Halálosabb lehet a koronavírus, mint gondolták

2020 / 03 / 04 / Felkai Ádám
Halálosabb lehet a koronavírus, mint gondolták
A WHO a tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a COVID-19 néven ismert vírus globális halálozási rátája 3,4 százalék.

A náthánál veszélyesebb

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője tegnap egy genfi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 3,4 százalékos halálozási rátával a COVID-19 halálosabb a szezonális náthánál, ugyanakkor annál nehezebben terjed. Ez utóbbi, tehát a szezonális nátha halálozási rátája 1 százalék.

Különbséget jelent a náthához képest az is, hogy míg az régóta jelen van a populációban, és ezért sokan szereztek ellene védettséget, a COVID-19 egy új vírus, amelyre senki sem immúnis, ami azt jelenti, hogy többen tudnak megfertőződni, és náluk a betegség is súlyosabb tüneteket produkálhat. A koronavírus szerencsére nem terjed olyan hatékonyan, mint az influenzavírus, ám annál komolyabb megbetegedést okozhat.

A WHO vezetője azt is hozzátette, hogy a járvány még megállítható, ugyanakkor figyelmeztetett,

hogy a növekvő kereslet, a felhalmozás, illetve az egészségügyi eszközök nem megfelelő használata miatt bizonyos felszerelések, mint például a maszkok hiánya a járvány elleni harc kudarcát okozhatják.

Ezért ajánlása szerint ezen eszközök globális előállítását 40 százalékkal növelni kell.

Maszk

Számtalan helyen elhangzott, hogy a maszkok az egészséges emberek védelme szempontjából nem sokat érnek, erre felhívta a figyelmet az amerikai tisztifőorvos, de Magyarországon az operatív törzs egyik múltheti sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy a maszkok preventív védelmével kapcsolatosan nincs orvosi bizonyíték.

A maszk viszont fontos a nagyobb kitettség miatt az egészségügyi személyzetnek, illetve mindenféle betegnek (nem csak koronavírus fertőzöttnek), aki cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszögéssel) adhatja tovább a kórokozót. Elképzelhető tehát, hogy az egészségesek épp az említett rászoruló csoportok elől vásárolják fel a készleteket.

Ennek megfelelően Németország be is tiltotta a maszkok és az orvosi kesztyűk exportját, Franciaországban pedig a kormány fogja szabályozni a maszkok és a kézfertőtlenítők elosztását. Franciaországban a maszk nem csak hiánycikk, de a kórházakból is elloptak 10000 ilyen védelmi eszközt.

A globális helyzet

Olaszországban 2500 fertőzöttet tartanak nyilván, és eddig 79-en haltak meg a fertőzésben. Olaszországban ezért március közepéig bezárják az iskolákat. Franciaországban a Párizs környéki iskolákat zárják be, az országban eddig 212 COVID-19 megbetegedésről tudnak.

A vírus megjelent Chilében és Argentínában, valamint Lengyelországban is, ahol 68 fertőzésgyanús esetet vizsgálnak, és 500 ember került karanténba.

A világban a hivatalos adatok szerint 94000 fertőzéses esetet regisztráltak, a koronavírus eddig 3214 emberrel végzett.

Magyarország

A két csehországi fertőzött lány busszal utazott Budapestre (róluk tegnap írtunk), velük kapcsolatban Müller Cecília, tisztifőorvos a keddi sajtótájékoztatóján a következőképp nyilatkozott:

„A szakembereknek pontosan fel kell deríteniük azt az útvonalat, ahol ez a két diáklány tartózkodhatott. A járványügyi szakemberek folyamatosan tájékozódnak a cseh kollégáktól, ez az információgyűjtés határozza majd meg azt, hogy milyen járványügyi intézkedéseket kell foganatosítaniuk”

Közben elindult az eredetileg péntekre ígért tájékoztató oldal, a https://koronavirus.gov.hu/. Eszerint a cikk írásának pillanatában Magyarországon nincs hivatalosan megerősített fertőzéses eset, 17 tartózkodnak karanténban és 205 mintavétel történt.

(Kép: Wikipedia, Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.