Génterápiás szemcseppel gyógyítottak meg egy megvakult gyereket

2023 / 07 / 29 / Bobák Áron
Génterápiás szemcseppel gyógyítottak meg egy megvakult gyereket
Az úgynevezett dystrophikus epidermolysis bullosában (DEB) szenvedő emberek bőre rendkívül sérülékeny, de egy új készítménynek köszönhetően a betegség tünetei ma már hatásosan kezelhetők.

A Live Science beszámolója szerint a 14 éves Antonio Vento Carvajal 2022 augusztusában kezdte meg a kezeléseket a Krystal Biotech által kifejlesztett Vyjuvek nevű gyógyszerrel, ami szó szerint megváltoztatta az életét. A fiatal az epidermolysis bullosa egyik fajtájában szenved, amely egy olyan örökletes és gyógyíthatatlan betegség, amely folyamatos hólyag- és sebkézpődéssel jár. "Az EB legsúlyosabb fajtájában szenvedő fiatal betegek bőre olyan sérülékeny, akár a pillangó szárnya, ezért pillangógyerekekként is emlegetik őket" - írja a Semmelweis Egyetem honlapja. Carvajal a dystrophikus EB-t örökölte, amelyet a VII-es típusú kollagén sérülése okoz, ennek recesszív altípusa (RDEB) pedig az epidermolysis bullosa egyik legsúlyosabb változata.

Mivel ennél a típusnál a hólyagok a bőr alsóbb rétegében keletkeznek, így rendkívül súlyos tünetekkel jár, jellemző például a növekedésbeli elmaradás, a nyelőcsőszűkület, a lábujjak összenövése vagy - ahogy az Carvajal esetében történt - a szaruhártyával kapcsolatos sérülések. Mivel a szaruhártyát szintén kollagénrostok alkotják, így ennek sérülése hegesedést okozhat a szemgolyón, ami szélsőséges esetben akár a beteg megvakulásához is vezethet.

Carvajal az egyik első páciens volt, akit a Vyjuvekkel kezeltek. A génterápiás készítményt a bőrbe kell masszírozni, amelynek hatására a gél a sérült kollagénsejteket helyettesítő másolatokat juttat a szervezetbe, így rendszeres használata mellett a betegek gyakorlatilag teljes értékű életet élhetnek. A gyógyszert kifejlesztő Krystal Biotech egy olyan változatot is készített a gyógyszerből, amit a szembe lehet csepegtetni, és ahogy az Carvajal kezeléséből kiderült, az eredmény itt is rendkívül látványos: a fiatalt először tavaly augusztusban kezdték el kezelni a jobb szemére, amelynél mostanra 20/25-ösre javult a látása, később pedig a bal szemére is elkezdte kapni a kezelést, amelynél azóta szintén látványos javulás tapasztalható.

A Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az eredmények alapján májusban engedélyt adott a Vyjuvek forgalmazására az USA-ban, így az várhatóan már 2023 második felében elérhetővé válik a betegek számára.

(Borítókép: Guido Mieth/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Úgy tűnik, hogy testünk valahogy egyensúlyban tartja a sejtméretet és a sejtek számát, hogy egészségesek maradjunk, a különböző sejttípusok pedig tökéletesen “méretezettek” a funkcióikhoz.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.