Ha elveszti a fejét, ez a hernyó mindjárt félre is teszi, jól jön az még

2020 / 07 / 05 / Justin Viktor
Ha elveszti a fejét, ez a hernyó mindjárt félre is teszi, jól jön az még
A szóban forgó fejek tulajdonosa komoly csapásnak számít az Ausztrál és Új-Zélandi farmerek számára, mivel nagy étvággyal fogyasztja, pusztítja az eukaliptusz leveleit. Mondhatnánk, hogy egy igazi hétfejű ártány, de ez nem lenne valós kép, mivel akár 9 feje is lehet.

Fejtorony

Ennek hernyónak egyedülálló a fejéke: minden darab, egy egy korábban levedlett fejdarab, szépen akkurátusan egymás tetejére helyezve. Ahogy az Uraba molylepke hernyója növekszik, rendszeresen vedlik, ám ahelyett, hogy megszabadulna az előző fejszakasztól, azt a testéhez rögzíti, hogy bizarr, egyre növekvő méretű kalapot hozzon létre. 

Ezzel el is nyerte az angolszász terminológiában a “mad hatterpillar” becenevet, az angol “caterpillar-hernyó” szóból alkotva, Lewis Carroll Alice Csodaországában szereplő Mad Hatter szereplő neve után szabadon. Az Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos U. lugens fajt a levelek nagy pusztítójaként is ismerik, köszönhetően a hernyók hajlandóságának az eukaliptuszlevelek erekig lerágására.

A 13. te magad légy lepke

Az U. lugens hernyófázisában akár 13-szor is vedlik, a fejek tornyát pedig a negyediktől kezdve kezdi el építeni. A hernyó növekedésével természetszerűleg minden üres fej nagyobb lesz, mint az előző, és a fejdísz nem csak a divatozásra szolgál. 

"A fejtorony funkciója az, hogy megvédje őket a ragadozók ellen, mivel ezzel, mint egy husánggal távol tudják tartani őket”

- mondta el Alan Henderson fotós, az Ausztrál Minibeast Wildlife, egy Queenslandben  található gerinctelenekkel foglalkozó menhely és állatkert fotósa. A "kalap" valószínűleg növeli a hernyók túlélési esélyeit, mivel meghosszabbítja azt az időt, ami alatt a ragadozók fogást találhatnak rajta.

(Forrás: NewScientist Képek: Flickr, Alan Henderson)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.