Ha így hordjuk a maszkot, akkor az semmit sem ér

2020 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Ha így hordjuk a maszkot, akkor az semmit sem ér
Most, hogy az emberiség nagyjából megegyezett abban, hogy a maszk viselése inkább jár előnyökkel egy világjárvány idején, mint sem, ideje megtanulni azt is, hogyan kell hordanunk ezt az eszközt.

A NY Timesnak nyilatkozó aneszteziológus szerint akkor viseljük jól ezt az eszközt, ha egy kicsit levegőtlennek érezzük. Vagyis ha egy kicsit már kényelmetlen, akkor jó lényegében – ezt nem érdemes ellazázni, mert különben hiába fedi az arcunk valami anyag, a vírus bizony utat talál magának.

Persze arról sem szabad elfeledkezni, amiről már írtunk a koronavírus beteg otthoni ápolását taglaló cikkünkben: légzési nehézségekkel küzdő személyre épp ezért ne erőltessük rá a maszkot!

Az orvosok szerint a legtöbben ott rontják el a maszkviselést, hogy kicsit kényelmesebbé szeretnék azt tenni maguknak. Lehúzzák az eszközt az orruk alá, vagy adott esetben és helyzetekben teljesen le is veszik. Ez utóbbival kapcsolatban az a szakértők véleménye, hogy ha már a maszkhasználat mellett döntöttünk, akkor ne álljunk meg félúton – amíg a lakásunkon kívül tartózkodunk, hagyjuk magunkon!

A lista a helyes maszkviselésről a következőképp fest:

 • NE húzzuk a maszkot az orrunk alá!
 • NE essünk viszont a másik végletbe se: a maszknak az állunkat is takarnia kell!
 • Különösen azon maszkok esetén, amit nekünk kell megkötnünk: NE hagyjuk lazára a szalagokat, erősen húzzuk meg őket!
 • A maszk NE csak az orrunk hegyét fedje!
 • Ha épp nem akarjuk ideiglenesen hordani a maszkot (ilyet ne tegyünk: viseljük vagy ne viseljük – ez utóbbi esetben dobjuk ki), NE húzzuk le magunkról az állunk alá, és viseljük a nyakunkon!
 • A maszkot ÚGY VISELJÜK, hogy fent az orrnyergünket is fedje, alul pedig az állunk alá érjen. A maszk feszesen tapadjon az arcunkra, ne legyenek hézagok!

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a maszk önmagában nem kínál teljes védelmet. Ha biztosra akarunk menni a védekezésben, akkor a maszk megfelelő használatát kiegészítjük a kézmosással és a másoktól való távolságtartással. Az így összeadódott védekezési módok ugyanis már tényleg hatásosak lehetnek.

Ha tehát megfelelően viseljük a maszkot, a következőket még mindenképp tartsuk be:

 • Mielőtt feltesszük a maszkot, és miután levettük, mindig mossunk kezet!
 • A levételkor a maszk szalagjait vagy a gumit érintsük csak meg, magát a maszkot ne!
 • Sose érintsük meg a maszk külső felszínét!
 • A maszkot csak az otthonunkban vegyük le és fel, mind a lift, mind pedig a lépcsőház fokozottan fertőző helyeknek minősülnek.
 • Amennyiben többször használatos maszkot viselünk, azt naponta tisztítsuk, és tartsuk szárazon!

Végül pedig ne legyen hamis biztonságérzetünk: hiába van rajtunk a maszk, ez mindentől nem véd, tehát – ahogy arról fentebb már szó volt – törekedjünk teljes védelemre, és mossuk a kezünk, valamint ne menjünk mások közelébe!

(Kép: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.