Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő

2023 / 09 / 21 / Bobák Zsófia
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.

A humanoidok, azaz a többé-kevésbé emberi formára tervezett robotok fejlesztésének egyik mozgatórugóját a munkaerőhiány problémájának felszámolása jelenti a robotikai cégek számára, a humán paraméterekkel rendelkező gépek ugyanis megfelelő képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy egy emberekre szabott környezetben is jól boldoguljanak. Az univerzális robotok az egyszerűbb, repetitív mozdulatokat igénylő feladatokat precízen és fáradhatatlanul tudják végrehajtani, emellett az emberek számára veszélyes vagy kényelmetlen körülménynek között sem kell aggódni a testi épségükért. Az emberszerű robotok használatának másik célja inkább pszichológiai: a robotgyártók szerint bizonyos területeken, például az idősek ápolása és a betegek ellátása során az emberekhez hasonló gépek közelsége pozitívabb reakciót és nagyobb bizalmat vált ki a velük kontaktusba kerülőkből.

A humanoidok térnyerését sok jövőkutató és még több sci-fi író megjósolta, de eddig az összeállításuk komplexitása miatt inkább csak egyedi darabok készültek és egy-két kivételtől eltekintve a használatuk is sok esetben a behatárolt környezetben végzett tesztekre korlátozódott. Az Agility Robotics eltökélt célja, hogy ezen a helyzeten változtasson és belekezdjen a humanoidok tömeggyártásába, amelyeket később raktárakban és más munkahelyeken lehet alkalmazni az emberek helyett vagy mellett. Az első humanoidgyár, a RoboFab az Egyesült Államokban, az oregoni Salemben készül tavaly óta és az építési munkák végeztével, még az idei év végén tervezik a megnyitását. A robotokat eleinte még kisebb számban állítják elő, ami körülbelül évente 500 robotot jelent, de az üzem kapacitását évi tízezer robot gyártására optimalizálják.

Az Agility Robotics humanoidja, a két lábon járó Digit 2020-ban került kereskedelmi forgalomba és a cég leírása szerint a gép munkához készült, azaz a Boston Dynamics Atlasától eltérő módon nem fejlesztésekhez, kísérletezéshez és szórakoztató céllal hozták létre, hanem hétköznapi feladatok elvégzésére szánták. A robot tud dobozokat pakolni, leguggolni, lépcsőn haladni és önállóan tájékozódni, a hatalmas RoboFab gyárban pedig hasonló képességekkel rendelkező társainak százait szerelik majd össze, hogy a robotmunkás-sereg csatlakozhasson humán kollégáihoz a világ minden pontján. A gép-ember együttműködés már az üzemben kezdetét veszi: a humanoidok építését a teljes kapacitás elérésekor 500 ember és sok-sok Digit fogja kivitelezni közös erővel.

Az első robotok főként dobozok, rakományok pakolására lesznek alkalmasak a cégek telephelyein, az első vásárlók pedig 2024-ben kapják kézhez a humanoidgyárból kikerülő példányokat. Az általános kereskedelmi forgalmazás 2025-ben kezdődik meg.

"Amikor egy új technológiát készítesz, amivel jobbá teheted a társadalmat, a legfontosabb mérföldkövet ennek a technológiának a tömeggyártása jelenti olyan méretekben, amellyel valódi, széleskörű hatást lehet elérni."

- mondta el Damion Shelton, az Agility Robotics vezérigazgatója.

Az Agility mellett más vállalatok is tervbe vették az emberszerű robotok tömeges előállítását: a Sophia robotot fejlesztő Hanson Robotics és az Optimust készítő Tesla is tett a tömeggyártásra vonatkozó bejelentést, de egyelőre úgy tűnik, hogy az Agility Robotics megelőzte őket a tervek valóra váltásában.

(Fotó: Agility Robotics)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.