Hajlítható és ráadásul fillérekbe kerülő műanyagprocesszort fejlesztettek

2022 / 06 / 19 / Felkai Ádám
Hajlítható és ráadásul fillérekbe kerülő műanyagprocesszort fejlesztettek
Ipari mértékben filléreknél is olcsóbb műanyagprocesszort előállítani? – Na, ez nem volt lehetséges, legalábbis eddig. A FlexiCore ugyanis az első olyan fejlesztés a világon, amely során nem szilíciumból állítottak elő chipet, és ezek nagy része működött is.

Manapság szinte minden használati eszköz „okos”, de ha jobban végiggondoljuk, akkor ez a „minden” valójában relatíve kevés dologra vonatkozik – ennek oka, hogy a szilíciumból készült chipek viszonylag drágák, és felhasználhatósági szempontból nem túl flexibilisek. Képzeljünk el azonban egy világot, ahol szinte mindenbe ültethetnénk olyan chipeket, amelyekből annyit vásárolhatnánk egyszerre, mint mondjuk csavarból vagy szögből. Vagy akár még annál is többet. Egy új fejlesztés, amely úttörő az olcsó és hajlékony chipek fejlesztése terén, pedig éppen ezt ígéri.

Nem ez az első műanyagchip egyébként – legutóbb 2021-ben az Arm készítette el cég legegyszerűbb 32 bites mikrovezérlőjét, az M0-t műanyagból, de még ebből sem lett semmi. Az eddigi kudarcok oka egyszerűen megfogalmazható: még a legegyszerűbb, ipari szabványnak megfelelő mikrokontrollerek is túl bonyolultak ahhoz, hogy nagy mennyiségben műanyagra készítsék el őket. Akkor a mostani kutatás siker? Lényegében az – a hamarosan megnyíló International Symposium on Computer Architecture rendezvényen hivatalosan is bemutatásra kerülő chipen ugyan nagyjából annyi tranzisztor található, mint az 1971-es Intel 4004-ben, de teljesen működőképes, és az előállítási költsége 0,01 dollár alatt marad. A csapat egyébként 4-bites és 8-bites processzorokat készített, épp azért, hogy minimalizálják a méretet, de növeljék a működőképes, legyártott darabok számát. Az igazi siker a 4-bites processzor lett – ezeknek a 81 százaléka működött, ami egyedülálló eredmény.

A kutatók a PragmatIC céggel közösen műanyaggal bevont 4 bites és 8 bites processzorokat gyártott, és különféle feszültségeken tesztelte őket több programon, és még kegyetlenül hajlítgatták is ezeket. A hasonló, nem szilíciumból készült kísérleti processzorok esetén eddig ugyanis egy vagy legfeljebb néhány működőképes darabról tudtak beszámolni – ez az első eset tehát, hogy nagyobb mennyiségben is készültek működőképes chipek műanyagból. A csapat által épített processzorok a rugalmas vékonyréteg-félvezető indium-gallium-cink-oxid (IGZO) felhasználásával készültek, amely műanyagra építhető, és milliméteres sugarú körben meghajlítva is tovább működik. A fejlesztéshez a megbízható gyártási folyamat előfeltétel volt ugyan, de a siker kulcsa mégis a dizájn volt: ennek lényege, hogy az alapoktól új processzort fejlesztettek, és nem már egy meglévőt próbáltak a műanyaghoz igazítani. A chip neve: FlexiCore, és a lényege, hogy minimalizálják a logikai kapuk számát.

A fenti törekvés első lépése volt tehát, hogy 4- és 8-bites chipeket készítettek 16- és 32-bitesek helyett. Emellett a memóriában is elválasztották egymástól az utasításkészletet az adatoktól, de lefaragtak az utasítások számából, valamint ezek komplexitásából is. Összességében tehát le tudták egyszerűsíteni a FlexiCore-ok tervezését azáltal, hogy rugalmasan, kifejezetten a szóba jöhető alkalmazások igényeihez szabták őket – és ezen igények számítástechnikai szempontból általában egyszerűek. Az eredmény tehát egy 5,6 négyzetmilliméteres 4 bites FlexiCore processzor, amely mindössze 2104 félvezető alkatrészből áll (ez tehát nagyjából az a szám, ahány tranzisztort tartalmazott a már említett, 1971-es Intel masina) – csak hogy kontextusba helyezzük: az elvetélt, műanyag Arm processzorban 56304 alkatrész kapott helyet. Azonban még a mostani eredményen is lehetséges a további optimalizálás, elsősorban az energiaigény csökkentése szempontjából.

Mint a kutatás vezetője, Rakesh Kumar elmondta:

„A chipipar a teljesítmény, az erő, valamint bizonyos mértékig a megbízhatóság mérőszámait célozta meg. Nem a költségekre, a(z adott célnak) megfelelőségre és a vékonyságra összpontosítottunk. Az ez utóbbiakra való törekvés lehetővé teszi számunkra, hogy új számítógépes architektúrákat építsünk, amelyekkel új alkalmazási területeket célzunk meg.”

(Kép:  PragmatIC Semiconductor)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.