Gépemberek igyekeznek átlépni a járás Turing-tesztjének akadályát

2023 / 10 / 19 / Bobák Zsófia
Gépemberek igyekeznek átlépni a járás Turing-tesztjének akadályát
Bár valódi emberekkel nehéz lenne összekeverni őket, de a hamarosan tömeggyártásra kerülő Digit és az emberi munkaerő pótlására szánt Figure 01 villámgyorsan fejlődik.

Többféle többé-kevésbé emberi külsőhöz hasonló külalakkal bíró robotot mutattak be a cégek az elmúlt években, amelyeket nem titkolt módon azért fejlesztettek, hogy az emberi munkaerőt helyettesítsék a gyárakban és más területeken is. Ezek a humanoidok nem rendelkeznek ultrarealisztikus emberi arcvonásokkal és (egyelőre) beszélni sem tudnak, de esetükben nem is ez a lényeg, hanem, hogy a nekik szánt feladatot megbízhatóan és akadálytalanul tudják végezni.

Eleinte a robotok azokon a területeken fognak megjelenni, ahol az automatizálás már egyébként is régen megindult: ipartelepeken, raktárakban, gyárakban,

ahol az egyszerűbb munkák elvégzését könnyen átvehetik a humán munkatársaktól. Később, ahogy képességeik fejlődnek, munkába állhatnak olyan feladatkörökben is, amelyeket most még legnagyobb részben emberek végeznek és elérkezhet az idő, mikor a kórházakban az ápolói munkát, a szállodákban a recepciós tevékenységeket, a cégeknél az asszisztensi feladatokat humanoidokra bízzák.

"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a varázslattól"

- írta le harmadik törvényét Arthur C. Clarke egy, a Science által 1968-ban közölt levélben, és sokan az előbb említett humanoidokat gyártó cégek közül azon dolgoznak, hogy ez a varázslat a mechanikus emberek esetében is megjelenjen, azaz olyan szintre jussanak a fejlődésben hardver és szoftver tekintetében is, ami eddig elképzelhetetlen adottságokkal ruházza fel őket.

Ez az idő azonban lassan jön el.

Két vállalat, a Digitet gyártó Agility Robotics és Figure 01 készítője, a Figure nemrégen mutatta be legújabb fejlesztéseit és robotjaik újonnan szerzett képességeit, és, míg a fejlődés egyértelmű mindkét humanoid esetében, az világosan látszik, hogy a tökéletes emberi imitációtól még távol állnak. Digit, akit a Made for Work szlogennel hirdetnek, a felvételek tanúsága szerint immár nem csak járni és dobozokat pakolni tud, hanem gyorsan fel is tud kelni egy esés után, ami különleges mérnöki teljesítmény eredménye, viszont a műveletet még mindig jóval lassabban kivitelezi, mint egy ember. Figure 01, amit példátlan gyorsasággal (12 hónap leforgása alatt) hoztak létre és tanítottak meg dinamikusan járni, szintén speciális hatékonyságot tükröz, de a járása és különösen az irányváltás közbeni mozgása meglehetősen gépszerű és nehezen keverhető össze egy ember természetes mozgásával.

A humanoidoknak ezek a korai változatai még nagyobb felügyeletet igényelnek, sokszor lassabban dolgoznak, mint egy ember és nem képesek minden feladat ellátására, de nagy előnyt jelent a teherbírásuk, és a tény, hogy a humán dolgozókkal ellentétben, nem fáradnak el, nem mennek szabadságra és addig dolgoznak, amíg az akkumulátorjuk bírja energiával. Az emberszerű gépek egyelőre drágák, de ez is változhat: az Agility Robotics még idén tervezi megnyitni humanoidgyárát, ahol évi több száz, később pedig több százezer Digitet szerelnek össze emberek és robotok közösen. A Figure szintén azt a cél fogalmazta meg mestertervében, hogy minél szélesebb körben elterjessze a technológiát és a humanoidokkal pótolja a hiányzó munkaerőt a gyártás, szállítmányozás, rakodói feladatok és logisztika terén. Első körben. Később ennél komplikáltabb munkakörökben is szolgálatba állíthatják a robotokat, kivéve a katonai felhasználási területeken vagy bármi olyan szerepkörben, ami emberek veszélyeztetésével járna.

Alapvetően ennek a két humanoidnak az esete is azt mutatja, hogy ha az emberszerű robotokat az embert tökéletesen utánzó, intelligenciával és teljes önállósággal rendelkező entitásnak képzeljük, akkor egyelőre csalódni fogunk a bemutatott modellekben, de ha annak tekintjük őket, aminek a cégek szánják: ügyes és teherbíró gépeknek, amelyek a repetitív vagy veszélyes feladatokat eredményesen elvégzik helyettünk, akkor figyelemreméltó fejlődést láthatunk a fejlesztésekben. A Figure technológiai vezetőjének, Jenny Prattnek elmondása szerint a gépek fejlődése jelentős részben a megfelelő hardver meglétén múlik, mivel például magának a járásnak a működését már sikerült alaposan feltérképezniük és megérteniük, így a további előrelépés a komplex rendszer megépítésének függvénye lesz.

Egyelőre még egy humanoid sem teljesítette tökéletesen a "járás Turing-tesztjét", vagyis látványra a mozgásuk még nem keverhető össze egy hús-vér emberével, de az egyértelmű, hogy a humanoidok biztos léptekkel közelednek felénk.

(Fotó: Figure, Getty Images)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.