Gyorsabban öregszik az emberi szív a világűrben

2020 / 10 / 09 / Felkai Ádám
Gyorsabban öregszik az emberi szív a világűrben
A világűr kutatása nemes feladat, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az emberi szervezet földi körülmények között alakult, ehhez vagyunk hozzászokva. Ha ki akarunk lépni a csillagok közé, rengeteg problémát, köztük a saját egészségünk védelmét kell megoldanunk.

A hosszútávú űrutazás egyik legfontosabb kérdése tehát, hogy miként hat a mikrogravitációs környezet az emberi szervezetre. Azt már tudjuk, hogy az adaptáció ehhez a gravitációs viszonyhoz felgyorsítja az öregedést szinte minden szervben: izomatrófia, egyensúly- és koordinációs zavarok, valamint a szívérrendszer teljesítményének a csökkenése alakulhat ki hosszas űrutazás során. A most publikált tanulmány matematikai modellezéssel járt utána, hogy hosszas kitettség esetén a kardiovaszkuláris rendszer miként alkalmazkodik a mikrogravitációs környezethez. A végkövetkeztetés, hogy mivel ezen viszonyok közt a szív kisebb megterhelésnek van kitéve (mivel nem normál gravitációs viszonyban, hanem ennél kisebben kell a vért keringtetnie, ami kevesebb munkával jár), így elkezd gyengülni. Ez pedig végső soron a szív elöregedéséhez vezet, illetve ezután az asztronauta jóval kevésbé bírja majd a fizikai igénybevételt.

A számítások szerint a szív így olyan állapotba kerül, mint egy olyan egyéné a Földön, aki az életében nem végzett komolyabb fizikai erőkifejtést, és ülőmunkával foglalkozott. Mivel pedig az űrhajósoknak remek formában kell lenniük, hogy egyáltalán elindulhassanak a világűrbe, az ilyen mértékű leépülés eléggé aggasztó.

A kutatást vezető űrhajómérnök, Stefania Scarsoglio úgy nyilatkozott, hogy a mostani eredmények fontosak, mert így felkészülhetünk erre a kedvezőtlen hatásra, és megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket. Valamint előrejelezhetjük azt is, hogy milyen kondícióban lesznek az asztronauták, amikor a fizikumnak ismét kiemelt jelentősége lesz: például a Holdon, vagy akár a Marson történő landolást követően, mivel ezeken az égitesteken (különösen az utóbbin) már erősebb a gravitációs vonzás, mint az odavezető út során volt. Mindez ráadásul úgy általában is új terápiás lehetőségek megjelenéséhez vezethet a szívgyógyászatban.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.