A világ legnagyobb OLED tévéje, gombnyomásra hajló monitor és a jövő kijelzőtechnológiája is ott volt Berlinben

2022 / 09 / 14 / Bobák Áron
A világ legnagyobb OLED tévéje, gombnyomásra hajló monitor és a jövő kijelzőtechnológiája is ott volt Berlinben
A Samsung az idén bemutatott OLED tévéje mellett immár a kijelzőtechnológia következő lépcsőfokát képviselő MicroLED-es tévéből is hozott akkora méretűt, amit el tudnánk képzelni egy nappaliban is, míg az LG a hajlítható kijelzős Flex-szel és a világ legnagyobb OLED tévéjével tartott technológiai erődemonstrációt a berlini IFA kiállításon.

Bár a szeptember elején Berlinben megrendezett IFA kiállításon idén érezhetően kicsit a háztartási gépek felé lejtett a pálya, hatalmas tévékből és minden eddiginél jobb képminőséget ígérő monitorokból azért idén is akadt bőséggel. A felhozatalból látványosan hiányoztak ugyan az elmúlt években egyre-másra felbukkanó átlátszó kijelzők, de ez nem is meglepő, hiszen Berlinbe a gyártók rendszerint azokat a termékeiket hozzák el, amelyek már megvásárolhatóak vagy a közeljövőben boltokba kerülnek a kontinensen. Hogy a rendszerint az egyik legnagyobb standdal jelenlévő Sony vajon miért maradt távol az idei kiállítástól, nem tudjuk, de az LG és a Samsung standján így is számos különleges megoldásba futhattak bele a látogatók.

Samsung OLED tévék

A koreai gyártó idén nagy lépésre szánta el magát tévés fronton, hiszen a folyadékkristályos QLED technológia folyamatos fejlesztése mellett év elején saját OLED panelt mutattak be QD-Display néven, amellyel alaposan kiélezték a köztük és az LG között évek óta fennálló konkurenciaharcot. A gyártó állítása szerint az LCD és az OLED legjobb tulajdonságait ötvöző technológia egyelőre három modelljükben jelent meg, amelyek közül egyet (egy 77 colos képátlójú tévét) csak az IFA után jelentettek be, az 55 és a 65 colos 4K-s OLED-eket viszont már a saját szemünkkel is megnézhettük a gyártó standján. Az S95B néven futó sorozatról ilyen körülmények között természetesen szinte lehetetlen megállapítani, hogy a kijelzők minősége hogyan viszonyul az LG OLED tévéihez vagy akár a Samsung QLED-technológiájához, az viszont biztos, hogy a kvantumpöttyökkel felturbózott organikus ledek valóban elég meggyőző hatás nyújtanak, miközben éppen az Amazon Gyűrűk Ura sorozatának a trailere fut rajtuk 4K-s felbontásban.

LG 97 colos G2 OLED

Amíg a Samsung éppen csak elkezdte kihasítani a maga piaci részesedését az OLED tévék tortájából, az OLED-technológiában évek óta piacvezetőnek számító LG a világ legnagyobb ilyen tévéjével bővítette tovább a portfolióját a 97 colos, azaz két és fél méteres képátlójú G2 OLED Gallery Edition képében. Bár a tévé csak 4K-s felbontású, a képminőségre a látottak alapján így sem lehet panasz: a tévében a gyártó legújabb, ötödik generációs Alpha 9 MI processzora gondoskodik a tökéletes képminőségről, és ahogy a modellsorozat többi tagja, ez is kiemelkedő fényerőt és rendkívüli kontrasztarányt ígér a felhasználóknak. A tévé elérhetőségéről az LG egyelőre annyit közölt, hogy hamarosan megkezdik a globális forgalmazását, és bár a készülék árát egyelőre nem közölték, de korábbi hírek szerint Európában 25 ezer euróért, vagyis nagyjából tízmillió forintért lehet majd megvásárolni.

Samsung MicroLED tévék

Szuperdrága tévékért a Samsungnak sem kell a szomszédba mennie, hiszen közvetlenül az OLED tévéik mellett immár egy teljes széria sorakozott a MicroLED-es panelt használó televízióikból is, amelyek már a következő lépcsőfokot képviselik az organikus ledekhez képest. Ahogy korábban már írtunk róla, a MicroLED-nél az OLED-hez hasonlóan minden egyes képpont saját fénykibocsátással rendelkezik, így nincs szükség háttérvilágításra sem, ugyanakkor az OLED-hez képest sokkal nagyobb fényerőt, ezáltal jobb kontrasztarányt tesz lehetővé. Mivel a MicroLED diódái nem organikus anyagból készülnek, így ennek a megoldásnak a további előnye, hogy jóval tartósabb és a beégéstől sem kell tartani.

Amíg a MicroLED sokáig inkább csak technológia érdekességnek számított, a Samsung az IFA-ra már két olyan készüléket is elhozott, amelyek hagyományos tévéként is értelmezhetőek, hiszen a 89 colos képátlójú MicroLED tévéjük mellett immár 76 colos méretben is gyártanak ilyen készüléket. A technológia nagy hátránya, hogy az ára egyelőre nem versenyképes, Koreában például a 89 colos MicroLED tévé 80 ezer dollár körüli áron kapható, ami jelenlegi árfolyamon 32 millió forintnak felel meg, de a gyártástechnológia fejlődésével és felskálázásával az ilyen tévék ára minden bizonnyal meredeken fog zuhanni a következő években.

LG OLED Flex

A hagyományosabb tévék mellett mindkét gyártó készült extravagánsabb megoldásokkal is, az LG például a néhány éve még rendkívül népszerű hajlított kijelzőknek adott új lendületet az OLED Flex nevű gémer monitorral, ami nemcsak, hogy hajlított, de gombnyomásra a görbületét is szabadon lehet állítani. A 42 colos, 4K-s felbontású monitornak 20 fokozatban egészen 800R-ig állítható a görbülete, ami azt jelenti, hogy ha a kijelző egy teljes kört írna le, akkor ennek a körnek a sugara 800 milliméter lenne.

A boltokba LX3 néven érkező készülék az LG OLED EVO paneljét használja, amit a gyártó szerint 100%-os színhűség és rendkívüli kontrasztarány jellemez, emellett a videójátékoknál különösen fontos, rendkívül gyors válaszidő is adott, hiszen a monitor mindössze 0,1 milliszekundumos válaszidővel rendelkezik. Az LG a Flexet emellett is számos olyan funkcióval látta el, ami a játékosok kényelmét szolgálja, akik többek között szabadon beállíthatják a képernyőn megjelenő kép méretét vagy egyszerre akár két különböző forrásból származó tartalmat is megjeleníthetnek egymás mellett. A 120Hz-es képfrissítésű monitor támogatja a Dolby Vision szabványt és 40 wattos beépített hangszóróval is rendelkezik, emellett természetesen nem hiányozhat belőle a HDMI 2.1 csatlakozó sem, aminek köszönhetően a monitornál elérhető a változó képfrissítési ráta (VRR), az automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM), valamint az Nvidia G-Sync és az AMD FreeSync megoldása is.

Samsung Odyssey Ark

Egészen máshogy igyekezett megújítani az ívelt monitorokat a Samsung, akiknek az Odyssey Ark névre keresztelt készüléke ugyan nem hajlítható, azonban 90 fokkal elforgatva vertikálisan is használható. A Mini LED technológiájú, 4K-s felbontású monitor 165Hz-es képfrissítéssel és 1 milliszekundumos válaszidővel rendelkezik, az 55 colos képátlójának köszönhetően pedig horizontálisan használva akár négy, vertikálisan pedig három képernyő jeleníthető meg rajta egymás mellett vagy alatt. Az Odyssey Arknál visszaköszönnek a Samsung csúcstévéiből már jól ismert fogalmak, a képminőségről például itt is a Neural Quantum Processor gondoskodik, amely húsz különböző neurális hálózat segítségével hozza ki a legtöbbet a folyadékkristályos kijelzőből. Ahogy az LG, úgy a Samsung is számos olyan funkcióval látta el a monitorját, amelyek kifejezetten a gémerek igényeihez lettek szabva, így a képernyő mérete, képaránya és dőlésszöge az Odyssey Ark esetében is szabadon állítható és a monitor az AMD FreeSync-kel is kompatibilis.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A Samsung és a Sony nyitották meg a tévéháború következő frontját Amíg a tavalyi évben viszonylag nehéz volt eldönteni, hogy melyik volt a Consumer Electronics Show legfontosabb bejelentése tévés témakörben, idén meglehetősen egyértelmű a helyzet: a QD-OLED olyan helyzetet teremt, amilyen eddig még nem volt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.