Hagyjuk a kutyánknak, hogy arcon nyaljon minket? – Ez a tudomány válasza

2024 / 03 / 09 / Felkai Ádám
Hagyjuk a kutyánknak, hogy arcon nyaljon minket? – Ez a tudomány válasza
A kutya a szeretetét fejezi ki ezzel a gesztussal, de mennyire jó ötlet ezt engednünk egészségügyi szempontból? Elmondjuk, mit gondol erről a szakértő.

A nyalakodás a kutyák természetes viselkedése, amely különféle célokat szolgálhat. Sőt a kutya nyalakodása akár válasz is lehet az emberi érzelmekre, hiszen ezek a házi kedvencek ritka empatikus lények, amelyek képesek felismerni érzelmi állapotunkat, és bizony reagálni is szoktak rájuk. Ezért aztán nem meglepő, hogy a kutya a nyalintást, mint kommunikációs formát az emberi társak kapcsán is beveti – kérdés azonban, hogy mennyire jó ötlet ezt engednünk elsősorban higiénés szempontból. A témát Jacqueline Boyd, az Nottingham Trent Egyetem állattudományok szakértője járta körül, akinek a cikkét a Science Alert vette át – mi pedig alább ezt foglaljuk röviden össze.

Sok kutyatulajdonos nem bánja, ha a kedvence megnyalja, de azért érdemes észben tartani, hogy amit a kutya a szájába vesz, az nem mindig makulátlan higiénés szempontból. Vagyis nagyon jó, hogy szeretjük a szőrös barátainkat, de fontos, hogy tisztában legyünk a kutyanyállal kapcsolatos egészségügyi kockázatokkal, amelyek fokozottan érintik az immunhiányos személyeket vagy pedig azokat, akiknek éppen nyílt sebük van. Érdekesség, hogy történelmi beszámolók szerint az állatok nyálát régebben még sebgyógyításra is használták, de a modern orvostudomány szerint ez azért nem túl jó ötlet, sőt ha lehet, a fertőzésveszély miatt kerüljük, hogy a úgy általában a házi kedvencek nyaldossák a sebeinket.

A kutyanyál mikroorganizmusokat rejthet magában, és bár a legtöbb kutya-ember interakció ártalmatlan, ritkán azért előfordul, hogy a nyalással súlyos betegségeket ad át a kedvencünk. A zoonózisos fertőzések, bár nem gyakoriak, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A zoonózisos fertőzések olyan betegségek, amelyek állatokról emberre terjednek. Ezek a fertőzések lehetnek vírusok, baktériumok, paraziták vagy gombák, és a terjedésükre is több útvonal létezik az állatok és az emberek között, például közvetlen érintkezésen keresztül vagy akár fertőzött állati termékek fogyasztásával. Néhány ismert zoonózisos fertőzés például a madárinfluenza, a rüh, a Lyme-kór, a veszettség, a toxoplazmózis és az Ebola. Ezek a betegségek különböző mértékű egészségügyi problémákat okozhatnak az emberekben, az enyhe tünetektől kezdve a súlyos, életveszélyes állapotokig.

A zoonózisos fertőzések megelőzésére és kezelésére irányuló intézkedések közé tartozik az állategészségügyi felügyelet és ellenőrzés, valamint a megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása az állatokkal való érintkezéskor.

A kutyanyalás higiéniai vonatkozásairól folyó vita másik sarkalatos pontja az antibiotikum-rezisztencia lehetséges terjedése, amely egyébként globális egészségügyi probléma. Egy német tanulmány viszont minimális kockázatot talált a multirezisztens organizmusok átvitelére a háziállatok és gazdáik között, ami alapján tehát egy kisállat birtoklása nem növeli jelentősen az ilyen kolonizáció kockázatát.

Az emberek és a kutyák közötti kötődés számos előnnyel jár, beleértve a mentális egészség megőrzését vagy akár a fizikai aktivitás javulását. A nyalakodás pedig bár nem elengedhetetlen ehhez a kötődéshez, azért nem is kell lemondani róla, mivel általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb ember számára. Az ésszerű határokon belül ugyanis a legtöbb ember számára valószínűleg biztonságos, ha hagyja, hogy a kutyája megnyalja. Jó kezelés, egészségügyi ellátás (a gazdi és kutya számára egyaránt) és kiváló higiéniével az alkalmi nyalintások kockázata valószínűleg minimális. Azt viszont még ebben az esetben is érdemes kerülni, hogy a kutyanyalás a szánkat is érintse.

(Kép: Pixabay/mieke59)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.