Füstdetektor-rendszerré alakítanák a mobiltornyok rádiójeleit

2021 / 05 / 23 / Perei Dóra
Füstdetektor-rendszerré alakítanák a mobiltornyok rádiójeleit
A 2019/20-as ausztrál bozóttüzek óta számos, az esettel kapcsolatos tanulmány készült, a legutóbbi a Monash Egyetem szakembereinek jóvoltából. A Dr. Adrien Guyot vezetésével zajló vizsgálatok  során felmérték, hogyan ingadoztak a tűzvészek alatt a mobiltelefon-hálózatok rádiójelei, majd a kapott adatokat összevetették az aktuálisan a levegőben lévő füst mennyiségével.

A rádiójelek, hullámhosszuktól függően szóródhatnak, elnyelődhetnek a légkörben lévő különböző méretű szemcséken, emiatt gyengíti a jelet többet között a sűrű, apró szemű eső vagy hó, a köd, a vulkáni hamuhullás, a porvihar, és, mint az most kiderült, a bozóttüzek füstje is.

A mobiltelefon-hálózat elemeinek kommunikációja rádióhullámokkal történik, ezek az antennák, amelyeket tornyokban, háztetőkön, vagy épp hegytetőkön láthatunk. Mivel az eszközökön folyamatosan ellenőrzik a jel minőségét, ezért napjainkban már létezik egy olyan adatbázis, amelyből a rádióhullámok terjedési közegére, emiatt számos értékes információ kinyerhető a talajközeli légköri rétegekkel kapcsolatban. Mint mondtuk, ilyen a csapadék, illetve légnedvesség is, emiatt erre célra már korábban is használták a rádiójeleket. A füsttel azonban nehezebb dolguk van a kutatóknak, merthogy annak szemcsemérete jóval kisebb annál, ami közvetlen hatást fejtene ki a rádiójelekre.

A szakemberek mégis azt remélik, hogy a nagy tömegű füst valahogy azért csak érzékelhető. Elvégre számos egyéb légköri esemény befolyásolja az elektromágneses hullámok, így a rádiójelek terjedését is, például turbulenciák, vagy egy időjárási front áthaladása a térségen. Az intézmény munkatársai ezeket az ismert tulajdonságokat ellenőrizték. A légszennyezés egyik formája az a szemcsés, a levegőben lebegő anyag, amit PM10-nek és PM2,5-nek neveznek. Ezeket drágán telepített és fenntartott, speciális mérőállomásokon mérik a hatóságok. Mivel sok helyen nincs mérőállomás, ahova például a koromszemcsékkel teli bozóttűz füstje eljut, azokon a helyeken segíthetnek a mobiltornyok rádiójelei.

A kutatók Melbourneben és kétszáz kilométeres környezetében száznegyvennégy mobiltorony rádiójeleit elemezték, majd összehasonlították az időjárási, illetve légszennyezettségi adatokkal. Jó hír, hogy a jelenlegi összehasonlításokból már most kirajzolódik a kép, amely alapján a kutatók úgy vélik, még több munkával megbízható füstdetektor-rendszerré lehet fejleszteni az ötletüket. A módszer fejlesztése egyelőre várat magára, a kutatók szerint azonban pár éven belül használatra kész. Hogy pontosan mennyi időt kell rá várni, az attól is függ, mennyi kutatómérnöki munkaórát és mennyi anyagi támogatást kap a projekt.

(Fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/Adib_Hussain)

További cikkek a Rakétán:

A drónok és a mesterséges intelligencia lehetnek a koalák megmentői? Hiába értek véget az 2019-2020-as pusztító bozóttüzek, a szakértők továbbra sem tudják, mennyi koala maradt életben az ausztrál kontinensen. És itt jön a képbe a modern technológia.

Legyőzte a szél a vizet Ausztráliában Ahogy a klímaváltozás csökkenti a vízenergia jelentőségét, úgy növelik az új beruházások a szélét és a napét az ausztrál energiamixben.

Az állat, amely még az ausztrál bozóttüzet is túlélte Rengeteg fajt veszélyeztetnek a bozóttüzek, de ez a ritka és különleges csiga remélhetőleg megmenekül.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.