Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot!

2020 / 02 / 25 / Justin Viktor
Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot!
A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.

Amellett, hogy rendkívül hasznosak az emberek számára, a pitypang és más, a gyepen elterjedt gyomnövények felbecsülhetetlen értékűek a méhek és más beporzók számára is. Rendkívül nagy segítséget nyújthatunk a világszerte rengeteg fenyegetéssel küzdő beporzóknak azáltal, hogy nem permetezzük a gyomokat, és hagyjuk, hogy a fű két kaszálás, vagy nyírás között kissé hosszabb ideig növekedjen - figyelmeztetett a Brit Ökológiai Társaság. 

Ha már jó étvággyal megesszük az összes olyan növény egyharmadát, amely az állati beporzóktól függ, végre meg kell tanulnunk elfogadni és szeretni a gyomokat

- mondta a szervezet új elnöke, Jane Memmott. "Ha hagyjuk, hogy a pázsitok a boka magasságáig növekedjenek, a százszorszépek, a pitypang és a lóhere mind esélyt kapnak a virágzásra" - tette hozzá.

Memmott elmondásában, az udvarokon növő pitypangok közül, mindig hagyni kell néhány csoportot a méheknek és a pillangóknak, mindig kell maradjon néhány virágfolt. A pitypang alapvető élelemmel szolgál a beporzók számára, amikor kora tavasszal, a téli hibernációból ébredeznek, és még nem sok más növény virágzik. 

"A beporzóknak februártól egészen novemberig  van szüksége élelemre, ezért próbáljunk ezen időszak alatt mindig hagyni virágzó növényeket egész évben. A szezon kezdetén és a végén küzdenek a beporzók a legjobban a nektár megtalálásával.” 

“Még ha nincs is hatalmas udvarunk, egy kis kerti telek, erkély vagy akár cserepes növény a küszöbön is lehetőség lehet a méhek, szitakötők, és pillangók támogatására, életük megmentésére”

- tette hozzá Memmott. Ajánlása szerint a duplán ültetett kettős virágok helyett, ahol a kis mennyiségű virágpor rejtett szirmok sorozata alatt rejlik, a natív, egyedülálló virágokat részesítsük előnyben, jól látható pollenközpontokkal. A beporzók vajmi kevés élelmet találnak olyan növényekben, melyeket addig tenyésztettek, amíg pompomnak nem tűnnek."

(Forrás: ReturnToNow Képek: Pikrepo)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.