Hamarosan elindíthatják az SLS rakétát a Hold felé

2022 / 11 / 16 / Bobák Zsófia
Hamarosan elindíthatják az SLS rakétát a Hold felé
Az első Artemis misszió a tervek szerint a mai napon kezdetét veszi, jelenleg az indítóálláson várakozik a NASA holdrakétája, ahol az üzemanyagtartályokat feltöltik folyékony hidrogénnel és a kilövésre készülnek.

Frissítés: az SLS-t elindították az űrbe.

A NASA első Artemis missziójának kezdetét régóta halasztja egyre későbbi időpontokra a NASA, többek között az utolsó tesztek problémái miatt: az úgynevezett wet dress rehearsal teszteken több alkalommal is a folyékony hidrogén szivárgásával szembesültek a mérnökök, miközben töltötték az üzemanyagtartályokat. A NASA azonban úgy döntött, hogy a mai napon, november 16-án mégis útnak indítja a rakétát, így az SLS jelenleg az indítóálláson várja a kilövést, a tervek szerint pedig magyar idő szerint reggel 7 óra 04 perckor kezdődő két órás időablakban, illetve annak meghosszabbított időkeretében elindítják a rakétát.

A felkészülés most is nem várt nehézségeket hozott: újra felmerült a hidrogénszivárgás problémája, valamint egy Ethernet kapcsolót is ki kellett cserélni a Flight Termination System radarjainak megfelelő kommunikációja érdekében, de az akadályokat elhárították és az indításra hamarosan sor kerülhet. A visszaszámlálás átmenetileg szünetelt az ellenőrzések miatt, de azóta újraindították, az eseményeket a NASA YouTube csatornáján figyelemmel lehet követni.

(Fotó: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.