Hajtóvadászatot indítottak egy ártatlan ember ellen. Aztán kiderült, hogy saját járőrei is lesznek a közbiztonsági appnak

2021 / 05 / 25 / Pőcze Balázs
Hajtóvadászatot indítottak egy ártatlan ember ellen. Aztán kiderült, hogy saját járőrei is lesznek a közbiztonsági appnak
A Citizen nevű alkalmazás felhasználói megpróbálták kézre keríteni a Dél-Kaliforniai Palisades erdőtüzek feltételezett okozóját, miután a cég harmincezer dolláros díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Később kiderült, hogy a hajléktalan férfinak semmi köze a tűzvészhez. Ahogyan az is, hogy a Citizennek rövidesen saját járőrei lehetnek.

A Citizent ("polgár") eleinte Vigilante ("igazságosztó") néven publikálták 2016-ban az Apple App Store-jában, ahonnan gyorsan le is vették - emlékeztet a The Verge. Az alkalmazás ugyanis az Apple szerint közbiztonsági veszélyt jelentett, miközben pont a közbiztonsági veszélyhelyzeteken hivatott segíteni: a lényege, hogy a felhasználók követhetik, hogy a környezetükben zajlik-e olyan esemény, ami miatt aggódniuk kéne. Vagy ahogyan a weboldalukon fogalmaznak: "A Citizen egy személyes biztonsági hálózat, amely segít megvédeni magadat és a helyet, embereket, akik fontosak számodra". Tűzből kimentett emberről, elveszett, majd megtalált kutyáról, lövöldözésből megmentett Uber sofőrről írnak a harminc amerikai városban elérhető szolgáltatás bemutatójában.

Bár az is nyugtalanító, hogy "másodpercekkel" egy 911-es segélyhívás vagy felhasználói bejelentés után már küldik is a figyelmeztetéseket többmillió felhasználójuknak, az talán méginkább az, hogy rövidesen saját járőreik lehetnek.

Minderre úgy derült fény, hogy a május 14-én Los Angeles környékén kitört tűzvész kapcsán a rendőrség azt feltételezte, hogy szándékos gyújtogatás történt. Ez elég volt a Citizen vezérigazgatójának, Andrew Frame-nek, ahhoz, hogy azt írja a kollegáinak, hogy "kapjuk el ezt a fickót", illetve, hogy "ez jó váltás az aktív biztonságra, (...) nem egy hírszolgálat vagyunk". Frame tíz- majd harmincezer dollárt ajánlott fel a hajléktalan férfi kézre kerítőinek, majd aktiválták "OnAir" nevű szolgáltatásukat, ami élőben közvetítette a hajtóvadászatot. A megoldást eddig csak tizenötször használták, és "szigorúan validálják" az információkat, hogy elkerüljék az álhírek terjedését - most azonban "helyi tippeket használtak a rendvédelmi szervektől jövő információk helyett". Miután a rendőrök elfogták a keresett férfit, el is engedték. A Citizen munkatársai pedig azt nyilatkozták, hogy "ez egy olyan hiba, amelyet nagyon komolyan veszünk".

A Gizmodón viszont már azt olvashattuk, hogy a Citizen jövőbeni tervei talán még ijesztőbbek: kiszivárgott dokumentumok szerint biztonsági cégekkel állapodnak meg, hogy a járőreiket riasztani lehessen az alkalmazáson keresztül. Egy "másodlagos segélynyújtó szolgáltatás" elindítása volt a kezdeti cél egy, a Motherboardnak nyilatkozó korábbi Citizen-alkalmazott szerint. A Citizennek már most van olyan szolgáltatása, amellyel "digitális testőrként" állandó videókapcsolatban lehet velük a felhasználó, ha nem érzi biztonságban magát. A következő lépés már az lenne, hogy riasztani lehessen a partner cégek munkatársait a vélt vagy valós veszélyhelyzetekhez, ahogyan akkor is, ha az ember "fél éjjel hazasétálni".

Egy olyan országban, ahol több a fegyver, mint az állampolgár, könnyű elképzelni, hogy a félelem, az online gyorsan terjedő (fél)információk és a privát biztonsági szolgálat kombinációja milyen veszélyeket szülhet.

(Fotó: Job Moses/Unsplash, Citizen)

További cikkek a témában:

Bekapcsolva hagyta a helymeghatározást, meg is vádolták egy betöréssel Egy floridai férfit azért vádoltak meg egy betöréssel, mert a fitneszalkalmazásában engedélyezte a helyadatokhoz való hozzáférést, hogy nyomon tudja követni a bringázásait.

Az NSA elárulta, hogyan tudjuk elkerülni, hogy lenyomozzák, merre járunk Kevés szervezet tud többet az emberek megfigyeléséről, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (azaz az NSA), hiszen az USA egyik legnagyobb hírszerző szervezete nyakig benne volt abban a megfigyelési botrányban, amit 2013-ban Edward Snowden hozott a világ tudomására.

Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez Egy kaliforniai városban már két éve működik ilyen program.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.