Ha így hordjuk a maszkot, akkor az semmit sem ér

2020 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Ha így hordjuk a maszkot, akkor az semmit sem ér
Most, hogy az emberiség nagyjából megegyezett abban, hogy a maszk viselése inkább jár előnyökkel egy világjárvány idején, mint sem, ideje megtanulni azt is, hogyan kell hordanunk ezt az eszközt.

A NY Timesnak nyilatkozó aneszteziológus szerint akkor viseljük jól ezt az eszközt, ha egy kicsit levegőtlennek érezzük. Vagyis ha egy kicsit már kényelmetlen, akkor jó lényegében – ezt nem érdemes ellazázni, mert különben hiába fedi az arcunk valami anyag, a vírus bizony utat talál magának.

Persze arról sem szabad elfeledkezni, amiről már írtunk a koronavírus beteg otthoni ápolását taglaló cikkünkben: légzési nehézségekkel küzdő személyre épp ezért ne erőltessük rá a maszkot!

Az orvosok szerint a legtöbben ott rontják el a maszkviselést, hogy kicsit kényelmesebbé szeretnék azt tenni maguknak. Lehúzzák az eszközt az orruk alá, vagy adott esetben és helyzetekben teljesen le is veszik. Ez utóbbival kapcsolatban az a szakértők véleménye, hogy ha már a maszkhasználat mellett döntöttünk, akkor ne álljunk meg félúton – amíg a lakásunkon kívül tartózkodunk, hagyjuk magunkon!

A lista a helyes maszkviselésről a következőképp fest:

 • NE húzzuk a maszkot az orrunk alá!
 • NE essünk viszont a másik végletbe se: a maszknak az állunkat is takarnia kell!
 • Különösen azon maszkok esetén, amit nekünk kell megkötnünk: NE hagyjuk lazára a szalagokat, erősen húzzuk meg őket!
 • A maszk NE csak az orrunk hegyét fedje!
 • Ha épp nem akarjuk ideiglenesen hordani a maszkot (ilyet ne tegyünk: viseljük vagy ne viseljük – ez utóbbi esetben dobjuk ki), NE húzzuk le magunkról az állunk alá, és viseljük a nyakunkon!
 • A maszkot ÚGY VISELJÜK, hogy fent az orrnyergünket is fedje, alul pedig az állunk alá érjen. A maszk feszesen tapadjon az arcunkra, ne legyenek hézagok!

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a maszk önmagában nem kínál teljes védelmet. Ha biztosra akarunk menni a védekezésben, akkor a maszk megfelelő használatát kiegészítjük a kézmosással és a másoktól való távolságtartással. Az így összeadódott védekezési módok ugyanis már tényleg hatásosak lehetnek.

Ha tehát megfelelően viseljük a maszkot, a következőket még mindenképp tartsuk be:

 • Mielőtt feltesszük a maszkot, és miután levettük, mindig mossunk kezet!
 • A levételkor a maszk szalagjait vagy a gumit érintsük csak meg, magát a maszkot ne!
 • Sose érintsük meg a maszk külső felszínét!
 • A maszkot csak az otthonunkban vegyük le és fel, mind a lift, mind pedig a lépcsőház fokozottan fertőző helyeknek minősülnek.
 • Amennyiben többször használatos maszkot viselünk, azt naponta tisztítsuk, és tartsuk szárazon!

Végül pedig ne legyen hamis biztonságérzetünk: hiába van rajtunk a maszk, ez mindentől nem véd, tehát – ahogy arról fentebb már szó volt – törekedjünk teljes védelemre, és mossuk a kezünk, valamint ne menjünk mások közelébe!

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.