Futurisztikus, rugóval szerelt, "Vissza a jövőbe" edzőcipők könnyítik meg a városi sétát

2020 / 09 / 09 / Justin Viktor
Futurisztikus, rugóval szerelt,
A Marty McFly önbefűző cipőit idéző pneumatikus meghajtású csúszó cipők mintha mozgójárdára tennék az embert és állítólag sokkal több sétára ösztönöznek. Gyorsabban és lendületesebben haladhatunk bennük, és ez bizony igazi jó mókának hangzik, amit muszáj kipróbálni!

Cipő és kedvcsináló

A futurisztikus edzőcipőket Frederick Phua londoni tervező fejlesztette ki, aki a Királyi Művészeti Főiskola végzőse és a Yamaha-nál dolgozik. A célja az volt, hogy a város lakói egyszerűen szólva többet mozogjanak a saját erejükből. 

A City Glider névre keresztelt cipőkben a talpban egy csúszó penge található, a sarkokban pedig pneumatikus pumpák, melyek együtt dolgozva növelik viselőjük előrehaladási erejét és lendületét, valahányszor a sarok érinti a földet. Minden egyes lépéssel, a járókelőt újabb apró mértékű rugóerő segíti az előrehaladásban, ahogy a szerkezet energiája hozzáadódik a haladáshoz, és ez állítólag minden alkalommal valamivel több mint 11 százalékos extra megtett távolságot eredményezhet.

Phua a saját elmondása szerint azért tervezte a cipőt, hogy a jövő városaiban tett séták átlagos hossza növekedjen, kedvet csinálva ehhez az embereknek, megnövelve a sétákra bevállalt távolságokat.

A futurisztikus cipők divatja persze nem Phua lábbelijével kezdődött, a nagy klasszikus az 1989-ben mozikba kerülő Vissza a jövőbe 2. részében látható Marty McFly önbefűző Nike magasszárúja volt. Ezt a cipőt egyébként a Nike vállalat a filmben szereplő dátumra, 2015 október 21-re le is gyártotta “2015 Nike Mag” márkanéven, majd aukción értékesítették. A befolyt összeget a Michael J. Fox által a Parkinson-kór gyógyításának támogatására létrehozott alapítvány kapta. 

A City Glider cipők súlya körülbelül megegyezik a Nike Air Max 95 súlyával, és egyelőre egy működő prototípus létezik belőle, amit hét méretben teszteltek Kensington utcáin. A cipő szabadalmi védelmet is kapott formatervezésére, vagyis ha megtetszett, előbb utóbb a boltokban is vásárolhatunk magunknak egyet.

Phua vélménye szerint:

„Annak érdekében, hogy a jövő városainak mobilitása megfelelő legyen, a gyaloglásra kell hagyatkoznunk, és el kell távolítanunk járműveket az utakról."

"Olyan dolgot akartam tervezni, amit az emberek nem éreznek extra viselendő tehernek. Ebben a szokásos módon jársz, de ha gyalogolsz, mondjuk napi 15 kilométert, akkor valójában majdnem 17-et is megtehetsz, hiszen ott ez az extra lendület, ami 11,6 százalékkal növeli a lépéshosszodat, miközben persze kicsivel gyorsabbá is válsz."

(Forrás: EveningStandard Képek: Frederick Phua)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.