Hallgasd meg a Vénusz hangját!

2021 / 05 / 09 / Rácz Tamás
Hallgasd meg a Vénusz hangját!
A NASA közzétette, mit hallott a Vénusz légkörén átutazó űrszondájuk.

A NASA 2018-ban indította útjára azt az űrszondát, amelynek fő feladata egy kicsit belenyalintani a Nap koronájának külső részeibe. Erre majd valamikor 2025-ben kerül sor, de hogy a Parker Solar Probe addig se unatkozzon, útját úgy tervezték meg, hogy egy pillanatra beugorhasson a Vénusz légkörének legfelsőbb rétegébe is. (Na jó, igazából azért ment a Vénusz felé, hogy a bolygó gravitációját is felhasználja egy kis extra gyorsuláshoz.)

A szonda repülés közben a Vénusz légkörében természetes úton kialakuló rádiófrekvenciás sugárzást is megfigyelte. A rögzített jelekből, adatokból a NASA tudósai következtetéseket vonhatnak le a bolygó ionoszférájának tulajdonságaira nézve, amiből viszont fontos megállapítások születhetnek arról, hogy miért különbözik olyannyira a Földhöz egyébként egészen hasonló Vénusz mai állapota a mi bolygónkétól.

A NASA talán úgy érezte, a Vénusznál elfogott rádiójelek puszta léte önmagában nem igazán alkalmas arra, hogy megragadja a tömegek (illetve az űrkutatási intézmény állami támogatásáról döntő politikusok) figyelmét, így bemutatott egy rövid videót a vénuszi magaslégköri adás akusztikus átiratáról. Így zenél tehát a Vénusz:

(Nyitókép: a Parker Solar Probe fotója a Vénusz éjszakai oldaláról, 7693 mérföldes távolságból. Forrás: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher)

További cikkek a témában:

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.

Napokon belül megkezdődhet a legújabb űrállomás építése Már idén birtokba vehetik az asztronauták a kínai űrállomást, amelynek központi modulját a tervek szerint csütörtökön fogják pályára állítani.

Oroszország saját űrállomást épít, aminek a központi modulját már be is mutatták Az orosz űrügynökség hivatalosan kedden jelentette be, hogy a terveik szerint 2025-re pályára állítják a saját, Föld körül keringő űrállomásukat, ami azzal járhat, hogy a Roszkoszmosz kiszáll az ISS-projektből.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
A NASA tervei szerint az első emberes holdi Artemis-küldetés asztronautái még gyalogosan közlekednek, de később egy LTV (Lunar Terrain Vehicle) szállítja majd őket az égitesten. Az űrügynökség ma választja ki, hogy ki építheti meg a járművet, a bejelentést élőben is nézhetjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.