Greta Thunberg lett az "Év Embere" a Time magazinnál

2019 / 12 / 11 / Justin Viktor
Greta Thunberg lett az
A globális klímaváltozás hatásait ma már csak érdekből vagy tudatlanságból lehet tagadni, több ezer ijesztőnél ijesztőbb kutatás bizonyítja, és még az optimista forgatókönyvek szerint is nehéz idők előtt állnak a mai fiatalok. Greta Thunberg a klíma-aktivizmus Jeanne d'Arcjaként az apátia, a pragmatizmus, és a rossz politikai alkuk ellen harcol.

A Time magazine "Az Év Személye" (1999-ig "Az év férfi személye" vagy "Az év női személye") elismerése egy évente kiadott lapszám borítóképét és bemutató cikket jelent a lapban, amely egy személyt, csoportot, ötletet vagy objektumot mutat be  több szempontból is, amely-aki, jelentősen befolyásolta az év eseményeit."

A mindössze 16 éves svéd Greta Thunberg a legfiatalabb személy, akit valaha ez az elismerés ért. Az ENSZ szeptemberi klíma-politikai csúcstalálkozóján elmondott vírusként terjedő beszédével került a globális média figyelmének középpontjába.

Ebben felelősségre vonta a nagyhatalmi politika elkényelmesedett döntéshozóit azért a felelőtlen semmittevésért, és mellébeszélésért, amit a klímaváltozás megfékezésével kapcsolatban tanúsítottak az elmúlt években. A múlt héten a COP25 konferencián, újra kritizálta a világ vezetőit.

„Ő csupán egy hétköznapi tizenéves lány, aki összeszedte minden bátorságát, hogy a hatalom szemébe mondja az igazságot, és ezzel egy nemzedék ikonjává vált.”

A svéd klíma-aktivista aktivistának sikerült „a bolygóval kapcsolatos homályos aggodalmainkat globális mozgalommá változtatni, amely globális változást követel” - írta a Time magazin. Greta 11 évesen depresszióval küzdött, melyből kilábalva megváltozott az élete.

"Nem élhetünk tovább úgy, mintha nem lenne holnap, mert van holnap!"

- nyilatkozta a Time magazinnak.

Gréta péntekenként tartott iskolai sztrájkjaival az ember okozta éghajlatváltozással szembeni tiltakozási hullámot indított el. A Time elismerésének bejelentésekor éppen azzal vádolta a világ vezetőit, hogy még mindig saját imidzsük polírozásával vannak elfoglalva, ahelyett, hogy erőteljes lépéseket tennének a globális felmelegedés megfékezésére.

Szerdán az ENSZ madridi csúcstalálkozóján a következőket mondta:

„Az a valódi veszély, amikor a politikusok és a vezérigazgatók úgy alakítják a látszatot, mintha valódi cselekvés történne, miközben valójában szinte semmit sem csinálnak, a kreatív könyvelés és a PR kivételével."

"Valamiféle lehetőséggé vált ez az esemény az országok számára, hogy alkudozhassanak a hiányosságaikról, és elkerüljék vállalásaik emelését" - üzente.

Time Év Embere (Person of the Year)

A hagyomány 1927-ben ered, amikor a Time szerkesztői elkövették azt a hibát, hogy lehagyták Charles Lindbergh pilótát a címlapról, annak történelmi transzatlanti repülése után. Az év végén ezt úgy igyekeztek helyreütni, hogy Lindberghet, mint az "Év emberét" ábrázoló borítóval jelentették meg a lapszámot. A "jelentőségteljesség elismerésében", illetve borítóképben azóta számos híres és hírhedt személy részesült - néhányan többször is - a teljesség igénye nélkül:

Dwight D. Eisenhower, aki 1944-ben a Szövetséges inváziós haderő főparancsnoka volt, majd 1959-ben ismét megkapta a címet, miközben hivatalban volt.

Franklin D. Roosevelt az egyetlen, aki háromszor kapta meg a címet, először választott elnökként (1932), később pedig hivatalban lévő elnökként (1934 és 1941).

Miután 1999-ben a címet az "Év Személyére" változtatták, az átnevezés után elismert nők közé tartozik a "The Whistleblowers" csoport (Cynthia Cooper, Coleen Rowley és Sherron Watkins 2002-ben), Melinda Gates (2005-ben Bill Gates és Bono közösen), és Angela Merkel 2015-ben.

Az elismeréssel díjazott embercsoportok mind a férfiakat, mind a nőket egyaránt tartalmazzák, mint például a "Magyar Szabadságharcosok" (1956), "Az amerikai tudósok" (1960), "Az örökösök" (1966), "Közép-amerikaiak" (1969), "Az amerikai katona" (2003), "Te" (2006).

Az ülésen a politikusok sürgették a 2015. évi Párizsi Megállapodás végrehajtását, amelynek célja a globális felmelegedés korlátozása. A madridi tárgyalók egyik szeme Brüsszelen van, ahol az Európai Unió bejelentette az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló új terveit. Svenja Schulze, a német környezetvédelmi miniszter azt mondta reméli, hogy az úgynevezett európai zöld megállapodás „lendületet ad az itt folyó vitáknak”.

(Forrás: Time Képek: Time Twitter, Wikipédia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.