A Google szerint lesz robotforradalom, de nem olyan, mint a tévében

2019 / 11 / 30 / Bobák Áron
A Google szerint lesz robotforradalom, de nem olyan, mint a tévében
Az Alphabet X részlege bejelentette az Everyday Robot Projectet, aminek keretében olyan robotokat fejlesztenek, amik képesek önállóan tanulni a környezetüktől. Szemetet válogatni már tudnak.

Bár a robotizáció jó ideje folyik, a "robotok el fogják venni a munkánkat" pedig mostanra egyfajta szállóigévé vált, ám a különböző asszisztensrobotokon kívül eddig javarészt csak olyan robotok készültek, amik előre programozva voltak képesek elvégezni valamilyen specifikus feladatot, például becsavarni egy csavart, vagy összeilleszteni két alkatrészt. A Google anyavállalatának, az Alphabetnek a legújabb projektje viszont ennél jóval ambiciózusabb: a gépi tanulásban szerzett tapasztalataikat felhasználva olyan robotokat készítenének, amiket nem kell programozni, hanem pusztán gyakorlás útján bármilyen feladatra betaníthatóak.

Ehhez az Alphabetnek mostanra elméletben minden eszköz a rendelkezésére áll. Egyrészt, a Google régóta élen jár a mesterséges intelligencia fejlesztésében, ők készítették többek között azt az AlphaGót is, ami legyőzte a világ legjobb go-játékosának tartott Li Sze Tolt. Ezután pedig kifejlesztették ugyanennek a programnak a fejlettebb változatát az AlphaGo Zerót, ami már önmagától sajátította el a játék alapjait, és 40 nap gyakorlás után százból százszor megverte az eredeti AlphaGót.

Másrészt a Waymón keresztül az Alphabet az önvezető autók fejlesztésében is piacvezető, márpedig a fejlett navigáció a robotok kifejlesztésénél is kulcsfontosságú lesz. A bármire felhasználható robotoknak ugyanis olyan "strukturálatlan", folyamatosan változó környezetben kell majd boldogulniuk, mint az irodák és a lakások, ezt pedig nem lehet előre beprogramozni.

Az Alphabet célja, hogy olyan robotokat fejlesszenek ki, amik a gépi tanulás segítségével képesek bármilyen feladatot elsajátítani akár az emberektől, akár más robotoktól, vagy szimuláció alapján akár a felhőből is. Hans Peter Brondmo, az Alphabet X vezető fejlesztője szerint "lehetséges, hogy a robotokat gyakorlás útján tanítsuk meg új feladatokra, szemben azzal, hogy a mérnököknek egyesével kelljen leprogramozni ezeket".

A "mindennapos" robotok egyelőre csak egészen primitív feladatokra képesek, például a szemét szelekítv szétválogatására, viszont ebben már egészen szép eredményeket tudnak felmutatni. Az Alphabet szerint az erre betanított robot csupán a szemét 5%-át teszi rossz helyre, míg az embereknél a hibaarány nagyjából 20%. A következő lépés Brondmo szerint, hogy megnézzék, a robotok a feladatok elsajátítása közben szerzett tapasztalataikat fel tudják-e használni más feladatok megoldására anélkül, hogy újra kéne programozni őket.

Az Alphabetnek amúgy nem ez az első próbálkozása robotokkal, 2013-ban például több más cég mellett felvásárolták a Boston Dynamicsot is, de mindössze két év után túladtak rajta.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.