Hamarosan begurul a boltokba a kör alakú telefon

2020 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
Hamarosan begurul a boltokba a kör alakú telefon
Aki unja a konvencionálisan konvex külalakot, annak jó hírünk van, nemsokára rendelhető az új, kör alakú okostelefon, ami nem csak a formájában hoz újat.

Már majdnem két emberöltőnyi idő, azaz negyvenhét év telt el azóta, hogy Martin Cooper megejtette az első telefonhívást a féltéglára hajazó Motorola maroktelefonon, amit még valóban jól meg kellett markolni, tekintve, hogy két kilót nyomott. Mostani utódai már távolról sem hasonlítanak a monstrumra, a piacon azóta megjelent a mobilok minden fajtájú, méretű, színű, márkájú és árú variációja. Butatelefon, okostelefon, összecsukható, kihajtható, nagyméretű és miniatűr, átlátszó és átlátszatlan, krokodilbőr, fatelefon.

 

Az eltelt idő egy dologban nem hozott változást: a négyszögletes formában.

A megszokott téglalap alakhoz a gyártók valószínűleg nem csak a hagyományok szeretete miatt ragaszkodnak, hanem a praktikum miatt is, hiszen a legtöbb használati tárgyunk formája, minden őrült dizájnötlet ellenére, a funkciójához igazodik. A mobiltelefonok funkciója, vagyis hogy kézben tudjuk tartani miközben beszélünk rajta, megköveteli a kényelmes fogást, valamint táskazsebben tárolni is könnyebb, ha négyszögletű. De a cégek a nyaktörő piaci versenyben mindig igyekeznek valami újjal és mással előrukkolni, így megszületett a kerek forma. A Cyrcle telefonja úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt óra, a felhasználói visszajelzések alapján könnyű kézben tartani, bár a mostani, a las vegasi CES-n bemutatott modell még csak béta-verzió, a hivatalosan 2020 második negyedévétől rendelhető mobil külsején még finomítanak a mérnökök.

Nem ez az első alkalom a történelemben, hogy egy márka kerek telefonnal áll elő. 2016-ban a Runcible is rendhagyó dizájnt követett, méghozzá a hátlapja fa, illetve kő-mintázatú volt, így akár kavics-dísznek is fel lehetett tenni a polcra.

A Cyrcle-nek is volt már hasonló próbálkozása, szintén 2016-ban, de a világ akkor még nem állt készen az újításra.

De akár a Motorola luxus kiadású Auráját is ideszámíthatjuk, bár a törzs „motorola-alakú” maradt, a kijelző egészen egyedi körformájúra változott.

A Cyrcle telefonja 4G LTE rendszert használ, Android 9 fut rajta, a kijelzője 163,7*76,1*8,7 milliméteres. A 8,7 cm átmérőjű LCD kijelző 800*800 pixeles felbontásra képes, és az elengedhetetlen hátlapi és előlapi kamera sem hiányzik (13 megapixeles minőségben).

Az újdonság, a külső mellett, hogy két fülhallgatót is csatlakoztathatunk egyszerre, a dupla jack csatlakozónak hála, a cég ezzel elsősorban a fiatalokat célozza, akik gyakran hallgatják együtt a kedvenc számaikat.

A problémát a játékappok jelenthetik, felmérések szerint a felhasználók ragaszkodnak a hagyományos formátumhoz, így az online játékok esetében a négyszögletű formát nem igazítják majd a kijelzőhöz, csak lekicsinyítik. A mobil burkolata a 21. század jegyében újrahasznosított műanyagból készül, melyet olyan szokatlan helyekről szereznek be, mint például a használt sí cipők anyaga, vagy az Audi járművek műszerfalának nylonja. A telefont várhatóan az év második negyedévétől lehet előrendelni, mindössze 500 dollárért (150 000 forint).


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.