Futótűzként terjed a drog, amiből már egy tabletta elfogyasztása is halálos

2023 / 09 / 30 / Bodnár Barna
Futótűzként terjed a drog, amiből már egy tabletta elfogyasztása is halálos
A fentanil a heroinnál 50-szer, a morfiumnál pedig 100-szor erősebb, az anyagból már 2 milligramm is halálos adagnak számít a legtöbb ember számára. A kábítószer az Egyesült Államokban már most komoly gondot okoz, a hatóságok szerint azonban páratlan gyorsasággal terjed világszerte, ez pedig Európát is érinti.

A fentanilt először 1959-ben fejlesztették ki, és az 1960-as években kezdték a kórházakban vénás érzéstelenítőként használni, főként végső stádiumban lévő rákos betegeknél, az Egyesült Államokban jelenleg is legálisan gyártják és forgalmazzák. Az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) szerint az anyag főként lopás, hamis receptek, és korrupció útján találta meg az útját a kórházakból az utcákra, azonban 2011 és 2021 között jelentősen megnőtt az illegális laboratóriumokban előállított fentanil mennyisége is.

A fentanil egy rendkívül erős szintetikus opioid, amely azért is különösen veszélyes, mert nem csak önmagában, de heroinnal, kokainnal és más drogokkal vegyítve is árulják, így sokan nem is tudják, hogy fentanilt fogyasztottak, ami miatt különösen nagy a droghoz köthető halálos túladagolások száma. A fentanil beadható intravénásan, fogyasztható orron át szippantva, cigarettában, vagy tablettaként is bevehető, hatása pedig a heroinéhoz hasonló, már egy használat után is nagy a függőség kialakulásának veszélye. A túladagolása heroinhoz hasonló tüneteket, vagyis kábulatot, szűk pupillákat, hideg és nyirkos bőrt, cianózist, kómát és halálhoz vezető légzési elégtelenséget eredményez.


A bal oldalon 30 milligrammnyi, halálos adagnak számító heroin látható, míg a jobb oldalon 3 milligramm fentanil, ami szintén elegendő, hogy megöljön egy átlagos méretű felnőtt férfit. (Fotó: A New Hampshire-i állami rendőrség törvényszéki laboratóriuma)

A heroin és fentanil közötti legfőbb különbség, hogy utóbbi gyorsabban jut az agyba, mint a morfium - a szervezetben a heroin lebontásakor keletkező melléktermék -, mivel könnyebben áthatol az agyban lévő zsírrétegen. A fentanil ráadásul olyan szorosan tapad a receptorhoz, hogy egy aprócska mennyiség is elég ahhoz, hogy elindítsa azt a molekuláris eseményláncot, amely az opioidok hatását kiváltja a szervezetben.

A drog gyors utcai terjedésének oka, hogy a fentanilt sokkal olcsóbb előállítani, mint más opioidokat, illetve csempészni is könnyebb, mert kis mennyiségben is nagyon erős. Sokkal könnyebb szállítani egy kis zacskó fentanilport, mint más kábítószerek, például a kokain több kilogrammos tégláit ugyanolyan haszonkulcsért.

Csak az Egyesült Államokban a hivatalos adatok szerint 2020-ban több mint 90 ezer ember halt meg opiát túladagolásban. 2021-ben ez a szám több mint 106 ezerre, 2022-ben pedig 110 ezerre emelkedett, így sokan a drogot a közelmúlt történelmének legsúlyosabb egészségügyi válságának tartják, az 1980-as évek AIDS-ével és a Covid-19-járvánnyal állítják egy szintre. Bár Európában ezek a számok még nem érik el ezt a mértéket, a szakértők komoly veszélyt látnak a fentanil kontinensen való elterjedésében annak könnyű szállíthatósága, illetve gyors függőséget okozó hatása miatt.

(Borítókép: Getty Images/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.