Fülbe ültetett implantátumokkal csalnak a vizsgáikon az indiai orvostanhallgatók

2022 / 02 / 24 / Palotai Nándor
Fülbe ültetett implantátumokkal csalnak a vizsgáikon az indiai orvostanhallgatók
Pár napja lebukott egy diák Indiában, aki egy fülébe ültetett bluetooth-eszközzel akart csalni egy egyetemi vizsgán. Ez már nem az első ilyen eset volt, és több jel is arra utal, hogy a fülbe ültethető eszközöknek – és a beültetésüknek – külön piaca kezd kialakulni.

Már 11 éve, hogy felvették a Mahatma Gandhi Memorial Medical College hallgatói közé azt a fiatal férfit, aki minden igyekezete ellenére eddig még mindig megbukott az adott tárgyból tartott vizsgán. A kétségbeesett hallgatónak ez volt az utolsó esélye arra, hogy ámenjen, ezért a puskázás egy igen rendhagyó formáját választotta: a diák a fülébe ültetett kisméretű bluetooth-eszközzel akart átmenni a vizsgán – számolt be róla a The Independent. Balszerencséjére azonban egy meglepetésszerű ellenőrzés során a feltűnő reakciói miatt átkutatták, és megtalálták a zsebében a telefonját, ami egy bluetooth-eszközhöz volt csatlakoztatva, amit nem sikerült megtalálni. A hallgató később végül bevallotta, hogy egy fül-orr-gégésznek fizetett azért, hogy a szerkezetet a fülébe ültesse.

Szintén ugyanezen a vizsgán, egy másik hallgatónál szintén találtak egy kisméretű mobiltelefont, ami ugyanúgy bluetooth segítségével állt összeköttetésben egy hasonló, bőrszínű szerkezettel, azonban ez már nem volt beültetve, így könnyen el lehetett távolítani a helyszínen. A kifinomultnak leírt szerkezeteket lefoglalták és vizsgálatra küldték, a két hallgató pedig új válaszlapot kapott a vizsgára, és egy egyetemi vizsgálóbizottság nyomoz foglalkozik az ügyükkel. Azt később fogják eldönteni, hogy rendőrségi eljárást kérnek-e.

Indiában brutális a túljelentkezés a különböző felsőoktatási intézményekbe, ezért sok esetben hihetetlen kockázatokat is vállalnak egyesek egy-egy sikeres vizsgáért. Nem ez az első eset az országban, hogy valaki implantátum segítségével akar átmenni egy vizsgán. Egy korábbi, Madhja Prades államban történt botrány során 634 orvos engedélyét vonták be, mert gyanítható, hogy csaltak a vizsgáikon. A 2008 és 2013 között történt csalássorozat során többeket letartóztattak, mert kérdéssorokat szivárogtattak ki, feladatlapokat hamisítottak, vagy netán segítettek megszervezni, hogy az adott diák nevében valaki más vizsgázhasson. Ennek a botránynak a során bukott le először olyan hallató, aki külön implantátumot ültetett a fülébe, hogy puskázhasson.

(Fotó: Getty Images)

Már kapható a szemcsepp, ami kiválthatja a szemüvegeket Az Egyesült Államokban csütörtökön került boltokba a Vuity nevű készítmény, amely a gyártó szerint forradalmi áttörést hozhat az éles látás visszaállításában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.