időt. Másnap eltiltották a Midjourney nevű mesterséges intelligencia használatától.

"Képeket csinálok arról, ahogy letartóztatják Trumpot, miközben várom, hogy letartóztassák Trumpot" - írta a Twitteren Eliot Higgins, a Bellingcat nevű szervezet alapítója és kreatívigazgatója, és a bejegyzéséhez csatolt jónéhány fotorealisztikus grafikát, amelyeken a politikust rendőrök teperik le, vagy épp a felesége üvöltözik egyenruhásokkal.

A munkák a Midjourney v5 nevű szoftverrel, az egyik legismertebb képgeneráló mesterséges intelligenciával készültek, és már több mint ötmillióan látták azokat. Az Ars Technica cikke kiemeli, hogy a Twitter felhasználási feltételei szerint tilos "félrevezetően megosztani olyan szintetikus médiát (azaz manipulált képeket, videókat - P. B.), amely kárt okozhat", de egyelőre nem távolították el a posztokat, és Elon Musk ígéretének megfelelően a sajtótól érkező kérdésekre csak egy kaki emojival válaszol a cég.

A Midjourney fejlesztői azonban szigorúbbak Musknál, drasztikus lépéseket tettek, hogy ne lehessen hasonló tartalmakat előállítani.

Szintén az Ars Technica számolt be arról, hogy Eliot Higginst kitiltották a platformról, de ennél szigorúbb döntéseket is hoztak: nem használható a "letartóztatás" kifejezés képek generálásakor, ahogyan Donald Trump nevét is letiltották. A lap újságírói úgy látták, hogy a volt elnök mellett a családtagjai és más elnökök is feketelistára kerültek, de sztársportolók például nem.

Mindettől függetlenül fontos aláhúzni, hogy a képek javáról pillanatok alatt meg tudják mondani laikusok is, hogy valami nem stimmel velük. Donald Trump arca ugyan realisztikus, legfeljebb egy kicsit elmosódott, de akadnak rendőrök, akiknek egy nagy paca a fejük, és az egyenruhákon lévő feliratok is zagyvának tűnnek. Korábban írtunk arról a Rakétán, hogy a világ legismertebb képügynökségének a vízjele is meg-megjelenik sportolókról generált képeknél, hiszen a mesterséges intelligencia nem "gondolkodik", hanem mintázatokat keres. Vagyis ha sok sportfotón van egy bizonyos fajta vízjel, odafest a sportos grafikákra valami hasonlót. Ugyanígy ha sok rendőr egyenruháján van felirat, akkor valamiféle betűsort a szoftver el fog helyezni a generált képek egyenruháin is, de a jelenlegi fejlettségi szintjén a szavaknak nem biztos, hogy lesz értelme.

Hasonló helyzetből viszont egyre több lesz, és a platformok nem lesznek képesek letiltani minden egyes embert, helyet, tárgyat, amit valahogyan megkárosított egy felhasználójuk - miközben a képgenerátorok egyre élethűbb grafikákat fognak alkotni. Hogy valamiféle vízjelezés, a közösségi média oldalakon és a keresőkben működő felismerő algoritmus, vagy csak az emberi gyanakvás és óvatosság lesz a megoldás erre, ha lesz egyáltalán, még nem tudjuk.

(Grafikák: Eliot Higgins/Midjourney)

Immár mindenki számára elérhető a DALL-E 2, ami a beírt szövegek alapján hoz létre képeket Ennek köszönhetően már azt is tudjuk, hogyan festett volna meg Picasso egy unikornis hátán lovagló páncélos medvét.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.