Ha sós vízbe tesszük, tényleg apró lárvák másznak elő az eperből?

2020 / 05 / 20 / Felkai Ádám
Ha sós vízbe tesszük, tényleg apró lárvák másznak elő az eperből?
Tényfeltárás és tudományos kísérlet egyben az internet legaktuálisabb horrorsztorijához kapcsolódóan: elvileg ha az epret sós vízbe rakjuk, kis idő múlva apró kukackák másznak elő belőle. Utánajártunk, tényleg így van-e.

Mint a földön oly sok baromság, az eperből kimászó kukacok története is a TikTokról indult, amit aztán átvettek olyan oldalak, mint például a BuzzFeed.

@callmekristatorresWAIT FOR IT... Still trying to think happy thoughts today. ##fyp ##foryou ##strawberrieswithbugs ##bugsinstrawberries ##rednoseday ##got2bhome♬ original sound - callmekristatorres

A videó szerint ha eddig csak szimplán vízzel mostuk le az epret, azzal nagyon rosszat tettünk magunknak, mivel apró kukacok(?), lárvák(?), akármik maradtak a gyümölcsben. Ezt könnyen be is lehet bizonyítani: kell egy pohár víz, egy nagy adag só és egy szem eper.

A kísérlet maga innentől tudományos fokozat nélkül is kivitelezhető: megsózzuk a vizet, beleejtjük az epret, majd fél óráig állni hagyjuk.

Ezután ha az epret kihalásszuk, apró, izgő-mozgó lényeket fedezhetünk a gyümölcs piros héján, amit elsőre nehéz elkülöníteni a magoktól, azzal a különbséggel, hogy ezek ficánkolnak.

Mindez valóban némileg lelombozó látvány, különösen ha arra gondolunk, hogy a kis gazemberekből eddig mennyi juthatott be suttyomban a tápcsatornánkba.

A BuzzFeed újságírója megismételte kísérletet, és az általa vizsgált eprek esetén nyolcból haton jelentek meg a kukacok. A kukac kérdés rendkívül aktuális, hiszen itt az eperszezon, piros gyümölcsöktől roskadoznak a pultok a piacon.

Mivel pedig az eper nem is túl olcsó, ezért igazán nagy baj lenne, ha valóban ilyen lények másznának belőle elő.

Amúgy mind a TikTok videót feltöltő hölgy, mind a BuzzFeed újságírója arra jutott, hogy ezek szerint a sós vizes mosás segíthet a problémán. Ugyanakkor ha a kívánt hatáshoz fél órán kell tömény sós vízben állni hagyni az epret, az nem biztos, hogy arra utal, hogy a gyors átmosás egy hasonló oldattal száműzi az eprünkbe tolakodókat.

Eper szerencsére nálunk is akadt otthon, egyből kétféle: egy piacon vásárolt (elvileg magyar, de nem voltam ott személyesen a szüretnél), valamint egy garantáltan hazai kertészetből szerzett adag.

A kétféle epret elkülönítettük, majd fél óránál kicsit tovább hagytuk ázni olyan szoba-hőmérsékletű csapvízben, amihez pár nagy kanál tengeri sót adagoltunk. Az epreket a kihalászás után többen is átvizsgáltuk, ám a kukacoknak nem találtuk nyomát.

Ezután összeszedve minden bátorságunk azért meg is kóstoltuk a gyümölcsöt. Az eper sajnos a leöblögetés után is elég sós maradt, ami nem tett túl jót az ízének.

Következtetésünk, hogy vagy szerencsénk volt, vagy a Budapesten elérhető eprek tényleg kukacmentesek. Az viszont biztos, hogy a félórányi sós vizes kezelés eléggé hazavágja a gyümölcs élvezeti értékét.

Mindenesetre ha valaki kedvet érez, ismételje meg a kísérletet nyugodtan, és írja meg/ossza meg velünk a tapasztalatait itt.

(Kép: Flickr/Fried Dough/Vladimir Nekrasov)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.