Hamarosan a levegőbe emelkedhet Zeusz, a nukleáris meghajtású hatalmas, orosz űrvontató

2023 / 04 / 21 / Felkai Ádám
Hamarosan a levegőbe emelkedhet Zeusz, a nukleáris meghajtású hatalmas, orosz űrvontató
Az eszköznek elég sok szerepet szánnak, akár katonait is.

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje, így a Roszkoszmoz is úgy gondolja, hogy ideje rendet teremteni az űrben. A kérdés azért is fókuszban áll, mivel az utóbbi időben több kritika is érte Oroszországot, hogy nem csak műholdak elleni fegyvereket tesztel az űrben, de ezzel ráadásul nagyban hozzájárul a keletkező űrszemét így is egyre jelentősebb problémájához. Legutóbb egy hasonló kísérlet során Oroszország többek szerint egy régi, használaton kívüli műholdját semmisítette meg, és ekkor a keletkező űrszemét még a Nemzetközi Űrállomásra is veszélyt jelentett – erről korábban mi is írtunk:

Az űrhajókban kellett menedéket keresniük az ISS asztronautáinak, miután Oroszország felrobbantott egy műholdat A hírek szerint Oroszország egy régi kémműholdját robbantotta fel egy rakétakísérlet keretében, az emiatt keletkezett, több ezer darabnyi űrszemét pedig a Nemzetközi Űrállomásra is veszélyt jelentett.

Mint arról az Eurasian Times ír a TASZSZ orosz állami hírügynökség bejelentése nyomán, az oroszok a régóta tervezgetett Zeuszt (Zevs), ezt a nukleáris meghajtású űrvontatót vetné be űrkukásautóként. Na de mi az a Zeusz?

A Zeusz egy hatalmas űrvontató, amelyet elektromos hatjóművek hajtanak, az energiaforrása pedig egy nukleáris reaktor. A hivatalos nevén Transport and Energy Module, TEM projektet már több mint egy évtizede ismerhetik egyébként az orosz űrprogram figyelői, és az űrkorszak hajnalában gyökerező TEM-koncepció egy atomreaktort próbál összeházasítani egy elektromos rakétamotorral. Az elektromos meghajtó rendszerek felmelegítik és felgyorsítják az ionizált gázt, hogy tolóerőt generáló sugár keletkezzen, ezért ion- vagy plazmamotorként is ismertek. A szükséges energiát pedig tehát egy nukleáris reaktor szolgáltatja.

2022 májusában, a Roszkozmosz akkori vezetője, Dmitrij Rogozin elismerte, hogy a Zeusz program forráshiánnyal küzdött – valószínűleg Ukrajna orosz inváziója miatt –, viszont ezzel egy időben Rogozin fotókat is közzétett egy hő- és vákuumkamráról, ami a Zeusz egy kritikus mechanizmusa, mert ez alakítja át az atomreaktor által termelt hőenergiát a nagy tolóerejű plazmamotorok működéséhez szükséges villamos energiává. Magyarán a projekt kétségtelenül halad, de az orosz realitás azért némi homokot jelent pillanatnyilag a fejlesztés gépezetében -- vagy legalábbis Rogozin nyilatkozata tavaly ezt a benyomást keltette.

Amit még érdemes tudni a Zeuszról, hogy elég sok szerepe ismert jelenleg: Rogozin 2022-ben jelentette be azt is, hogy a tervezett orosz űrállomás (Russian Orbital Service Station/ROSS) egészen addig a Zeuszhoz lesz csatolva, amíg a saját reaktorát be nem gyújtják. Ám ezen kívül Rogozin korábban, 2021-ben még arról is beszélt, hogy a Zeusznak a mélyűr felderítése kapcsán is akadna dolga – a Roszkoszmoz korábbi feje szerint a Zeusz először a Holdig repül majd, ahol kibocsájt egy űrhajót, amely a Vénusz felé halad tovább, majd ezt követően ez a hajó kibocsájt magából egy másikat, amely a Vénusz gravitációját kihasználva célba veszi a Jupitert. Mint az ET a mostani hír kapcsán írja, ezek mellett 2021 júliusából ismert egy olyan tudományos értekezés is, amely a Zeusz katonai célú felhasználását elemzi. Eszerint a a vontató például irányított energiafegyverekkel (DEW) lőhet az ellenséges repülőgépekre, valamint felügyeleti és felderítő platformként is működhet, amely információkat továbbít a légvédelmi rendszereknek.

Magyarán ha egyszer valóban elkészül Zeusz, unatkozni biztosan nem fog. Akárhogy is a legfrissebb hír, hogy a Roszkoszmosz azt fontolgatja, hogy hatalmas “űrporszívóként” is bevetné az űrszemét eltakarítása érdekében. Az ezzel kapcsolatos bejelentést a TASZSZ szerint Jurij Boriszov, az űrügynökség jelenlegi vezetője tette a kalugai Ciolkovszkij Nemzetközi Űrfilmek és Programok Fesztiválon. Mint Boriszov nyilatkozott:

“A pályák megtisztításának különféle módjait fontolgatjuk. Van egy programunk egy nukleáris meghajtású vontató, a Zeusz építésére. Reméljük, hogy 2030-ra elkészül ez az eszköz. (A Zeusz) erőteljes energiaforrásával képes lesz pályát váltani. Van egy ötletünk, hogy ezt a vontatót legalább a geostacionárius pályák megtisztítására használnánk.”

Ezek szerint tehát a Zeusz nem is olyan sokára, 2030-ra meg is valósulhat – aztán meglátjuk, hogy energiafegyvereket vetnek be a segítségével, eltakarítják az űrszemetet, vagy ezek egyikét sem teszik, mert tovább csúszik a program.

(Kép: Roszkoszmoz)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A következő generációs holdjáró nem hasonlít majd az Apollo-éra járműveihez
A következő generációs holdjáró nem hasonlít majd az Apollo-éra járműveihez
Az Astrolab, az Intuitive Machines és a Lunar Outpost kapta a lehetőséget arra, hogy új rovert fejlesszen a leendő holdi missziók számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.