Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot!
Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot!
2020 / 02 / 25 / Justin Viktor
A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.

Amellett, hogy rendkívül hasznosak az emberek számára, a pitypang és más, a gyepen elterjedt gyomnövények felbecsülhetetlen értékűek a méhek és más beporzók számára is. Rendkívül nagy segítséget nyújthatunk a világszerte rengeteg fenyegetéssel küzdő beporzóknak azáltal, hogy nem permetezzük a gyomokat, és hagyjuk, hogy a fű két kaszálás, vagy nyírás között kissé hosszabb ideig növekedjen - figyelmeztetett a Brit Ökológiai Társaság. 

Ha már jó étvággyal megesszük az összes olyan növény egyharmadát, amely az állati beporzóktól függ, végre meg kell tanulnunk elfogadni és szeretni a gyomokat

- mondta a szervezet új elnöke, Jane Memmott. "Ha hagyjuk, hogy a pázsitok a boka magasságáig növekedjenek, a százszorszépek, a pitypang és a lóhere mind esélyt kapnak a virágzásra" - tette hozzá.

Memmott elmondásában, az udvarokon növő pitypangok közül, mindig hagyni kell néhány csoportot a méheknek és a pillangóknak, mindig kell maradjon néhány virágfolt. A pitypang alapvető élelemmel szolgál a beporzók számára, amikor kora tavasszal, a téli hibernációból ébredeznek, és még nem sok más növény virágzik. 

"A beporzóknak februártól egészen novemberig  van szüksége élelemre, ezért próbáljunk ezen időszak alatt mindig hagyni virágzó növényeket egész évben. A szezon kezdetén és a végén küzdenek a beporzók a legjobban a nektár megtalálásával.” 

“Még ha nincs is hatalmas udvarunk, egy kis kerti telek, erkély vagy akár cserepes növény a küszöbön is lehetőség lehet a méhek, szitakötők, és pillangók támogatására, életük megmentésére”

- tette hozzá Memmott. Ajánlása szerint a duplán ültetett kettős virágok helyett, ahol a kis mennyiségű virágpor rejtett szirmok sorozata alatt rejlik, a natív, egyedülálló virágokat részesítsük előnyben, jól látható pollenközpontokkal. A beporzók vajmi kevés élelmet találnak olyan növényekben, melyeket addig tenyésztettek, amíg pompomnak nem tűnnek."

(Forrás: ReturnToNow Képek: Pikrepo)


 

Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.