Gyakorlatilag betiltja a 8K-s tévéket az Európai Unió

2022 / 10 / 18 / Bobák Áron
Gyakorlatilag betiltja a 8K-s tévéket az Európai Unió
A jövő márciusban életbe lépő új energiahatékonysági szabályozásnak jelenleg egyik 8K-s készülék sem felel meg. Kérdés, hogy az EU változtat-e az utolsó pillanatban a kritériumokon.

Az Európai Tanács 2019-ben fogadta el azokat a rendeleteket, amelyek a korábbinál szigorúbb szabályokat írnak elő az elektronikus kijelzők környezettudatos tervezésével és energiacímkézésével kapcsolatban. A 2021 márciusában életbe lépő, a környezettudatos tervezési követelményekről szóló előírás többek között rendelkezik a készülékek kikapcsolt és készenléti üzemmódra vonatkozó követelményeiről, a felhasznált anyagok újrahasznosíthatóságáról valamint a pótalkatrészek elérhetőségéről is, emellett pedig szigorúbban szabályozza a televíziókészülékek, monitorok és digitális reklámkijelzők legmagasabb energiafogyasztási határértékeit is.

A Flatpanels HD most arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendeletnek van egy olyan része, amely csak jövő márciusban lép érvénybe, és jelenlegi formájában gyakorlatilag ellehetetlenítené, hogy az EU területén 8K-s felbontású tévéket forgalmazzanak. Az eddigi szabályozás az OLED kijelzők esetében valamivel magasabb határértékeket írt elő, mint a folyadékkristályos kijelzőknél, emellett egyáltalán nem határozott meg felső határértéket a 8K-s felbontású valamint a microLED technológiájú kijelzők esetében. Ez a különbségtétel viszont 2023. március 1-től megszűnik, így a 8K-s és microLED panelekre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a 4K-s felbontású kijelzőkre. A tévék maximális energiafelhasználása ezzel együtt minden kategóriában tovább csökken: a HD felbontású tévék esetében 0,90 helyett 0,75 lesz az új energiahatékonysági határérték, a 4K-s televízióknál pedig 1,10 helyett 0,90. Ahogy fentebb említettük, márciustól ugyanez az érték vonatkozik a 8K-s tévékre is.

A világ legnagyobb OLED tévéje, gombnyomásra hajló monitor és a jövő kijelzőtechnológiája is ott volt Berlinben A Samsung az idén bemutatott OLED tévéje mellett immár a kijelzőtechnológia következő lépcsőfokát képviselő MicroLED-es tévéből is hozott akkora méretűt, amit el tudnánk képzelni egy nappaliban is, míg az LG a hajlítható kijelzős Flex-szel és a világ legnagyobb OLED tévéjével tartott technológiai erődemonstrációt a berlini IFA kiállításon.

Az EEI, azaz az energiahatékonysági index a készülék fogyasztását határozza meg százalékos értékben egy referenciaértékhez viszonyítva, amelynek kiszámításához számításba veszik a televízió képátlóját, a tunerek számát valamint azt is, hogy fel van-e szerelve belső adattárolóval. Az uniós határértékek a televíziók alapbeállításaira vonatkoznak, vagyis arra, ahogy a készüléket a vásárlónak kiszállítják, bizonyos képbeállítási módoknál viszont a tévék fogyasztása átlépheti ezeket az értékeket.

A szigorúbb szabályozás már a 2021-es hatálybalépésekor azt eredményezte, hogy a legtöbb, az EU-ban forgalmazott tévékészülék a legalacsonyabb, G energiahatékonysági kategóriába került, a további szigorítás viszont már azzal a veszéllyel fenyeget, hogy bizonyos készülékek egyáltalán nem kerülhetnek majd piacra az Unióban. "Az energiafogyasztási limitek a 8K-s tévék esetében annyira alacsonyak, hogy azt lényegében egyik készülék sem fogja tudni teljesíteni" - írta Chris Chinnok, a 8K-s technológiában érdekelt vállalatokat összefogó 8K Association ügyvezető igazgatója egy szeptember közepén közzétett bejegyzésében, és ezzel a véleményével koránt sincs egyedül. A világ harmadik legnagyobb tévégyártójának, a TCL-nek az európai termékfejlesztési igazgatója például a Flatpanels HD-nek úgy nyilatkozott, hogy ha a rendelet változatlan formában lép életbe, akkor Európából eltűnnek a 8K-s tévék. Ennél valamivel optimistábban látják a helyzetet a Samsung képviselői, akik a lapnak úgy nyilatkoztak, hogy nem lehetetlen megoldani, hogy a 8K-s tévék megfeleljenek a szigorúbb határértékeknek, de ezt nem lesz egyszerű elérni.

Hogy az új szabályozás valóban életbe lép-e márciusban a jelenlegi formájában, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, ugyanis az energiacímkézésről szóló rendelet tartalmaz egy olyan kitételt is, ami alapján nem elképzelhetetlen, hogy az Európai Bizottság az utolsó pillanatban változtat az előírt határétékeken. Ez alapján a Bizottságnak még van néhány hete, hogy "a technológiai fejlődés fényében" felülvizsgálja a rendeletet, az észrevételeiket pedig legkésőbb december 25-ig kell a konzultációs fórum elé terjeszteniük.

(Borítókép: David Becker/Getty Images)

A Samsung legújabb 8K-s tévéje majdnem mindent tud, amit egy tévé tudhat A januárban bemutatott és már itthon is kapható Samsung Neo QLED 8K tévék szinte mindent tudnak, amit egy tévé ma tudhat, és bebizonyítják, hogy a folyadékkristályos technológiának még 2021-ben is van létjogosultsága.

Tudod-e már használni a munkád során a ChatGPT-t?
27% Digitális területen dolgozom, már használom is, és nagy segítség!
14% Tudnám, de nem használom, még nem bízom igazán benne...
9% Nem használom, és nem is fogom, nem gyorsítom fel a saját elbocsátásomat!
50% Olyan területen dolgozom, ahol ennek semmi haszna, se szerepe...


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.