Fura paradoxon: a nagy meleg miatt kellett beindítani a szénerőműveket

2020 / 08 / 13 / Rácz Tamás
Fura paradoxon: a nagy meleg miatt kellett beindítani a szénerőműveket
Nagy-Britanniában 55 napja nem termeltek szénnel áramot, de most mégis fel kellett pörgetni őket, mert a forró, szélcsendes időben a szélturbinák alig forognak, a földgáz-erőművek pedig nem hatékonyak.

Nem egyszerű munka az elektromos hálózat rendszerirányítóinak dolga manapság Nagy-Britanniában. Az ország rendkívüli elszántsággal menetel a 2050-re kitűzött karbonmentes (pontosabban CO2-semleges) gazdaság felé, sorra adják át a szárazföldi és tengeri szélturbina-parkokat és naperőműveket, egyre bonyolultabb a mindenkori napi igények és termelési lehetőségek szerint biztosítani az áramellátást. A rendszer növekvő komplexitása mellett most egy másik faktor is nehezíti a helyzetet: az extrém időjárás.

Az idei évben már volt egy 67 nap hosszú rekordidőszak, amikor Nagy-Britannia szénerőművek nélkül működött. Most, újabb 55 nap után újra fel kellett fűteni a klasszikus, széntüzelésű hőerőműveket. Az országra telepedett nagy forróságban ugyanis egyrészt nagyon lecsökkent a szélturbina-parkok teljesítménye, másrészt pedig a megújuló energiaforrások változó teljesítményét kiegészítő gázüzemű erőművek hatékonysága is leromlott. Ezeknél a gázturbinás erőműveknél ugyanis a jelenlegi meleg, nagy nedvességtartalmú levegőt (amely szükséges a földgáz elégetéséhez) már túl nagy energiába kerül megfelelő mértékben összesűríteni. Az extra energiaigény mellett pedig a gázturbinák már nem képesek hozni tervezett teljesítményüket.

A brit energetikai szektor 2020-ban eddig mintegy 3300 órán át működött szénmentesen. A zéró emissziós termelés folyamatának ütemterve szerint 2024-ben kell végképp búcsút mondani a széntüzelésű erőműveknek, 2030-ra pedig 65%-ra kell emelni a megújulók arányát az energiaiparban.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.