Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események

2022 / 02 / 24 / Bobák Áron
Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események
Oroszország csütörtök reggel megtámadta Ukrajnát, a Live Universal Awareness Mapen pedig közel valós időben követhető, hogy mi történik az országban.

Néhány napja már írtunk róla, hogy a Centre For Information Resilience térképe folyamatosan tájékoztat az orosz csapatok mozgásáról, ha viszont valaki ennél is naprakészebb információkat szeretne kapni az ukrajnai eseményekről, akkor a Live Universal Awareness Mapet érdemes követnie, amely ellenőrzött Twitter-bejegyzések alapján, valós időben tudósít az Ukrajnában történő háborús cselekményekről.

A térképet 2014-ben hozta létre Alexander Bil'chenko és Rodion Rozhkovsky azzal a céllal, hogy széleskörű tájékoztatást adjanak az ukrajnai eseményekről, azóta pedig a működésüket kiterjesztették Szíriára, Palesztinára és az ISIS-szal kapcsolatos hírekre is. "A Liveuamapnál saját szoftveres eszközöket használunk, például a webet figyelő mesterséges intelligenciát, hogy megtaláljuk a legfontosabb híreket, amelyeket szakértő elemzőink ellenőriznek" - írják a módszerükről, hozzátéve, hogy ezután egy szerkesztői csapat dönt arról, hogy milyen információk kerülnek ki a térképre.

A térképen a különböző ikonokra kattintva jobb oldalon jelenik meg egy leírás angolul az adott eseményről, itt a "source" feliratra kattintva pedig megnézhetjük az eredeti bejegyzést is. Mivel ezek jellemzően a Twitterről származnak, így a közösségi oldal automatikus fordítóját használva akár magyarra is lefordíthatjuk a bejegyzéseket, noha ez sokszor csak éppen súrolja az érthetőség határát. Hogy melyik ikon mit jelent, arról az oldal jobb felső sarkában a "Key" feliratra kattintva kaphatunk bővebb tájékoztatást, de a piktogramok a legtöbb esetben amúgy is eléggé maguktól értetődőek.

A térkép böngészőn kívül androidos és iOS-es applikáció formájában is elérhető, amelyeket innen és innen lehet letölteni. Mivel az oldalon jelenleg elég nagy a forgalom, így első próbálkozásra néha csak egy hibaüzenet jelenik meg, ilyenkor érdemes néhányszor frissíteni az oldalt.

(Borítókép: Ukrán tank az ország keleti részén fekvő Csuhuiv településen, február 24-én, Fotó: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images)

Ha a légierőn múlik, nem kérdés, hogyan végződne egy orosz-ukrán konfliktus A két ország légierejét összehasonlítva a számok és a technika is egyértelműen az oroszok mellett szól, akik egy Ukrajna elleni támadás esetén akár napokon belül teljes kontrollt szerezhetnének az ország légtere felett, azonban az öregedő ukrán légvédelem még ilyen jelentős túlerőnek is komoly fejfájást okozhatna.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.