Így tudunk új életet lehelni a régi számítógépünkbe: itt a Google Chrome OS Flex

2022 / 07 / 16 / Pőcze Balázs
Így tudunk új életet lehelni a régi számítógépünkbe: itt a Google Chrome OS Flex
A Google bejelentette, hogy az öregebb Windows PC-kre és Mac-ekre írt operációs rendszere, a Chrome OS Flex már mindenki számára elérhető. A cég azt is közölte, hogy milyen gépeken fog futni a szoftver.

A TechCrunchon olvasható hír emlékeztet: februárban már bemutatták az operációs rendszert, ami akkor kétszázötven idősebb gépen volt működésre bírható. Mostanra azonban vége a béta üzemmódnak, és százötvennel több, összesen négyszáz számítógépen működik. Ezeknek a listáját a Google egy súgó oldalon részletesen publikálta. Acer, Dell, HP, Lenovo, de még Apple modellekről is láthatjuk, hogy zökkentőmentesen, apró hibákkal vagy nagy hiányosságokkal kell-e számolnunk a telepítés után, sőt, azt is előre közli a Google, hogy még hány évig támogatja az adott típuson a szoftver futtatását. Akad, ahol ez nem csak egy-két év, hanem nyolc.

Mi az a Chrome OS? És mi az a Flex?

A Google több mint tíz éve jelentette be, hogy a mobilokon futó Android mellett a számítógépekhez is készít operációs rendszert. A Chrome OS onnan kapta a nevét, hogy a vállalat népszerű böngészőjére épül, vagyis mindent meg tudunk benne csinálni, amit amúgy Chrome-ban szoktunk: levelezni, dokumentumokat szerkeszteni, böngészni. Emellett akik Chromebookot, azaz Chrome OS-es laptopot vesznek, még Android alkalmazásokat is telepíthetnek rá. Ez persze lényegesen kevesebb annál, amit egy átlag PC-n vagy Mac-en megtehetünk, de cserébe a kütyük gyakran olcsóbbak, és egyszerűbben karbantarthatóak mint a szokásos számítógépek. Az új Chrome OS Flex arra tesz kísérletet, hogy ugyanezt lehetővé tegye olyan gépeken is, amelyek nem erre a célra születtek. Android appokat ugyan így nem fogunk tudni futtatni rajtuk, de minden más előnyét élvezhetjük a rendszernek. A Google kiemeli: a környezetnek is jobbat tesz, ha a régi eszközök nem a szemétben végzik.

A készítők ugyan elsősorban cégeknek és iskoláknak javasolják, hogy így állítsanak össze egy egyszerűen menedzselhető, olcsó gépparkot, de aki maga kipróbálná, hogy mit tud a Chrome OS Flex a régóta porosodó laptopon, vagy a nagyi már akadozó PC-jén, az itt letöltheti a telepítéshez szükséges fájlokat, illetve elolvashatja a magán felhasználóknak írt útmutatót angolul.

(Borítókép: Pixabay)

Akinek volt Commodore-ja, értékelni fogja az AbacusBasicet, a "világ legmegfizethetőbb számítógépét" Belefér egy billentyűzetbe, és mindössze százhúsz fontba kerül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.