Fura paradoxon: a nagy meleg miatt kellett beindítani a szénerőműveket

2020 / 08 / 13 / Rácz Tamás
Fura paradoxon: a nagy meleg miatt kellett beindítani a szénerőműveket
Nagy-Britanniában 55 napja nem termeltek szénnel áramot, de most mégis fel kellett pörgetni őket, mert a forró, szélcsendes időben a szélturbinák alig forognak, a földgáz-erőművek pedig nem hatékonyak.

Nem egyszerű munka az elektromos hálózat rendszerirányítóinak dolga manapság Nagy-Britanniában. Az ország rendkívüli elszántsággal menetel a 2050-re kitűzött karbonmentes (pontosabban CO2-semleges) gazdaság felé, sorra adják át a szárazföldi és tengeri szélturbina-parkokat és naperőműveket, egyre bonyolultabb a mindenkori napi igények és termelési lehetőségek szerint biztosítani az áramellátást. A rendszer növekvő komplexitása mellett most egy másik faktor is nehezíti a helyzetet: az extrém időjárás.

Az idei évben már volt egy 67 nap hosszú rekordidőszak, amikor Nagy-Britannia szénerőművek nélkül működött. Most, újabb 55 nap után újra fel kellett fűteni a klasszikus, széntüzelésű hőerőműveket. Az országra telepedett nagy forróságban ugyanis egyrészt nagyon lecsökkent a szélturbina-parkok teljesítménye, másrészt pedig a megújuló energiaforrások változó teljesítményét kiegészítő gázüzemű erőművek hatékonysága is leromlott. Ezeknél a gázturbinás erőműveknél ugyanis a jelenlegi meleg, nagy nedvességtartalmú levegőt (amely szükséges a földgáz elégetéséhez) már túl nagy energiába kerül megfelelő mértékben összesűríteni. Az extra energiaigény mellett pedig a gázturbinák már nem képesek hozni tervezett teljesítményüket.

A brit energetikai szektor 2020-ban eddig mintegy 3300 órán át működött szénmentesen. A zéró emissziós termelés folyamatának ütemterve szerint 2024-ben kell végképp búcsút mondani a széntüzelésű erőműveknek, 2030-ra pedig 65%-ra kell emelni a megújulók arányát az energiaiparban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
Holnap kezdődik az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozója, nagy a feszültség a COP28 körül
Holnap kezdődik az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozója, nagy a feszültség a COP28 körül
A Dubajban rendezett klímakonferencián a világ 198 országának államfői, valamint közel 70 ezer küldött vesz majd részt. A klímaválság kapcsán a tét talán nagyobb, mint valaha, így nagy a nyomás a döntéshozókon.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.