Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén

2024 / 05 / 13 / Felkai Ádám
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.

Amikor a lengyel kutatók találtak egy pár 115 ezer éves ujjcsontot, az több okból is érdekes volt: egyrészt ez a legősibb valaha is felfedezett emberi maradvány az országban, másrészt a csontok egy neandervölgyi gyermekhez tartoztak egykor, és valódi horror történetről árulkodnak: a gyermeket egy gigantikus őskori madár falta fel. Ez utóbbi következtetésre azután jutottak a kutatók, hogy az elemzés során kiderült: a csontok azért ennyire porózusak, mert egy nagy madár emésztette meg őket – számol be róla az All That's Interesting.

A Science In Poland által közzétett eredmények azonban vitát váltottak ki a tudósok között a gyermek halálának körülményeiről. Az ugyanis továbbra sem egyértelmű, hogy a madár zsákmányul ejtette-e a gyermeket, vagy csak talált egy holttestet, és azt ette meg. Mindazonáltal ezek a bizonyítékok ritka bepillantást engednek a neandervölgyiek korszakába, ahol az élet nem lehetett túlságosan könnyű, ráadásul ez az első dokumentált példa a jégkorszakból, amikor emberi csontokokból egyáltalán maradt bármi is egy madár emésztési folyamatát követően.


A szóban forgó csontpár, forrás: PAP/Jacek Bednarczyk

A neandervölgyiek, akik közeli rokonságban állnak a modern emberrel, a feltevések alapján körülbelül 300 ezer évvel ezelőtt jelentek meg először Lengyelországban, majd pedig körülbelül 35 ezer évvel ezelőtt kezdtek eltűnni. Mivel azonban túl sok nyom nem maradt utánuk a régióban, ezért még ezeknek az apró leleteknek a felfedezése is különös jelentőséggel bír. Paweł Valde-Nowak professzor, a krakkói Jagelló Egyetem Régészeti Intézetének munkatársa épp ezért gondolja úgy, hogy az ilyen leletek rendkívül ritkák és értékesek.

A leletet egyébként majdnem észre sem vették – a csontokat először állati maradványoknak hitték, miután egy barlangban rájuk akadtak. Csak alapos laboratóriumi elemzés után derült ki, hogy mennyire értékes csontlelet akadt a kutatók kezei közé. A becslések szerint a gyerek a halálakor öt és hét év között járhatott, de a csontok rossz állapota miatt DNS-t ebből már sajnos nem sikerült elkülöníteni.

A DNS-mintavétellel kapcsolatos nehézségek ellenére a kutatók meglehetősen biztosak abban, hogy a csontok neandervölgyi eredetűek, mivel ezt erősíti az a talajréteg, amelyből a csontok előkerültek, ahol neandervölgyi kőeszközöket is felfedeztek. Mint azt Dr. Valde-Nowak elmagyarázta, a barlang valószínűleg nem volt a neandervölgyiek állandó lakhelye, de szezonálisan azért használták, ami szintén újabb réteggel bővíti a neandervölgyiek életével és környezetével kapcsolatos ismereteinket a mai Lengyelország területén.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/hansbenn)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.