Gyakorlatilag betiltották az Airbnb-t New Yorkban

2023 / 09 / 06 / Pőcze Balázs
Gyakorlatilag betiltották az Airbnb-t New Yorkban
Életbe lépett a "18-as számú helyi törvény" az Egyesült Államok legnagyobb városában, New Yorkban. A jogszabály mintha szó szerint vette volna az Airbnb eredeti küldetését, ezzel gyakorlatilag betiltva azt.

2019 novemberében, röviddel a Rakéta indulása után írtunk arról, hogy nem messze New Yorktól, Jersey Cityben a szavazók hetven százaléka egyetértett azzal, hogy évi hatvan napnál hosszabban ne lehessen kiadni lakásokat a tulajdonos távollétében, sőt, a négy lakásnál többel bíró házakban úgy, ahogy van betiltották az Airbnb-t. Most hasonló, ám még szigorúbb korlátozásokat vezettek be a szomszédban: a Wired cikke szerint nem elég, hogy minden, rövid távon kiadó lakást regisztrálni kell az önkormányzatnál, csak az adott ingatlanban lakók adhatják ki azt,

és otthon kell lenniük, amikor vendégeket fogadnak. Akik legfeljebb ketten lehetnek.

Amikor a platformot elnevezték a nappaliba betett plusz felfújható matracokról, akkor az alapítók valószínűleg aláírták volna ezt a működési modellt. Azóta azonban a szektor hobbiból befektetési formává lépett elő, professzionalizálódott: a betiltásban érdekelt Amerikai Hotelszövetség szerint az Airbnb bevételének a négyötöde teljes kiadott lakásokból érkezik, valamint vannak városok, ahol a bevétel több mint a fele több ingatlant is kiadó tulajdonosokhoz köthető. Akad forrás, amelynek adatai alapján a kiadott lakások harminc százalékát olyanok viszik piacra, akik több mint huszonegy ingatlant kezelnek. New Yorkban negyvenezer Airbnb működik, ezeknek valamivel több mint a fele kiadó rövid távon. Augusztus végéig háromezer esetben folyamodtak működési engedélyért a tulajdonosok. A vállalat szerint a jogszabály "csapás, amelyet a turizmusra, a New Yorkiak ezreire, valamint a kisvállalkozásokra mértek".

Amint arra a Wired emlékeztet, minden város másként küzd az Airbnb-jelenséggel: Dallas-ban például csak bizonyos környékeken engedélyezett a rövid távú kiadás, míg San Franciscóban évi kilencven éjszaka, Párizsban százhúsz, Amszterdamban harminc a maximum, amelyet a tulajdonos kiadhat. A lisszaboni intézkedésekről, amelyeket a harminchét százalékos lakásbérlet-árnövekedés hatására hoztak, mi is írtunk a Rakétán.

(Fotó: Clay LeConey/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.