Ha van 3D-s szemüvegünk, otthonról is megcsodálhatunk egy különleges Mars-jelenséget
Ha van 3D-s szemüvegünk, otthonról is megcsodálhatunk egy különleges Mars-jelenséget
2020 / 01 / 15 / Perei Dóra
Az Európai Űrügynökség (ESA) szondája, a Mars Express, 2004-es üzembe helyezése óta járja az univerzumot, most pedig (hála a Német Űrhivatal HRSC kamerájának) lencsevégre kaphatta a Mars északi sarkvidékén látványosan kirajzolódó porfelhőt, miközben átrepült a terület felett.

Hogy kerül porfelhő a jégrétegre?

Az Űrhivatal munkatársai közleményükben minden fontos információt elárultak a különös jelenségről: a Mars tengelyferdesége -akárcsak a Földé- huszonöt fokos, így a két bolygó évszakváltásai között is akadnak hasonlóságok. Az említett marsi régió a sarki tél során például egyáltalán nem kap fényt, nem úgy a nyári időszakban. Az ingadozás miatt alakult ki a sarkvidékek téli-nyári hőmérséklet-különbsége, melynek legszembetűnőbb produktuma a jég mennyisége.

A sarki jégsapkák a nyári hónapok során végig jelen vannak; többségében vízjégből állnak, mintegy ezeregyszáz kilométer átmérőjűek, mennyiségük körülbelül 1,6 millió köbkilométer. A kutatók szerint mostani észlelésük friss képződmény lehet, mivel a jégsapka felszínén nem látni becsapódásra utaló nyomokat.

Ellenben télen a szárazjég miatt a sarki jégsapka mérete jócskán megnagyobbodik. Ilyenkor a hőmérséklet mínusz százhuszonöt Celsius-fokra is lesüllyed, ami lehetővé teszi, hogy a légkör szén-dioxid-tartalmának jelentős része kifagyjon. Mindez felhőszerű lepelként elterül a sarkvidék felett, majd "hó" formájában a talajra hullik. A téli jégsapka egy-két méter vastag réteget alkot a felszínen, tavasszal pedig ismét visszakerül a légkörbe.

A radarmérésekből arra következtethetünk, hogy az árokrendszert a szélviharok és a por egyvelege vájta spirális formájúra. Pontosan úgy, ahogy az Földünk légkörében is történik. A Mars Express felvételén látszódó furcsa felhők helyi porviharok képződményei, mozgásuk pedig merőleges az árkokra. Ezek a porviharok fokozzák az eróziót, a szelek pedig a jég szublimációjával együtt formálják a marsi sarkvidék árokrendszerét. Ha van otthon 3D-s szemüvegünk, a Német Űrhivatal oldalán nagy méretben, térbeli formában is megcsodálhatjuk a képződményt.

(Fotó: geo.fu-berlin.de)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.