Génterápiával állították helyre több gyerek hallását is

2024 / 01 / 25 / Felkai Ádám
Génterápiával állították helyre több gyerek hallását is
Ez volt az első ilyen típusú humán klinikai vizsgálat, és a hat gyereknek nem csak a hallása javult, de ezzel együtt a beszéde is.

Sikerült jelentős áttörést elérni génterápiával a gyermekek örökletes hallásvesztésének a kezelésében. Az új génterápia célja az OTOF gén, a DFNB9 néven ismert mutációi által okozott veleszületett hallásromlás korrigálása – a siker pedig azért is különösen jelentős, mert az autoszomális (testi kromoszómához kötött) recesszíven öröklődő hallásvesztésnek ez a formája milliókat érint világszerte. Mindehhez tegyük hozzá, hogy a gyermekkori halláskárosodás több mint 60%-a genetikai eredetű.

A DFNB9 egy örökletes betegség, amelyet tehát az OTOF gén mutációi okoznak, és a lényege, hogy egy otoferlin nevű fehérje nem termelődik megfelelően, amely fehérje pedig a hangjelek a fülből az agyba történő továbbításához szükséges.

A fentiek alapján teljes nyugalommal mérföldkőnek nevezhető vizsgálatot a sanghaji Fudan Egyetem Szem- és fül-orr-gégészeti kórházában végezték, hat gyermek bevonásával, akiknél DFNB9-et diagnosztizáltak. Ez a kísérlet volt tehát az első eset, amikor ezt az állapotot génterápiával próbálták meg orvosolni. A kutatók a humán OTOF gén egy változatát hordozó adeno-asszociált vírus (AAV) vektort használtak, amit speciális sebészeti eljárással juttattak be a betegek belső fülébe. A rangos orvosi lapban, a The Lancetben január 24-én publikált tanulmány a 26 hetesnél idősebb gyermekek állapotát figyelte meg a vírusvektor különböző dózisainak a hatására – számol be róla a sajtóközlemény.

A kezelés előtt mind a hat gyermek súlyos hallásromlásban szenvedett – a hallási agytörzsi válasz (ABR) küszöbértéke meghaladta a 95 decibelt. A 26 hetes periódus után öt gyermeknél jelentős hallásjavulás mutatkozott, az említett ABR-teszt 40-57 decibellel csökkent az esetükben. Ezenkívül jelentős javulást figyeltek meg a beszédészlelésben is, ami lehetővé tette a gyerekek számára, hogy normális beszélgetéseket folytassanak. Dr. Zheng-Yi Chen, a Mass Eye and Ear és a Harvard Medical School munkatársa kiemelte a hallás mélyreható hatását az agy fejlődésére, valamint a gyermekek hallás- és beszédképességében tapasztalható figyelemre méltó fejlődést:

“Ha a gyerekek nem hallanak, az agyuk rendellenesen fejlődhet beavatkozás nélkül. A tanulmány eredményei valóban figyelemre méltóak. Láttuk, hogy a gyerekek hallásképessége hétről hétre drámaian javult, valamint beszédképességük is fejlődött.”

A tanulmány nemcsak megerősíti a DFNB9 génterápiáinak biztonságosságát és hatékonyságát, hanem hozzájárul az AAV emberi belső fülbe történő biztonságos beépítésének a megértéséhez is – lényegében tehát úgy általában is előreviszi a génterápia területét ez a vizsgálat. Az AAV-k használatával kapcsolatban ugyanis figyelemre méltó teljesítmény az OTOF gén két darabját hordozó kettős AAV vektor sikere. Ennek oka, hogy az AAV-knak jellemzően akad egy génmérethatáruk, és így egy olyan gén esetében, mint az OTOF, amely meghaladja ezt a határt, a kettős vírusvektorral elért eredmény megnyitja a kaput az AAV más nagy gének terápiás használatához, amelyek eddig tehát túl nagyok voltak a vektor számára.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Yilai Shu, aki korábban a Mass Eye and Ear posztdoktori ösztöndíjasa volt, lelkesedését fejezte ki a kutatás kiterjesztése iránt a genetikai halláskárosodás más formáira is. A kutatók célja most a kísérlet kiterjesztése nagyobb betegszámmal és hosszabb utánkövetési időszakokkal.

(Kép: Pixabay)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.