Fukusimában elkészült a világ legnagyobb hidrogéntermelő üzeme

2020 / 03 / 09 / Rácz Tamás
Fukusimában elkészült a világ legnagyobb hidrogéntermelő üzeme
Igazán szimbolikus, hogy a kilenc éve a szökőár által lerombolt területen egy összedőlt atomerőmű mellett a jövő tiszta energiahordozójának gyártásával indul be újra az élet.

A neve nem túl szép: FH2R Fukushima Hydrogen Energy Research Field, de amit ez az üzem csinál, az annál felemelőbb. Itt ugyanis megújuló energia felhasználásával hidrogént gyártanak és sűrítenek, vagyis gyakorlatilag tárolhatóvá és szállíthatóvá teszik a napenergiát.

A 18 hektáros telepen összesen 20 MW kapacitású naperőmű működik, ami kicsivel nagyobb, mint a mi, Mátrai Erőmű melletti napelem-rengetegünk (ami 16 MW-os). A napelemekkel termelt napenergia felét használják arra, hogy elektrolizáló berendezésekben a vizet hidrogénre és oxigénre bontsák, majd sűrítsék és különböző tartályokba fejtsék. Az üzem kapacitása óránként 1200 Nm3 (azaz normál állapot melletti sűrűségű) hidrogén.


A világ legnagyobb napelemes hidrogéngyártó üzemének látképe

A hidrogén aztán szolgálhat üzemanyagul tüzelőanyagcellás autóknak, újra elektromos energiát lehet előállítani belőle telepített hidrogéncellás erőműben, de akár el is lehet égetni, mint a földgázt, ha hőre vagy lángra van szükség valamilyen ipari vagy háztartási műveletben.

A fukusimai hidrogénprojekt három cég együttműködésének eredménye. A Toshiba felel a projektvezetésért és a hidrogén-energiamenedzsmentért, az Iwatani gázóriás a hidrogén tárolásával, szállításával. készletezésével foglalkozik, a Tohoku nevű vállalaté a rendszerirányítás.


A hidrogéngyártás és felhasználás sematikus ábrája: így lesz a napfényből és a szélből tárolható, szállítható energia

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.