Greta Thunberg lett az "Év Embere" a Time magazinnál
2019 / 12 / 11 / justin.viktor
Greta Thunberg lett az
justin.viktor
A globális klímaváltozás hatásait ma már csak érdekből vagy tudatlanságból lehet tagadni, több ezer ijesztőnél ijesztőbb kutatás bizonyítja, és még az optimista forgatókönyvek szerint is nehéz idők előtt állnak a mai fiatalok. Greta Thunberg a klíma-aktivizmus Jeanne d'Arcjaként az apátia, a pragmatizmus, és a rossz politikai alkuk ellen harcol.

A Time magazine "Az Év Személye" (1999-ig "Az év férfi személye" vagy "Az év női személye") elismerése egy évente kiadott lapszám borítóképét és bemutató cikket jelent a lapban, amely egy személyt, csoportot, ötletet vagy objektumot mutat be  több szempontból is, amely-aki, jelentősen befolyásolta az év eseményeit."

A mindössze 16 éves svéd Greta Thunberg a legfiatalabb személy, akit valaha ez az elismerés ért. Az ENSZ szeptemberi klíma-politikai csúcstalálkozóján elmondott vírusként terjedő beszédével került a globális média figyelmének középpontjába.

Ebben felelősségre vonta a nagyhatalmi politika elkényelmesedett döntéshozóit azért a felelőtlen semmittevésért, és mellébeszélésért, amit a klímaváltozás megfékezésével kapcsolatban tanúsítottak az elmúlt években. A múlt héten a COP25 konferencián, újra kritizálta a világ vezetőit.

„Ő csupán egy hétköznapi tizenéves lány, aki összeszedte minden bátorságát, hogy a hatalom szemébe mondja az igazságot, és ezzel egy nemzedék ikonjává vált.”

A svéd klíma-aktivista aktivistának sikerült „a bolygóval kapcsolatos homályos aggodalmainkat globális mozgalommá változtatni, amely globális változást követel” - írta a Time magazin. Greta 11 évesen depresszióval küzdött, melyből kilábalva megváltozott az élete.

"Nem élhetünk tovább úgy, mintha nem lenne holnap, mert van holnap!"

- nyilatkozta a Time magazinnak.

Gréta péntekenként tartott iskolai sztrájkjaival az ember okozta éghajlatváltozással szembeni tiltakozási hullámot indított el. A Time elismerésének bejelentésekor éppen azzal vádolta a világ vezetőit, hogy még mindig saját imidzsük polírozásával vannak elfoglalva, ahelyett, hogy erőteljes lépéseket tennének a globális felmelegedés megfékezésére.

Szerdán az ENSZ madridi csúcstalálkozóján a következőket mondta:

„Az a valódi veszély, amikor a politikusok és a vezérigazgatók úgy alakítják a látszatot, mintha valódi cselekvés történne, miközben valójában szinte semmit sem csinálnak, a kreatív könyvelés és a PR kivételével."

"Valamiféle lehetőséggé vált ez az esemény az országok számára, hogy alkudozhassanak a hiányosságaikról, és elkerüljék vállalásaik emelését" - üzente.

Time Év Embere (Person of the Year)

A hagyomány 1927-ben ered, amikor a Time szerkesztői elkövették azt a hibát, hogy lehagyták Charles Lindbergh pilótát a címlapról, annak történelmi transzatlanti repülése után. Az év végén ezt úgy igyekeztek helyreütni, hogy Lindberghet, mint az "Év emberét" ábrázoló borítóval jelentették meg a lapszámot. A "jelentőségteljesség elismerésében", illetve borítóképben azóta számos híres és hírhedt személy részesült - néhányan többször is - a teljesség igénye nélkül:

Dwight D. Eisenhower, aki 1944-ben a Szövetséges inváziós haderő főparancsnoka volt, majd 1959-ben ismét megkapta a címet, miközben hivatalban volt.

Franklin D. Roosevelt az egyetlen, aki háromszor kapta meg a címet, először választott elnökként (1932), később pedig hivatalban lévő elnökként (1934 és 1941).

Miután 1999-ben a címet az "Év Személyére" változtatták, az átnevezés után elismert nők közé tartozik a "The Whistleblowers" csoport (Cynthia Cooper, Coleen Rowley és Sherron Watkins 2002-ben), Melinda Gates (2005-ben Bill Gates és Bono közösen), és Angela Merkel 2015-ben.

Az elismeréssel díjazott embercsoportok mind a férfiakat, mind a nőket egyaránt tartalmazzák, mint például a "Magyar Szabadságharcosok" (1956), "Az amerikai tudósok" (1960), "Az örökösök" (1966), "Közép-amerikaiak" (1969), "Az amerikai katona" (2003), "Te" (2006).

Az ülésen a politikusok sürgették a 2015. évi Párizsi Megállapodás végrehajtását, amelynek célja a globális felmelegedés korlátozása. A madridi tárgyalók egyik szeme Brüsszelen van, ahol az Európai Unió bejelentette az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló új terveit. Svenja Schulze, a német környezetvédelmi miniszter azt mondta reméli, hogy az úgynevezett európai zöld megállapodás „lendületet ad az itt folyó vitáknak”.

(Forrás: Time Képek: Time Twitter, Wikipédia)


Új weboldalt készítenél, és saját domain névre is szükséged van?
Próbáld ki az előtelepített WordPresst tartalmazó WP Ready csomagot, ahol csak pár kattintás kell ahhoz, hogy elkezdhesd építeni álmaid weblapját.
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek