Gyümölcsszedő drónok a csápjai az önműködő szüretelőgépnek

2022 / 01 / 31 / Palotai Nándor
Gyümölcsszedő drónok a csápjai az önműködő szüretelőgépnek
A mesterséges intelligencia által vezérelt gép segíthet betölteni a hiányzó idénymunkások helyét.

A kertészeti ágazatnak sajnos évről évre meg kell küzdenie a fokozódó munkaerőhiánnyal, amit a munka idényjellegén kívül a Covid-19 járvány is csak tovább súlyosbított. Egy startup becslése szerint a világon termő gyümölcsök 10%-át nincsen aki betakarítsa, ez nagyjából az EU egy éves fogyasztásának felel meg.

A 2017-ben alakult izraeli startup, a Tevel Aerobotics Technologies azonban épített egy – mostanra már szabadalommal védett – önműködő gépet, ami lényegében nem más, mint egy mesterséges intelligenciával támogatott drónflotta, melynek kvadkoptereit egy "önjáró gyümölcstartó" látja el árammal, a kis távolság miatt vezetéken keresztül – számolt be róla a Gizmodo.

A gyümölcsszedő drónjainak mindegyike egy, a gyümölcsszedésére alkalmas egyméteres robotkarral van felszerelve, továbbá rendelkeznek a gyümölcsök azonosításához szükséges kamerákkal és szenzorokkal is. A berendezésnek mesterséges intelligencia segít megállapítani, hogy az adott gyümölcs elég érett-e már a leszedéshez, illetve hogy mérete és súlya alapján melyik QR-kóddal ellátott tárolórekeszbe kerüljön.

A fejlesztők ígéretei szerint az eszköznek nem fog gondot okozni gondot az éjjeli szüretelés sem, továbbá a robotkar a megfelelő szerelékkel ellátva gyérítésre, de akár metszésre is használható lesz. A Tevel tervei szerint a gépek haladása GPS és mobilalkalmazások segítségével távolról is nyomon követhetővé válik majd.

A cég a közeljövőben tesztprogramok indítását tervezi 100 hektár feletti farmokon, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Ami az üzleti modellt illeti, az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a startup elsősorban bérbe adni tervezi majd a szüretelőgépeket, melyek állításuk szerint anyagi szempontból gazdaságosabbak az emberi munkaerőnél.

A Tevel eszköze eddig meglepően pozitív fogadtatásban részesült: a Nemzetközi Mezőgazdasági Robotika Fórum (FIRA) és a Future Farming magazin ugyanis a Tevelnek ítélte oda a 2020-as legjobb robotkoncepció díját a FIRA 2020 expón. Ezen kívül a Kubota mezőgazdasági gépgyártó 20 millió dollárt fektetett be a startupba tavaly januárban.

(Fotó: Tevel Aerobotics Technologies)

Közeledik a robottraktorok kora Oroszországban - tízezer önvezető traktort állítanak szolgálatba 2024-től A részben automatizált traktorok egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdasági munkák során a világ minden táján, Oroszországban 10 000 teljes mértékben önvezető robottraktort terveznek munkába állítani néhány éven belül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.