Ha az amerikaiak saját magukat még nem is, a házaikat elkezdték lekicsinyíteni

2020 / 10 / 20 / Rácz Tamás
Ha az amerikaiak saját magukat még nem is, a házaikat elkezdték lekicsinyíteni
A Tiny Home mozgalom a feleslegesen nagy házakból apró, kis környezetterhelésű otthonokba költözésről szól.

Aki elmulasztotta a 2017-es Downsizingot, annak nagyon javaslom megnézni, mert rém jópofa és érdekes film. Ebben a társadalmi szatírában az embereket zsugorítják apróra, hogy csökkenjen az ökológiai lábnyomuk. Egy amerikai mozgalom viszont csak a házakat akarja lecsökkenteni még élhető, de a környezetet a jelenleg jellemző méretű otthonoknál jóval kevésbé terhelő méretűekre.

Az átlagos amerikai családi ház alapterülete 1978 és 2013 között 165-ről 247,3 négyzetméterre nőtt. A nagyobb házak értelemszerűen nagyobb környezetterhelést jelentenek, eredendően nagyobb építőanyag-szükségletük és jellemzően nagyobb energiaköltségük miatt egyaránt.

A Tiny House mozgalom célja, hogy minél több amerikait ráébresszenek: ez a lakótér-növekedési trend káros a környezetre nézve és indokolatlan az életmódbeli szokások megváltozása miatt. A Tiny House (szó szerint: Apró Ház) nem csak egy jópofa hívószó, konkrét jelentése is van: a 80 és 400 négyzetláb, 7,4 és 34 négyzetméter közötti alapterületű házikók tartoznak ebbe a kategóriába. A miniházakért folyó kampány része a jogi szabályozás kialakítása is, hogy ezek a pici, néha a helyüket is megváltoztató otthonok hivatalosan is lakóingatlanként működhessenek.


Mobil Tiny House-bemutató Kép: Wikimedia

Egy cuki fix Tiny House (Kép: Wikimedia)

Egy Tiny House-hotel Portlandben, a Tiny Digs

Attól, hogy egy ház kicsi, még lehet nagyon otthonos

A Tiny House lehet mobilház, aminek kis mérete, kis ökolábnyoma mellett megvan az az előnye is, hogy időnként arrébb lehet vinni. Ezek nem lakókocsik: nem hosszú és gyakori utazásokhoz tervezik őket, tehát nem kell könnyűnek és csak alkalomszerű használatra alkalmasnak lenniük, hanem egész évben komfortosan lakhatóak, csak épp kerekek vannak alattuk. De persze lehet a Tiny House egy fixen letelepített épület is, ami pont olyan, mint egy normális megszokott méretű ház, csak kisebb.

A mozgalom az elmúlt években már elhagyta az USA határait, Európában is több országban indultak komplett Tiny House lakópark-projektek és a kulcsra kész miniházak piaca is egyre bővül. A hullám már Magyarországot is elérte, itthon is alakult vállalkozás az aprócska otthonok legyártására.

A mozgalomnak a koronavírus-járvány újabb lökést adott. A távmunka intézményének berobbanása hirtelen tömegek számára adta meg a lehetőséget arra, hogy akár vidéki környezetből, mondjuk egy gyorsan és egy "igazi" házhoz képest olcsón összerakható, mégis komfortos otthonból végezhessék el a napi munkájukat. És persze a nagyvárosi lakásokban karanténba szorult emberek tömegei is ráébredtek, hogy ha már nem mehetnek ki az otthonukból, nem lenne baj, ha ez az otthon nem egy betontömb közepén, hanem valahol a természetben, de legalábbis egy zöld telken állna, ahol nem a falak közé zártan kell eltölteni az időt.

Nyolc négyzetméteres házikóért még nem rajongtunk ennyire Már húznánk is ki valamilyen gyönyörű rétre.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.