Gyorsabb, nagyobb és tovább bírja – bedurrant az öngyilkos drónok evolúciója, és félelmetes irányba tart

2022 / 07 / 22 / Felkai Ádám
Gyorsabb, nagyobb és tovább bírja – bedurrant az öngyilkos drónok evolúciója, és félelmetes irányba tart
A 2020-as hegyi-karabahi háború miatt figyelt fel rá a világ először, a piacot pedig igazán Ukrajna robbantotta be – beindult a lézengő lövedékek, konyhanyelven: az öngyilkos drónok evolúciója. A következő generációs eszközöktől pedig nagyon sok mindent várnak a megrendelők, amire a technológia válasz a mind nagyobb fokú autonómia lehet.

Az ukrajnai háború rengeteg tanulsággal szolgál, ezek közül is kiemelkedik azonban egy nem feltétlen új, de rendkívül hatásos eszköz, a lézengő lövedék (loitering ammo) vagy ismertebb nevén: öngyilkos drón. A Breaking Defense most hosszabb írást közölt, amely iparági és katonai szereplőkkel készült interjúkon keresztül mutatja be, hogy merre tarthat ezeknek a masináknak az evolúciója – ezt foglaljuk most össze röviden.

A lézengő lövedékek egyszer használatos, kis pilóta nélküli légirendszerek, amelyek alkalmasak egy cél nyomon követésére és csapásmérésre. Habár ilyen rendszerek már évtizedek óta léteznek, a közvélemény csak mostanában, elsősorban az ukrajnai háború miatt figyelt fel rájuk. Ukrajna legnagyobb tanulsága pedig a lézengő lövedékek kapcsán, hogy ezeket lövészosztagok is hasznosíthatják szemben az addigi, jellemzően amerikai rutinnal, akik elsősorban a különleges osztagokra bízták ezeket a rendszereket.

A lézengő municiók egyébként annyira hatásosak, hogy Amerika rengeteg ilyen eszközt küldött Ukrajnába, elég csak a SwitchBlade-re vagy a titokzatos Phoenix Ghostra gondolni – amelyről korábban már lentebb írtunk.

Phoenix Ghost – az USA által most Ukrajnába küldött titokzatos, öngyilkos drón, amit a Donbászra terveztek A drónról nagyon keveset tudni, de az biztos, hogy kifejezetten az ukránok kéréseit szem előtt tartva fejlesztették a Donbászban dúló harcokhoz, és az amerikaiak a legutóbbi, 800 millió dollár összértékű fegyverszállítmánnyal küldték ezeket az eszközöket.

Nem csoda tehát, hogy megnőtt a kereslet ezekre az eszközökre, de a megrendelők már nem csak az eddigi gépeket akarják, hanem újabb, jobb és hatékonyabb eszközöket – a piac pedig reagál, beindultak a fejlesztések, és ezzel együtt pörög ezen drónok evolúciója. Egyébként Magyarország is nagy tételben vásárol ilyen eszközöket:

HERO – a „kamikaze drón”, amiből Magyarország közel százmilliárd forint értékben vásárolna A Rheinmetall negyedéves üzleti jelentése tervez potenciálisan Magyarország számára értékesített, öngyilkos drónokkal. Na de mit is tud a HERO, és tényleg a kamikaze drón lehet-e a jövő fegyvere?

Mint azt a AeroVironment igazgatóhelyettese elmondta, manapság gyakorlatilag minden nyugati ügyfél olyan eszközöket akar, amelyek gyorsabbak, nagyobbak és tovább bírják, mint az eddigi szerkezetek, de ugyanolyan könnyen használhatóak. A méret amúgy a szállítható töltet mérete miatt fontos, míg a hatótávolság, a hosszabb levegőben töltött idő is felkerültek tehát az új elvárások közé. A gond csak az, hogy mindez például a lövedék hordozhatóságának a rovására történhet. Azonban a technológia fejlődik: egyre jobbak a hajtóművek, előrelépés történik az energiatárolásban is, szóval mindez idővel bizony megvalósíthatóvá válik.

Azonban nem a fentiek jelentik a valódi előrelépést, hanem elsősorban ezen lövedékek rajként történő együttműködése (swarm-capability), valamint az elektronikai hadviseléssel szembeni védelem. Emellett a megrendelők szeretnék, ha ezek az eszközök integrálhatóak lennének a különböző harctéri hálózatokba. Az első és legfontosabb – mivel e nélkül az összes többi funkció értelmét veszti – az elektronikai hadviseléssel szembeni védelem, mivel ezen lövedékekre jelenleg a két legnagyobb fenyegetés a GPS alapú tájékozódás zavarása/hamisítása, valamint a kommunikációs kapcsolat zavarása. Ehhez társul az is, hogy minél nagyobb egy ilyen eszköz, annál kisebb a túlélőképessége – az előbbi két problémára azonban létezhet egy közös válasz: ez pedig a mind nagyobb fokú autonómia.

Magyarán a lézengő lövedékekkel szemben támasztott igények miatt megkerülhetetlennek látszik, hogy ezek az eszközök a jövőben egyre önállóbbak legyenek, ami azért hátborzongató jövőt vetít előre.

(A cikkhez használt képen a HERO lézengő lövedék látható, forrása: wikimedia commons/Swadim)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.