Hamarosan begurul a boltokba a kör alakú telefon

2020 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
Hamarosan begurul a boltokba a kör alakú telefon
Aki unja a konvencionálisan konvex külalakot, annak jó hírünk van, nemsokára rendelhető az új, kör alakú okostelefon, ami nem csak a formájában hoz újat.

Már majdnem két emberöltőnyi idő, azaz negyvenhét év telt el azóta, hogy Martin Cooper megejtette az első telefonhívást a féltéglára hajazó Motorola maroktelefonon, amit még valóban jól meg kellett markolni, tekintve, hogy két kilót nyomott. Mostani utódai már távolról sem hasonlítanak a monstrumra, a piacon azóta megjelent a mobilok minden fajtájú, méretű, színű, márkájú és árú variációja. Butatelefon, okostelefon, összecsukható, kihajtható, nagyméretű és miniatűr, átlátszó és átlátszatlan, krokodilbőr, fatelefon.

 

Az eltelt idő egy dologban nem hozott változást: a négyszögletes formában.

A megszokott téglalap alakhoz a gyártók valószínűleg nem csak a hagyományok szeretete miatt ragaszkodnak, hanem a praktikum miatt is, hiszen a legtöbb használati tárgyunk formája, minden őrült dizájnötlet ellenére, a funkciójához igazodik. A mobiltelefonok funkciója, vagyis hogy kézben tudjuk tartani miközben beszélünk rajta, megköveteli a kényelmes fogást, valamint táskazsebben tárolni is könnyebb, ha négyszögletű. De a cégek a nyaktörő piaci versenyben mindig igyekeznek valami újjal és mással előrukkolni, így megszületett a kerek forma. A Cyrcle telefonja úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt óra, a felhasználói visszajelzések alapján könnyű kézben tartani, bár a mostani, a las vegasi CES-n bemutatott modell még csak béta-verzió, a hivatalosan 2020 második negyedévétől rendelhető mobil külsején még finomítanak a mérnökök.

Nem ez az első alkalom a történelemben, hogy egy márka kerek telefonnal áll elő. 2016-ban a Runcible is rendhagyó dizájnt követett, méghozzá a hátlapja fa, illetve kő-mintázatú volt, így akár kavics-dísznek is fel lehetett tenni a polcra.

A Cyrcle-nek is volt már hasonló próbálkozása, szintén 2016-ban, de a világ akkor még nem állt készen az újításra.

De akár a Motorola luxus kiadású Auráját is ideszámíthatjuk, bár a törzs „motorola-alakú” maradt, a kijelző egészen egyedi körformájúra változott.

A Cyrcle telefonja 4G LTE rendszert használ, Android 9 fut rajta, a kijelzője 163,7*76,1*8,7 milliméteres. A 8,7 cm átmérőjű LCD kijelző 800*800 pixeles felbontásra képes, és az elengedhetetlen hátlapi és előlapi kamera sem hiányzik (13 megapixeles minőségben).

Az újdonság, a külső mellett, hogy két fülhallgatót is csatlakoztathatunk egyszerre, a dupla jack csatlakozónak hála, a cég ezzel elsősorban a fiatalokat célozza, akik gyakran hallgatják együtt a kedvenc számaikat.

A problémát a játékappok jelenthetik, felmérések szerint a felhasználók ragaszkodnak a hagyományos formátumhoz, így az online játékok esetében a négyszögletű formát nem igazítják majd a kijelzőhöz, csak lekicsinyítik. A mobil burkolata a 21. század jegyében újrahasznosított műanyagból készül, melyet olyan szokatlan helyekről szereznek be, mint például a használt sí cipők anyaga, vagy az Audi járművek műszerfalának nylonja. A telefont várhatóan az év második negyedévétől lehet előrendelni, mindössze 500 dollárért (150 000 forint).


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.