Az első MTF technológiájú fúziós reaktor építése nyáron megkezdődik

2023 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
Az első MTF technológiájú fúziós reaktor építése nyáron megkezdődik
A General Fusion fúziós erőművének prototípusát nyáron kezdik el építeni a brit kormány támogatásával. A későbbi, teljes méretű reaktorban a fúzió során felszabaduló neutronok a kamrában lévő folyékony fémnek ütközve melegítik majd fel az anyagot, ami egy hőcserélőbe jutva gőzt generál, ami a turbinát hajtja meg, így állítják elő az elektromos áramot.

A kanadai General Fusion cég a brit AL_A építészstúdióval közösen tervezi létrehozni azt a kísérleti fúziós erőművet, ami egy sajátos módszerrel, MTF (magnetized target fusion, magyarul nagyjából mágnesezett célfúzió) technológiával működik majd. A módszer lényege - ahogyan azt a cég alapítója és tudományos vezetője, Michel Laberge elmagyarázza a General Fusion bemutatójában - a folyékony fém használata, ami a fúzió generálására szolgáló kamrában körbe-körbe halad, miután a forgó kamra centrifugális ereje a falakhoz préseli.

A középre befecskendezett plazmát úgy hozzák a fúzió beindításához szükséges állapotba, hogy a fémet (ólom-lítium elegyet) kívülről hatalmas dugattyúkkal ütik, vagyis préselik folyamatosan, ezáltal a közrefogott plazmát hatalmas nyomásnak teszik ki. A fúziós folyamatok közben nem csak a hidrogénatomok egyesülnek héliummá, hanem neutronatomok is felszabadulnak és nagysebességgel repülnek a falak felé, ahol a folyékony fém elnyeli őket. A fém ennek következtében felforrósodik, majd egy hőcserélőbe kerül, ami gőzt generál és a gőz segítségével a turbinát meghajtva elektromos áramot állítanak elő. A gőz emellett felhasználható a dugattyúk működtetésére is, amelyeket sűrített gázzal hoznak mozgásba. A ciklus minden másodpercben megismételődik.

A General Fusion első reaktorát még nem tervezik áram generálására használni, ez csak egy demonstrációs célokat szolgáló, az eredeti erőmű méretének 30%-kal kisebb nagyságú prototípusa lesz. A reaktornak otthont adó épületet Culhamben építik fel. A szükséges engedélyeket januárban kapta meg a UKAEA (az Egyesült Királyság Atomenergia Hivatala), akitől a General Fusion bérli majd az épületet annak 2026-os elkészülte után, a működést pedig 2027-ben kezdhetik meg a reaktorban. A 10 500 négyzetméteres épületben egy látogatóközpont is helyet kap, ami lehetőséget kínál a berendezések megtekintésére és kutatók, politikusok és befektetők mellett a civil látogatók fogadására is.

(Fotó: General Fusion, AL_A)

Már 2040-re elkészülhet az első kereskedelmi fúziós erőmű, amely tiszta energiát szolgáltat Az Egyesült Királyság már 2040-re beüzemelné a világ első nukleáris fúziós erőművét, aminek már a helyét is kijelölték.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
A meglepő, kutya-macska utód sztorija időnként bejárja az internetet. Na de mi az igazság?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.